Liberális ifjúság, avagy kutyák

november 21, 2017 a Gondolatok

A magyar közélet másik szerveződése, a Momentumon kívül, ami az ifjúság körében nagy népszerűségnek örvend, az a Kétfarkú Kutya Párt. Az ő megítélésük vegyesebb, ugyanis azok mellett, akik rajonganak értük, és akik gyűlölik őket, van, aki legyint, és azt mondja, ez úgyis csak egy viccpárt, fölösleges velük foglalkozni.

kutya-800x445

De mennyire vicc, és mennyire párt ez a tömörülés? Indulásukkor valóban egy, a pártpolitikát kifigurázó, paródiaszervezet volt. Azonban miután 2014-ben, egy elég nagy támogatói bázist tudhattak magukénak, párttá alakultak, és elkezdtek olyan témákba is belefolyni, amikbe véleménynyilvánítás és értékközvetítés nélkül nem lehet. Erre a legjobb példa a kötelező betelepítés elleni 2016-os népszavazás. Ez abszolút egy olyan téma, ami nem vicc kérdése, hiszen a nemzet védelméről van szó. Ennek ellenére érvénytelen szavazásra buzdítottak, valamint folyamatosan elbagatellizálták a valós problémát. Emellett a folyamatos hisztijük közben, hogy milyen pénzkidobás a plakátkampány, ők is belefogtak egy még értelmetlenebb plakátkampányba, és megjelentek a viccesnek szánt matricák is, amik csak arra voltak jók, hogy teleszemetelték vele a köztereket, épületeket. Persze ilyenkor elmondják, hogy ez nem közpénzből volt finanszírozva, hanem adományból, de így is van egy probléma. Éhezőknek, kórházaknak vagy az általuk állandóan kritizált BKK-nak egyszer nem szerveztek gyűjtést, akkor ők miért is különbek, mint az általuk kritizált pártok? És valahogy a támogatóikat nem zavarja ez az önellentmondás, sőt még segédkeznek is benne, majd elégedetten hátradőlnek, mondván: „jól megmutattuk nekik”.

A másik ilyesfajta megmozdulásuk a települések határában kihelyezett rovásírással feltüntetett helységnevek átírása, mondván „minek ez, úgyse tudják elolvasni az emberek”. Ez a diákcsíny színvonalú „rendkívül vicces és építőjellegű” kritikájuk aztán tényleg nagyon szükséges. Ez ma Magyarországnak valóban a legnagyobb problémája lenne, hogy ki van írva rovással valami? Ennek megint mi értelme volt? Szomorú, hogy vannak olyanok, akik pár perc hírnévért, hogy elmondhassák „megint jól bemutattunk a rendszernek, és még viccesek is vagyunk”, hazájuk hagyományaiba, kultúrájába is beleállnak.

Ez a fajta hozzáállás a mai ifjúságra sajnos nagyon jellemző, hogy ha valami nem tetszik, azt jól megkritizálom, mondván, én értek hozzá, de javaslatot tenni, hogy mitől lenne jobb, azt már nem tudok. Így lett a fegyverük a cinizmus, az irónia. Mit tettek hozzá az országuk fejlődéséhez? Mert szerintem a cinikus hangvételű írások megosztása, a matricázás és az interneten való „trollkodás” semmit nem ér. Valószínűleg erre az írásra is fog érkezni rengeteg „frappánsabbnál frappánsabb” válasz, ahol majd jól bealázzák a csúnya szélsőjobboldali cikket. De elgondolkodni valószínűleg egyik se fog, pláne nem elmenni önkénteskedni, vagy bármi hasznosat, építőjellegűt csinálni. Otthonról osztani az észt, hogy mindenki milyen hülye, az megy nekik.

Ezekből is kitűnik, hogy ők leginkább a virtuális térben erősek, ami a jelenkorban hatalmas veszélyeket hordoz magában. A média szinte mint negyedik hatalmi ág van jelen a közéletben, és a közbeszéd tematizálása, formálása hatalmas fegyver lehet. Ilyen a „sorosozás”, illetve annak a komolytalanná tétele, de ugyanakkor meg az ő részükről a „putyinozás” teljesen elfogadható. „Aki Sorost emlegeti, idióta, de én látom, hogy Putyin mozgatja a szálakat, tehát értek a politikához” – gondolja az egyszeri liberális. A toleranciát és elfogadást hirdetik, miközben a keresztény és nemzeti hagyományokat gyalázzák.

Nemrég került föl egy videójuk, amiben mint választási programot, hülyeségeket, illetve lehetetlen ígéreteket fogalmaznak meg. Ám ebben a felsorolásban benne van a halálbüntetés bevezetése és az abortusz tilalma is. Ezek olyan napi politikai szintű témák, amiket – ha tényleg viccpárt lenne – nem kéne érinteniük. Vagy ha mégis, akkor értékközvetítés nélkül. De az, hogy direkt hülyeségeket sorol, amik közé beilleszti az abortusz tilalmát – mintha idióta lenne az, aki azt mondja, hogy az élet a fogantatástól kezdődik, és az anyaméhben élő gyermeket megöletni bűn – semmiképp nem értéksemlegesség, sőt, az életellenes, abortuszpárti eszmék reklámja.

Egy másik nagyon érdekes önellentmondás, hogy a kutyapárt támogatói gyakorta hőzöngenek azon, hogy megélhetési pártok, illetve kamupártok létrejönnek, vagy hogy egyáltalán létezhetnek, mivel az államot megkárosítják. Kérdem én, a kutyapárt, ami deklaráltan viccből van, semmit nem akar elérni, jobbá tenni, mennyivel jogosabban létezhet?

Az Erő és Elszántság mindig fel fog lépni a hasonló formációk léte ellen, létrejöttüket gátolni, a meglévők betiltását pedig szorgalmazni fogja! A politika, a nemzet sorsának irányítása nem lehet vicc, nem lehet félvállról venni, így az arra alkalmatlanoknak nincs helye a pártpolitikában!

Chvála Márton – eroeselszantsag.net

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Komment