3 C
Budapest

2018-ban is méltóságteljesen zajlott le a Becsület napja

Idén is megrendezésre került a Becsület – más néven: kitörés – napja. A hazafias demonstráció ellen antifasiszták tüntettek a budai Várban.

becsuletnapja2018

Az esemény szigorúságáról sokat elárul, hogy a résztvevőket előre figyelmeztették: nem viselhetnek úgynevezett „tiltott önkényuralmi jelképeket”, vagyis nyilaskeresztet vagy horogkeresztet, de ugyanúgy SS-jelvényt sem. „A rendezők, ha ilyet tapasztalnak, el fogják takartatni, amennyiben pedig ellenállásba ütköznek, abban az esetben az illetőt el fogják távolítani a rendezvény területéről!” – közölték a szervezők az öltözködési és viselkedési irányelveket ismertető felhívásukban.

27749846_339349393244905_2090293452950756207_n

A valódi hazafiak minden év februárjában megemlékeznek arról, hogy 1945-ben – óriási veszteséget szenvedve – a német és magyar csapatok megpróbáltak kitörni a bolsevik ostromgyűrűbe zárt budai Várból.

A megemlékezés helyszíne előző évben a Városmajor volt, idén újra a budai Várban lévő Kapisztrán tér. Tavaly nem sokkal a Becsület napja után Orbán Viktor kormányfőtől találkozót kért és Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke. A megbeszélés után Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője arról számolt be, hogy szóba került a „neonáci rendezvény” is, amit a Mazsihisz elnöke elfogadhatatlannak minősített. A felek – idézzük Havasi Bertalant – megállapodtak abban, hogy „a Belügyminisztérium megtalálja a törvényes megoldást az ilyen események megakadályozására”. Szerencsére ebből az ígéretből jelek szerint semmi sem lett.

becsuletnapja2018-2

Azt még a Soros által pénzela Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) munkatársa, Hegyi Szabolcs is elismerte a Népszavának nyilatkozva, hogy – bár a „neonáci, fajvédő” rendezvények „érthető felháborodást” keltenek a társadalomban – a törvények értelmében nincs mód a betiltásukra. (Még akkor sem, ha régebben azért mindenféle trükközésre akadt rá példa.) Hozzátette: a párizsi békeszerződések szerint Magyarországon nem működhetnének „neonáci, újnyilas” szervezetek, ezzel azonban nem a rendőrségnek, hanem az ügyészégnek lenne dolga (?).

becsuletnapja2018-3

Kísérlet ugyan történt rá, de nem túl sikeres: a hazafias demonstráció szervezői győzelemként ünnepelték, hogy hosszas jogi csatárazásaikat siker koronázta, és közterületen tudnak tisztelegni a kitörés hősei előtt. Az, hogy a Belügyminisztérium pontosan milyen lépéseket tett, eddig nem derült ki.

becsuletnapja2018-5

A Kapisztrán téren a legkülönbözőbb szélsőjobboldali hazafias szervezetek zászlói mögött, alakzatban sorakoztak a résztvevők. Nagyjából ezren voltak, közöttük lengyelek és németek is.

Felvezetésként a szónok elmondta, hogy azoknak állítanak emléket, akik életüket áldozták a vörös mocsok elleni harcban. Kifejtette továbbá, hogy mint egykor Budapest, ma Európa áll ostrom alatt. Úgy vélte, ránk vár a feladat, hogy visszaverjük az hódítókat.

27868083_339349413244903_4562139705520801752_n

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom társvezetője, Incze Béla hosszan beszélt arról, hogy a hatóságok milyen módon próbálták ellehetetleníteni a rendezvényt, míg végül a bíróság visszavonta a tiltó határozatot. Incze a vendéglátók szívélyességével külön is köszöntötte a liberális média patkányait.

becsuletnapja2018-7

Tyirityán Zsolt, a Betyársereg vezetője egy német felszólaló után következett, aki a tavalyi szereplésétől eltérően ezúttal nem dicsőítette a Waffen SS-t, mivel tavalyi ezzel kapcsolatos gondolatai miatt félmilliós bírsággal büntette meg a bíróság. Ellenben kifejezte a megemlékezés közelében csörömpölő és őrjöngő kommunista söpredékkel szembeni nemtetszését.

becsuletnapja2018-9

A rendezvény nem volt zavartalan ugyanis. Többszörös rendőrkordon mögül, de hallótávolságon belül vörös-fekete zászlókat lengető anarchista söpredék tüntetett a patrióták ellen. Sípolták, doboltak és kórusban üvöltötték a nemzetközi antifasiszta jelszót: Alerta, alerta, antifascista! Az ellentüntetők egy másik csoportja, hogy minden érkező jól láthassa a kreatív énjüket, a Bécsi kapunál tett ki egy ököllel széttört horogkeresztet ábrázoló transzparenst.

27867594_339349406578237_2553539522671452273_n

A Kapisztrán téren közben egyre nőtt a létszám. Terepszínű öltözéket viselő, vagy valamilyen korhű katonai szerelésbe öltözött, hátizsákos csoportok gyülekeztek. Innen indult a Kitörés emléktúra. Ennek kiírásában az olvasható, hogy a túra sportrendezvény és történelmi megemlékezés. És így is volt: az egyenruhákon, pecséteken alkalmanként felbukkanó, úgynevezett „tiltott önkényuralmi jelképek” kizárólag a történeti hűség kedvéért, történelmi érdekességként, bemutató jelleggel szerepeltek.

harcunk.info

spot_img
spot_img

Kapcsolódó cikkeink

Friss cikkeink