A Harcos Útja – egy új magyar harcművészeti stílus

április 10, 2013 a Szellemiség

A harcművészet, amely a mindennapokra készít fel, közben folyamatosan fejlődve a jelenben él, de múltból, az ősi tudásból táplálkozik.

 

Jancsi József a Betyársereg tagja, öt mesterfokozattal rendelkezik, thai-boxal kezdte, majd látva a mindennapok viszontagságait, egy új stílust teremtett. Az úgynevezett  NAK-DO, magyarul “A harcos útja” nem egyszerűen a thai-box egy stílusirányzata. Ez annál sokkal több.

Nak-Do nagy logo 002kicsi

A Betyársereg lényegében egy új harcművészeti stílust alkotott azzal, amit pécsi illetőségű Jancsi József kitalált. A stílus neve utal egyfelől a thaiföldi eredetre, ez a NAK, (szanszkritul harcost jelent), a DO a Japán technikákra való utalás, pedig magyarul utat jelent. A mindennapokra felkészítő harci ág megismerése mindenki számára előnyös lehet, hiszen tudjuk, hogy a cigánybűnözés mára mindennapjaink részévé vállt, így az önvédelem a túlélés kulcsa lehet. Az új technika alapja a thai-box. Jancsi József Blazsekovics Ferenctől tanulta meg a thai-box alapjait. A NAK-DO létrehívója, a 90-es évek közepétől kezdte thai-box pályafutását. Versenyszerűen is sportolt, majd áttért az oktatásra, közben pedig magát is fejlesztve vált mesterré. 2005-től kezdődően kezdett el foglalkozni a kardvívással. A szamurájkarddal való harc is hozzátartozik az edzésekhez. A Németországot és az Egyesült államokat is megjárt mestertől a harcos útjának részleteivel ismerkedhetünk meg. Sorozatunkban részletesen, videókkal mutatjuk be ezt az új stílust.

“A harcművészetet használjuk önvédelemre.”

A Távol-Keletről eredő thai-boxban az ellenfelek lehengerlése a cél, ez egy igazi támadó stílus, amely az egyik alapját képezi ennek az útnak. A NAK-DO második része a dzsiu-dzsicu, amely Japánból ered. A thai-boxból megtanulhatjuk azt, hogy testünket megacélozva egy váratlan ütést, vagy rúgást a test kibírjon. A magyar jog nem engedi meg, hogy a támadó ellenfelünket ugyan olyan mértékben megsértsük, mint ahogy ő minket. Jog szerint eljárva dzsiu-dzsicut kellene használni, lefogva a földre szorítva kellene az ellenfelet jobb belátásra bírni. Ezt azonban a thai-box nem tanítja, ezért ilyenkor a dzsiu-dzsicut hívjuk segítségül, hiszen ha jogszerűen akarjuk megvédeni magunkat az utcán, akkor erre a stílusra kell hagyatkoznunk. A NAK-DO a kombinációk harcművészete, hiszen a thai-boxal védekezhetünk, majd ha azt szeretnénk, hogy a hatóságok később ne találjanak fogást rajtunk, a földre vitel az egyetlen elegáns módja az önvédelem érvényre juttatásának. Rúgások, ütések ellen tehát inkább a thai-boxot, fojtás, ruhafogás, esetleg átkaroló lefogásoknál inkább a dzsiu-dzsicura tudunk támaszkodni.

A Harcos Útja természetesen mindenki harcművészete kell, hogy legyen éppen ezért előképzettség nélkül is bárki elkezdheti. Mint Jancsi József elmondta, ez olyan, mint a csiszolatlan gyémánt. “Ha valaki korábban űzött már valami harcművészetet, akkor vele kicsit több a dolgom, annyiban, hogy míg az ő technikáját kicsit finomítom a másiknak elmondom, a pontosan, hogyan kell mozdulnia. A kezdők tehát ugyan olyan jól indulhatnak itt, mint a már gyakorlott harcosok.” A fiatalokat 14-15 éves kor felett várják, hiszen a fájdalomküszöböt kell eme stílusban szélesíteni, így egy fejlődő csont illetve izomrendszer, még nem biztos, hogy olyan mértékű terhelést elbír, amely ehhez az úthoz szükséges.

A szellem és a test egysége

Természetesen a harcművészet, csak küzdősport lenne, ha nem lenne mögötte egy igaz szellemi, filozófiai háttér. Mint, ahogy Jancsi József fogalmaz, aki nincs ráállva erre a szellemiségre, az rájön, hogy “ez fáj”. Az önvédelmen túl tehát meg kell érteni, hogy a szellem edzése is ugyan olyan fontos szerepet tölt be a harcos útjának lépcsőfokain. A test edzése, az akarat erősítése és az emberi tűrőképesség kitolása, ez csak a fizikai edzéssel nem lenne elegendő. A következő részekben a NAK-DO technikájával is részletesen foglalkozunk.

(Betyársereg)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Komment