A Kyokushin karate a gyakorlatban – az alapok

március 5, 2013 a Hírmondó

A karatét bemutató sorozatunk nemcsak a harcművészet eredetével, és történelmével foglakozik. Célunk az volt  hogy a gyakorlatban is bemutassuk ennek a művészi harcmodornak a lényegét. Pár videóval és gondolattal próbálunk közelebb hozni mindenkit a keleti harcművészet eme filozófiai ágához. 

A kara-te szó szerinti fordításban üres, fegyvertelen kezet jelent. A laikusok hajlamosak minden olyan küzdősportot karaténak nevezni ahol ütéseket és rúgásokat használnak. A karate kifejezetten japán harcművészet amit tévesen küzdősport kategóriába sorolnak. Ez annak a következménye, hogy nyugatra eljutva és elterjedve leválasztották róla a tradíciókat és a versenyzés került előtérbe. A versengés és a hatalomért való harc az ember fölé kerekedik és így az élet céljának elképzelése hibás lesz. A harcművészetek célja más és ezen célok megvalósításának módja lehet a valódi karate. Ennek egyik útja a Kyokushin módszer.

 A valódi harcművészetben az első mozdulat mindig védekezés!

A kör az egyenes és a pont egysége

Minden technikát a csípő köríves mozgásával indítunk és köríves vagy egyenes úton egy pontba fókuszálunk. Ez lett a Kyokushin karate technikáinak alapja.

Sosai Oyama létrehozta azt a karatét mely az „ 1000 napos edzésig kezdő, 10 000 napos edzés után bepillantást enged a karate mélységeibe.” A Kyokushin karatét a világon úgy is hívják, hogy a legerősebb karate vagy erőkarate. Alapelve, hogy valódi harcosokat csak valódi körülmények között lehet képezni. Ez alapján csak a teljes erővel végrehajtott technikákat ismeri el.

A stílus alapvető filozófiája az állhatatosság szellemén alapul „ Osu no Seishin – Soha ne add fel! „

Folytatjuk!

(Betyársereg)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Komment