-1.4 C
Budapest

A legifjabb betyár – „Minden izzadságcsepp örömkönnyé változik ha győzök”

A Betyársereg nagy reménységei közül ismerhetnek most meg egy ifjú harcost, aki kora ellenére az egyik legígéretesebb tehetség a mozgalomban. 

20131003_211845

Aki követi a Betyársereg sporthíreit, az ismeri azt a nevet, hogy Kiss Róbert. Nem egyátlagos harcosról van szó, hiszen 15 évesen óriási jövő állhat előtte. Persze egy biztos háttér nélkül semmit nem érhetne el. Hogyan indult a sport karriered, mivel kezdted és mikor?

2006-ban, 9 évesen kezdtem birkózni Csepelen, a méltán híres Csepeli Birkózó Klubban, amely egyesület sok Olimpiai és világbajnokot nevelt ki. Itt sajátítottam el az alapokat, sokat köszönhetek nekik. Csepelen apu ismerősei közt sok birkózó volt, így gondoltam, én is megpróbálom.

Itt kérdezném az édesapát is, hiszen neki is biztosan van valamilyen sport múltja, amely a fiát is erre az útra terelte. Mit sportoltál, sportolsz rendszeresen?

Id. Kiss Róbert – Ahogy a Robi is mondta, sok birkózó ismerősöm van, annak idején (nem túl sokáig) én is kacérkodtam a birkózással. Mostanság Vecsésre járok (amikor időm engedi) bokszolni. Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy sokunk nevében megköszönjem Edelényi Tominak, vecsési betyárnak azt a sok munkát, amit a teremben végez, mint edző. A pesti klán sok tagja ide jár csütörtökön és szombaton. KÖSZ TOMI!

_MG_9118

A Betyársereg fajnemesítési „programja”, akár veletek is kezdődhetne, hiszen példátok sokak számra követendő lehet. Persze ehhez is kell támogatás. Hogyan tud segíteni a Betyársereg? Hol edzetek? Hova mehetnek azok a fiatalok, akik valódi magyar harcosokká akarnak válni?

Ifj. Kiss Róbert – A Betyársereg nagyon sokat jelent Nekem. Apu által kerültem közelebbi kapcsolatba a sereggel, Újszilváson léptem először a ketrecbe a betyársereg színeiben. Itt úgy érzem bizonyítottam, hogy megállom a helyem. Sokat készültem, és meg is lett az eredménye, egy 22 éves ellenfelet sikerült az első menetben fojtással megvernem. A sereg tagjai nagyon sok szeretettel fogadtak, ami nagyon jól esett. Igazi barátokra leltem bennük, a korkülönbség ellenére. Süli Józsival is itt ismerkedtem meg, aki nagyon sokat segíttet, Bara-Fekete Ricsivel egyetemben. Innen is köszönöm nekik. A mindennapokban az MMA szövetség versenyzője vagyok, Juhász Sándor „Tüske” csapatában. Nagyon sok segítséget kapok tőle, remek vezető. Nem régen lett átadva az új edzőterem, ami magában foglal 2 szintes kondi termet, 2 tatamit, ketrecet, szaunát. Csepelen a Mag u. 2. szám alatt lehet minket megtalálni, mindenkin tudom ajánlani, itt mindenki megfelelő képzésben részesülhet, aki a küzdősportok iránt érdeklődik.

A harcos fiú és a büszke apa

Id. Kiss Róbert – Mint említtettem mi Vecsésen edzünk, itt a boksz minden fortélyát megtanulhatják a nemzeti érzelmű fiatalok, illetve idősebbek is egyaránt, ugyanis egyre több ember ébred rá hogy nem csak a testi és szellemi egészségét tudja megőrizni küzdősportok által, hanem a mindennapi életben szüksége van rá, hogy NE LEGYEN ÁLDOZAT! Meg tudja védeni saját magát, illetve szeretteit az egyre jobban elharapódzó cigányterror ellen. Tehát Vecsésen bokszolni tanulhatnak, Csepelen pedig MMA és K1 edzés van.

Mint 15 éves sok tanácsot adhatsz kortársaidnak, akik sportolni szeretnének. Mik azok a dolgok, amiket fel kell adniuk az életben és miket nyerhetnek a sport által?

Aki komolyan veszi, annak sok mindent fel kell áldoznia, viszont megéri. Én például 8-os koromban jutottam el először osztálykirándulásra, mert mindig egy időben volt a birkózó magyar bajnoksággal. A versenyek előtt embert próbáló a „fogyasztás” is, hogy ne csússzak ki a súlyhatárból. Sokszor erőn felül kell teljesíteni, de ha ezt nem tesszük meg, nincs győzelem. Márpedig csak az lehet a cél. Heti 5 edzésem van 9 éves korom óta, tehát hozzászoktam a kemény munkához. Mit nyerünk vele? Közhelyeket nem akarok mondani, de többek közt tartás, kitartást, büszkeséget, és ami talán a legfontosabb, alapot ad egész életemre. Ami a hétköznapokat illeti, meg tudom védeni magam, ha az élet úgy hozza.

IMG_1755

Mesélnél egy átlagos edzésnapodról?

Iskola után fél 5-re megyek le a terembe, hogy felkészüljek. 5-kor kezdünk, bemelegítés, majd az adott napnak megfelelő edzés következik. Hétfőn brazil Jiu-jitsu, kedden boksz, szerdán birkózás, csütörtökön utcai harc, pénteken thai boksz. Emellett még erősítek, és készülök a következő mérkőzésemre.

Volt már összetűzésed a cigányokkal? Hogyan tudod sportolóként lerendezni ezeket, hiszen ők nem a becsületes harc hívei.

Haha, igen, ez egy érdekes történet. Mindenki számára tanulságos lehet. Kb. másfél éve az öcsém, Ricsi szólt, hogy egy cigányfiú a testvérével, többször fenyegette őt és a barátai is késsel a lakótelepen. Természetesen idősebbek, mint ők. A szokásos mondatok kíséretében, mégpedig eltöröm apád, anyád kezét, lábát, a testvéredét is, szólhatsz bárkinek. Aztán egyszer beleszaladt a csőbe. Ismét megjelentek, de akkor pont a nagymamámnál voltam, ami 30 méterre van a játszótértől (csepeli panelrengeteg), ahol a napi szokásos „rajosodásuk” színhelye volt. Az öcsém felhívott, én pedig lementem. A főrajon bandázs volt, jelezve hogy ki az úr. Mikor odatartottam neki a karom, hogy hát akkor tessék eltörni, mert az ígéret szép szó ugyebár, akkor hirtelen elesett, bevérzett a szeme, és megrepedt az arccsontja. És itt jön a fordulat. Cigók irány látlelet, rendőrség. Én az óta pártfogóhoz járok, valamit „agressziókezelésre”, 1 év próbaidőm van. Remek…

Mesélj az eddigi meccseidről!  Eredmények és élmények érdekelnének! A Magyar Szigeten egy óriási küzdelmet láthattunk tőled.

Eredményeim a birkózásban 25 aranyérem, 16 ezüst, 9 bronzérem, valamint Thai Boksz magyar bajnok vagyok, grappling magyar bajnokság II helyezett. Emellett a magaménak tudhatom a III. Tüske kupát, a SCITEC Muscle Beachen is nyertem Siófokon, és megszereztem a MEGA Tech kupát is Tatabányán, mindhármat MMA-ban. Mindenképpen említeném az Újszilvási Motoros Találkozót, ami az első bemutatkozásom volt a Betyársereg tagjaként, itt az első menetben nyertem szintén MMA szabályrendszerben, és volt egy nagyon kemény meccsem a Magyar Sziget rendezvényem is, ahol pontozással kikaptam egy 25 éves székely sráctól. Itt nem is inkább a 10 év korkülönbség zavart, hanem az hogy nem engedtek MMA kesztyűben küzdeni, ami nagyon megnehezíti a különböző fogások alkalmazását. 3 kőkemény menetet nyomtunk, a sereg tagjai itt is fantasztikus buzdítással adtak nekem plusz energiát. Ami nem öl meg az erősít alapon, felhasználom a tapasztalataimat a következő csatákhoz. A legemlékezetesebb meccsem a birkózáshoz fűződik, egy magyar bajnokság bronzmérkőzésén, az utolsó menetben, ponthátrányból, egy intéssel a hátam mögött az utolsó pár másodpercben tudtam fordítani. Elmondhatatlan érzés volt, ilyenkor nyeri el minden edzéssel töltött idő az értelmét, és minden izzadságcsepp örömkönnyé változik.

IMG_1748

Mit érez a fia meccsei alatt egy édesapa? Hogy próbál, hogyan tud segíteni ilyenkor a fiának?

Id. Kiss Róbert – Ezt nem nagyon tudom szavakba önteni, remélem, minden magyar édesapa átéli ezt az érzést, bár néha nagyon idegölő. Szinte minden másodpercet vele együtt élek meg a ketrecben, osztozom a sikerekben és kudarcokban is. Általában mindig van a közelünkben a seregből egy nálam hozzáértőbb harcos és mindig megkérem őket, hogy lássák el az edzői és ring segédi feladatokat, mert a meccs előtt pár perccel már nem látok az idegtől. Nagyon izgulok és majdnem jobban akarom a győzelmet, mint ő. A meccs előtt pár percet beszélünk, felhívom a figyelmét a gyengébb pontokra, mire figyeljen és, hogy nem a végeredmény a legfontosabb, hanem az, hogy a szívét hagyja a szorítóban. Természetesen a győzelem, ami elfogadható, ez visz előre, a győzni akarás.

Mik a jövőbeni tervek és mikor láthatjuk ismét Kiss Róbertet a ringben?

A terveim közt szerepel Európa-bajnokság, Világ-bajnokság, tehát nemzetközi színtéren is szeretném megmérettetni magam, de ehhez természetesen nagyon sok munka kell még.  A Betyársereg hírnevét is szeretném öregbíteni, Tyirityán Zsolttal kapcsolatban vagyunk, amikor ki kell állni a seregért, rám számíthattok. Most szombaton (2013.10.05.-én) Hajdúsámsonban lesz mérkőzésem, itt a magyar bajnoksághoz a rangsorért küzdünk. (Robi itt is nyert így továbbjutott a fővárosi viadalra – a szerk.) Ezen kívül november másodikán rendezik meg a Magyar Bajnokság döntőit, ott is harcolok majd, illetve  ezek után Szekszárd, Nyíradony és Pápa is felkerül a versenytérképemre.

December környékén remélhetőleg a sereggel küzdünk a zászló becsületéért, ennek az időpontja biztosan fent lesz a honlapon.

Mit üzennétek azoknak a fiataloknak, akik csak most lépnének a harcos magyarság és valódi sportemberek ösvényére?

Ifj. Kiss Róbert – Minden fiatal tanuljon küzdősportot, mert úgy érzem hamarabb lesz szükség erre a tudásra, mint azt sokan gondolnák. Ha nyitott szemmel járunk, láthatjuk, hogy nekünk kell megvédenünk saját magunkat, szeretteinket, barátainkat. Az utcán farkastörvények uralkodnak, és másra nem számíthatunk, mivel a magyar (?) rendőrség, vagy nem képes megvédeni minket, vagy nem akar. Inkább az utóbbira tippelnék, mivel a hazafiak ellen tenyésztett rendőröket küldenek. Így a sport több funkciót is betölt az életünkben. Az egészség mindennél fontosabb, mivel csak életerős, tenni akaró és tudó fiatalok menthetik meg hazánkat a pusztulástól.

Id. Kiss Róbert – Elcsépeltnek tűnhet, de tényleg a fiataloké a jövő. Nem tartom magamat egyáltalán öregnek, de ha most nem kapják meg a fiatalok a megfelelő (ki) képzést, később már nem lesz alkalmuk erre. Az önvédelem soha nem bírt olyan jelentőséggel, mint most, a szó valódi és átvitt értelmében is. A magyar élettér egyre szűkül, mi már tudjuk ezt, de sajnos sokan csak akkor fogják ezt észrevenni, amikor majd transzparensekkel tüntetnek Budapest utcáin, hogy legalább a közintézményeken jelenjen meg magyar felirat. A fiatal MAGYAR pároknak pedig azt üzenném, ne féljenek gyermeket vállalni, mert azé az ország, aki teleszüli azt. Nekem 4 gyermekem van, kövessétek a példát. Mindketten örülünk, hogy a Betyársereghez tartozhatunk, minden tagnak kitartást, és erőt kívánunk a jövőhöz. Utószóként pedig: VÉR!

(Betyársereg)

spot_img
spot_img

Kapcsolódó cikkeink

Friss cikkeink