A magyarországi Kyokushin rövid története (+edzésvideó)

március 7, 2013 a Szellemiség

Magyarországon a Kyokushin karate elterjedése Shihan Furkó Kálmán és Adámy István nevéhez fűződik. 1972-ben mindketten a TF-en dr. Galla Ferenc irányítása alatt judot tanultak.

Kezdetek a magyarországi Kyokushin történetében

Kezdetek a magyarországi Kyokushin történetében.
(civilben dr. Galla Ferenc, középen guggol sensei Mészáros Attila)

A judo mellett érdeklődésük a karate felé fordult. Ezt látva dr. Galla Ferenc meghívta Magyarországra sensei Mészáros Attila 3. danos mestert a svédországi Kyokushin megalapítóját. Itt tartózkodása két hetében az ő irányítása alatt kezdett el Kyokushint tanulni

Shihan Furkó Kálmán és Adámy

Sensei Mészáros hazautazása után itthon egy évig kemény edzés folyt, majd 1973-ban mikor újra hazánkba jött levizsgáztatta mindkettőjüket. Legközelebb 1975-ben találkoztak a sensei-jel és sikeresen teljesítették a következő övvizsgáikat.

Az első Kyokushin dojo 1976-ban alakult Budapesten Adámy vezetésével. Shihan Furkó Kálmán hivatásos katona lett és Szolnokra került, a mélységi felderítőkhöz mint sport tiszt. A közelharcot oktatott a katonáknak, melybe a judon kívül beépítette a Kyokushin technikáit is. Neki köszönhető, hogy ma hazánk hadseregében a katonai közelharc alapja a Kyokushin lett.

1977-ben megalakította a Banzai Kyokushin Karate Klubot. Az évek folyamán a magyar Kyokushin központja Szolnok lett és a mai napig is az. Nagyon sok fiatal került oda katonának és ismerkedett meg a Kyokushin-nal illetve a már tréningező fiatalok bevonulásuk után kérték Szolnokra helyezésüket. A mai magyar Kyokushin  szervezetek vezetőinek és mestereinek nagy része Shihan Furkó Kálmán tanítványaként kezdte a Kyokushint tanulni.

1978-ban sensei Mészáros Attila megkeresésére hazánkba látogatott Shihan Howard Collins 7.danos mester a nyári edzőtáborra. Húsz éven keresztül minden évben ő vezette utána hazánkban a nyári nemzetközi edzőtábort.

Sosai Oyama Magyarországon Shihan Furkó Kálmán, Sosai Oyama és Adámy István

Sosai Oyama Magyarországon
Shihan Furkó Kálmán, Sosai Oyama és Adámy István

Az 1979-ben megrendezésre került az I. zárt magyar bajnokság, mely válogató volt az ugyan abban az évben megrendezésre került II. Kyokushin világbajnokságra, melyre már hazánk is meghívást kapott. 1980-ban az OTSH elismerte a karatét hivatalos sportágnak és a Magyar Cselgáncs Szövetséghez rendelve szakbizottságot hozott létre a felügyeletére.

1982-ben a londoni EB-n született az első magyar nemzetközi siker. Bódi István III. helyezést ért el. 1983-ban hazánk megrendezte az I. IBUSZ-Oyama Kupa nemzetközi karate versenyt, melyet Sosai Oyama megtisztelt részvételével. Az akkori Budapest Sportcsarnokban telt ház előtt zajlott le a verseny 15 ország részvételével.

Borza József egyik küzdelme az I. IBUSZ-Oyama kupán

Borza József egyik küzdelme az
I. IBUSZ-Oyama kupán

 

1984-ben a III. VB-re hazánk ismét meghívást kapott. 1987-ben Shihan Furkó Kálmán lett a Kyokushin szakbizottság vezetője. 1987-1996 között a Kyokushin szakbizottság –később már mint Magyar Kyokushin Karate Szervezet – fejlődött és országunk egyre nagyobb nemzetközi elismerésnek örvend a Kyokushin világban. A Sosai halála után először japánban majd az egész világon különböző néven kiváltak szervezetek az egykor egységes Kyokushin világszervezetből.

Pillanatnyilag öt szervezet működik a világon. És mindegyik képviselteti magát hazánkban is. Úgy érzem nem véletlen, hogy a hazai szervezetek közül a Shihan Furkó Kálmán vezette Magyar Kyokushin Karate Szervezet a legnagyobb létszámú. Sosai Oyama életében többször járt Magyarországon és mindig elégedetten nyilatkozott a magyar karatékákról az itthon folyó munkáról.

(Betyársereg)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Komment