A román parlamentben is kicsapja a biztosítékot a székely hazafiak meghurcolása

november 19, 2018 a Hírmondó

Románia parlamentjének ingerküszöbét is elérte a székely terrorper elítéltjeinek ügye. a A bukaresti országgyűlés emberi jogi bizottsága napirendjére tűzte a terrorizmus vádjával elítélt Beke István és Szőcs Zoltán meghurcolását.

A keddi meghallgatáson részt vettek a családtagok, valamint a vádlottak ügyvédei is. A Beke család ügyvédje kifejtette: mondvacsinált ügyről van szó, amit titkosszolgálatok kreáltak, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) két aktivistáját bizonyítékok nélkül ítélték el.

Az ülésen Benkő Erika, az RMDSZ parlamenti képviselője arról beszélt, hogy a magyar közösség visszautasítja a „székely terrorizmusról” szóló diskurzust. az emberi jogi bizottság ülésén hangsúlyozta: a magyar közösség számára a Beke–Szőcs-ügy hamis és fabrikált, tekintve, hogy teljességgel hiányoznak a feltételezett terroristák elleni konkrét bizonyítékok.

Daniel Vasile, a roma kisebbség parlamenti képviselője például a meghallgatás végén úgy vélekedett: az elítélteket megfosztották a tisztességes eljáráshoz való jogtól.

Az emberi jogi bizottság keddi ülésén eldöntötték, hogy átirattal keresik meg a nép ügyvédjét és az Emberi Jogok Intézetét az üggyel kapcsolatban, továbbá a testület elítéltekkel és fogvatartottakkal foglalkozó albizottsága felkeresi a csíkszeredai börtön parancsnokát, és a helyszínen tájékozódik a fogvatartottak életkörülményeiről.

Kulcsár-Terza József, az Magyar Polgári Párt képviselője szerint a bizottság ülésén készült jegyzőkönyv segítheti a védelem jogi képviselőit a fellebbezés, illetve a strasbourgi emberjogi bírósághoz benyújtott óvás során. A képviselő hangsúlyozta, bonyolult ügyről van szó, hiszen emberi sorsok forognak kockán, éppen ezért jó dolog, hogy a Beke és Szőcs család tagjai, valamint a fogvatartottak ügyvédei kifejthetik álláspontjukat.

 /Székelyhon nyomán Patrióta/

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Komment

Hozzászólások letiltva.