0.9 C
Budapest

„Aki a rögbit választja, az egy újabb családot nyer!”

Molnár Andrással az Esztergomi Vitézek Rugby csapat tagjával beszélgettünk egy igazán férfias játékról, amit még nem fertőzött meg a pénz.

meccs2

A rögbi hazánkban is egyre nagyobb teret nyer, talán a modern európai foci egyik alternatívája lehet hazánkban is, hiszen a foci mostanában már csak a pénzről szól.

Valóban, a rugby még tiszta, csak áldoznak a játékosok, időt, energiát, ha kell pénzt is, hogy játszhassák ezt a kemény, de nagyon szép játékot.

Mesélj egy kicsit erről a sportról! A televízióban csak egy tojás alakú labdával futó embert láthatunk, akit üldöznek. Persze ez azért ennél többről szól.

Kétszer 15 ember játssza, a csapatban minden magasságú, súlyú ember számára van poszt, lehetőség. Kissé hosszadalmas lenne így a szabályokat elmondani, de a lényege az, hogy az ellenfél célvonala mögé juttassa a csapat a labdát.

Esztergomi Vitézek – Szlovák válogatott: 27-15

A rugby nem keverendő össze az amerikai focival. Ez olyan, mint a krikett és a baseball. A labda hasonló, de a szabályok teljesen mások. A sportolók mentalitása és hozzáállása is más, talán ez olyan az Egyesült Államokban, mint napjainkban az Európai futball.

A sport Angliából származik, de mára az egész világon elterjedt. A világ legjobbjai Dél-Afrika, Új-Zéland, Ausztrália, Franciaország, Anglia. A  Magyar rugby Európa középmezőnyében van, jelenleg. Sajnos, ránk nem áldoznak pénzt, mint a focira. Biztos komolyabb eredményt is el tudnánk érni.

Mit kell tudnia egy most sportágat kereső fiatalnak. Mi kell a rögbihez? 

Aki ezt a szép sportot választja, annak nem árt tudni, hogy itt nem elég, ha erős, agresszív az ember, de tudni kell csapatban játszani, komoly taktikai felkészültség szükséges. Természetesen a jó fizikai kondíció elengedhetetlen, nem árt tudni elviselni a fájdalmat is.

Sokszor a test-test elleni küzdelem igazi harcos mentalitást kíván. Miért pont a rögbit választottad és, hogy találtál rá erre a sportra?

Fiatalabb koromban Judoztam, majd Kyokushinkai karatéztam.  Egy véletlen folytán találkoztam az akkori Esztergomi Vitézekkel, gondoltam kipróbálom magam és itt ragadtam ennél a sportnál, immáron 23-dik esztendeje. Úgy érzem, legalább annyira kemény, embert próbáló, mint bármely küzdősport.

Esztergom mellett kipróbáltam magam a Battai Bulldogoknál, és a Bp. Exiles-nél is, pár évet. A Magyar rugby társadalom nagyon összetartó, mindenhol baráti, testvéri szeretettel fogadtak.

Esztergomi Vitézek Rögbi csapat. Mit kell tudnunk rólatok és milyen eredményeket értetek el eddig? Úgy tudom, egy nagy múltú csapatról van szó.

A Vitézek 1983-ban alakult. Aki szeretne többet megtudni a csapatom történetéről, látogassa meg a honlapunkat az Esztergom.rugby.hu-t.

 A csapat eredményei:

Magyar Bajnok: 2012, 2008, 2007, 2006, 2005, 2004, 2003, 2002, 2001, 2000, 1999

Bajnoki ezüstérmes: 2011, 2009, 1998

Bajnoki bronzérmes: 2010, 1997

Magyar Kupa győztes

2012, 2011, 2010, 2009, 2008, 2007, 2006, 2005, 2004, 2003, 2002, 2001, 2000  Azt hiszem, méltán lehetek erre a csapatra büszke!

Betyársereg – nemcsak a ringben vitézek

Mi a jövő a csapat számára? Hol láthatunk titeket mostanában és milyen nagyobb tétmeccsek következnek?

Szeretnénk természetesen idén is bajnokok, kupa győztesek lenni. Ezen kívül a fiatalok nevelésén, az utánpótlás képzésen is nagy a súly. A környékbeli iskolákban is van rugby oktatás, nagyon fontos tehát ez is a klubom számára. Csapatom itthon egyedülálló sportlétesítménnyel rendelkezik, amit önerőből csináltunk meg. Nem csak nagyon komoly pályánk van, de van egy Rugby Club Hotel elnevezésű sport, szabadidő központunk is, ahol szállás  is és egyéb sport lehetőség is van. Csapatom verseny naptárában mindenki láthatja mikor és hol játszunk. Mindenkit szeretettel várok meccseinkre! A klub meccseken kívül nemzetközi, válogatott meccseknek is adunk a közeljövőben otthont. Erről majd tájékoztatlak benneteket.

A modern Európai Foci jogos kritikája és a rögbi kemény valósága

A család, hogy viszonyul ehhez a sporthoz, amelyet elég profin űzöl?

A családom már megszokta, hogy néha igen tarkán, sérülten lát, kivéve talán édesanyám. Párom rendszeres szurkolóm a meccseinken. 7 éves kislányom is látott már játszani, nem fogta fel drámaian a dolgot. 21 éves fiam is próbálom lecsalogatni, eddig nem sok sikerrel, sajnos ő foci fertőzött. Természetesen, nem adom fel!

Magyar Rögbi Bajnoki Döntő Esztergomban

A Betyársereg tehát már a sport ilyen területén is megjelent. Mit üzennél azon fiatal harcosoknak, akik a rögbit választanák?

Aki a rugbyt választja, az egy újabb családot nyer! Megtanul csapatban gondolkodni, a pályán mi sem hagyunk cserben egymást. Néha nálunk is előfordul egy kis bunyó. Annak nagyon örülök, hogy van elég sok olyan betyár, aki játszotta ezt a szép sportot, és tudja, miről is beszéltem.

(Betyársereg)

Kapcsolódó cikkeink

Friss cikkeink

spot_img