“Aki lenyomta az egész világot” – interjú Balázs Ferenc erőemelő világbajnokkal

április 14, 2014 a Szellemiség

Interjú az 5x-ös világ, 4x-es Európa, 4x-es magyar bajnok és világkupa győztes Balázs Ferenccel, aki a csepeli betyárok családját erősíti.

Balázs Ferenc (balról) a csepeli klán vezetőjével

Felsorolni is hosszú azokat az eredményeket, amelyek eme remek sportoló és igazi harcos szívű betyár mögött állnak. Interjúnkban megpróbálunk az eredmények mögé látni. Hogyan válhat valaki az erőemelés egyik hazai ikonjává és mik a további céljai a sportágban? Mi az üzenete a fiatal sportolni vágyó fiataloknak és, mit gondol második családjáról a Betyárseregről? Erről, mind őszintén beszél a mozgalom bajnoka Balázs Ferenc.

Mikor és minek/kinek a hatására kezdted el ezt a sportot?

13 éves koromban mentem súlyemelőnek. Rengeteg versenyen indultam és nyertem. Később a katonaságnál ismerkedtem meg a „badival”, hobbi szinten. Aztán 2004-ben jött a felkérés a Fitness 2000 részéről, hogy nem akarok-e versenyezni Pintér Ferenc vezetése alatt? Azóta 5x-ös világ, 4x-es Európa bajnok és 2x-es világkupa győzelemig jutottam.

Pontosan mi is az az erőemelés? Hogyan képzeljék el a hozzá nem értő, laikus emberek?

Az erőemelés 3 fogásból áll: felhúzás, guggolás, fekvenyomás. Én az utóbbit csinálom. A fekvenyomás egy padon történik, és a mellünkhöz engedjük be a súlyt, majd onnan próbáljuk kinyomni. Egy speciális ruhát (pólót) viselünk, amiből egy profi több, mint 100 kiló pluszt tud kihozni.

balázs-ferenc_01

Milyen egy erőemelő verseny? Vannak súlycsoportok, esetleg kategóriák?

Nagyon jó hangulatú barátságos és családias, mivel évek óta járunk együtt versenyekre, külföldre és egymást segítjük, ha kell. Súlycsoportok vannak, mint a súlyemelésben korosztályokra van osztva: tinegger, junior, open, masters.

Minden verseny a mérlegeléssel kezdődik. Én a 125-kg-ban versenyzek, átlagban 116 kiló vagyok, ami számomra tökéletes.

A verseny a bemelegítés veszi kezdetét, ezután veszem fel a fekvenyomó ruhámat. A kezdősúlyom beengedése is fontos lépés, hiszen így kint élesben nem kell azzal foglalkoznom, hogy lejön-e a mellemig. Ezt csak azért írom, mert sokan nem ismerik a ruhát, ez egy rugalmas speciálisan kialakított szövet, ami összetartja a mell és a váll izomzatot. Az emelésben három fogásra van lehetőségem, és ha sikerül, akkor egy tökéletes versenyen vagyok túl, ha nem sikerül, akkor érvényes gyakorlat nélkül kiesek.

Miben különbözik ez a sport a súlyemeléstől?

Egyszerűbb, mivel a súlyemelés szakítás és lökésből áll és ott is 3x is próbálkozhatnak. De a gyakorlat földről történő elmozdítása nehezebbé teszi,  így nem érnek el akkora súlyt, mint mi, akik csak mellről kell, hogy kinyomjuk.

Hogyan képzeljünk el egy edzésnapot? Mennyit kell edzened egy héten és pontosan milyen gyakorlatokat kell végezni, hogy a legjobb formában maradj?

Igazán nem készülök az edzésre, mert munka után kisfiamat viszem sportolni (focizik), utána haza esünk összepakolok és elindulok kb. este fél 7-től 9-ig. Heti 4 alkalommal. Hétfőn mell nap van. Ilyenkor fekve nyomok 45 fokban, majd szűk nyomás és tricepsz. Kedden laza kar, váll edzés. Szerdán következik a hát és kiegészítés has, láb. Pénteken ugyanaz, mint hétfőn csak max. súlyokkal.

Hol edzel és ki az, felkészít a versenyekre?

Fitness 2000 Budapest XX.ker A versenyekre csapattársaim segítenek felkészülni.

Milyen címekkel büszkélkedhetsz?

5x-ös világ, 4x-es Európa, 4x-es magyar, 3x-os abszolút bajnok vagyok és 2x-es világkupa győztes. A második, harmadik helyezéseket nem említem, mert sok időbe tartana felsorolni.

Melyik verseny volt számodra a legemlékezetesebb?

Mindegyik, mert a maximumot kell kiadni magamból, de a legemlékezetesebb a Las Vegas. Ott ugyan kiestem, de életem legnagyobb élménye volt az utazás és a kirándulások miatt is, de a versenyekkel bejártam szinte egész Európát.

Milyen érzés volt, amikor elérted, hogy a világ legjobbja légy?

Természetes, hogy örültem mivel rengeteget munka van ezen eredmény mögött.

Milyen jövője és, ami talán még fontosabb, milyen jelene van Magyarországon ennek a sportnak?

Remélem, a mi eredményeink sok srácot megfognak és próbálkoznak majd, hogy ugyanazt érjék el, mint mi. És ha kell, mi segítünk nekik. 

Milyen távlati célokat szeretnél megvalósítani az erőemelés területén?

Amíg az ízületeim bírják, addig csinálom, és persze a pénztárcám. Mert a versenyek drágák és a felkészülés sem olcsó. Célom a UPC világszervezet világcsúcsa, ami 342,5 kg. Ezt a csúcsot Mészáros Laci barátom tartja és ennek a megjavítása a fő célom.

Mit üzennél azoknak, akik most kezdenének bele ebbe a kemény sportba?

Az kezdje el, aki kitartó céltudatos és nem hátrál meg a kezdeti nehézségektől.

Az sem titok, hogy a Betyársereg tagjaként sportolsz. Mióta erősíted a betyárok családját és mit gondolsz a közösségről? Mit adott neked ez a család?

2013 április óta vagyok kapcsolatban a sereggel és azóta a csepeli-klánt erősítem. December óta vagyok teljes tag. Köszönöm a bizalmat Kiss Tibornak és Tyirityán Zsoltnak! Ez a közösség barátsággal fogadott és elismeri a sportban elért eredményeimet. Mivel minden tagja sportol, otthon érzem magam köztük, bárhová is megyünk. Mondhatni a második családom lett ez a közösség. Megpróbálom a sportban elért eredményeimmel a seregnek legnagyobb dicsőséget szerezni.

(Betyársereg)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Komment