1.5 C
Budapest

Antidogma: A Goldman Sachs, a feminista filantróp

Történelmi példák egész sora bizonyítja, hogy a haladó erők mindig is számíthattak filantróp bankár elvtársaikra, ha különböző nemes ügyek önzetlen és nagyvonalú anyagi támogatásáról volt szó.

Elég csak többek között Schiff, Warburg és Aschberg elvtársakra emlékeztetni a Wall Streetről vagy éppen Svédországból, akik Trockijon keresztül jelentős összeggel járultak hozzá Lenin bolsevik forradalmához, amely néhány tízmillió reakciós kulák, pópa, kozák és hasonló népellenes elem likvidálásán túl végül a teljes cári család ártalmatlanítását eredményezte porontyostul, kutyástul, háziszolgástul. Nem is beszélve a nyomában járó hét évtizedes töretlen társadalmi-gazdasági sikersorozatról.

Napjainkban ennél is ambiciózusabb a haladó erők célja. A társadalmi haladás érdekében most az egész fehér rasszt kell megsemmisíteni férfiastul, asszonyostul, családostul. Ehhez pedig teljesen fel kell számolni a patriarchátust, amely még a jelenlegi, mentálisan kasztrált állapotában is a fehér genocídium zavartalan kivitelezésének utolsó és egyetlen akadálya. Rasszok megsemmisítése alatt itt most nem elsősorban fizikai kiirtásra kell gondolni, noha egy jó kis atomháború perspektívája természetesen nincs kizárva. E tekintetben sokat finomodtak a módszerek a száz évvel ezelőtti oroszországi főpróba óta. Mindenekelőtt a frankfurti iskolás elvtársak lankadatlan társadalommérnökségi erőfeszítései nyomán napjainkban a genocídium „szoft” változata, vagyis a rasszkeveredés dívik. Végeredményét tekintve ugyanolyan hatásos, mint NKVD-s prototípusa volt, de kétségtelenül sokkal humánusabb.

Kivitelezésében oroszlánszerep hárul a feminista nőkre. Itt jön a képbe a Goldman Sachs bankház, jelenlegi nagyfőnöke, Solomon elvtárs személyében, aki a jelek szerint magáévá tette Sarkozy elvtárs örökbecsű szentenciáját a rasszkeveredés szükségességével kapcsolatos „népköztársasági voluntarizmusról” (ha nem megy szép szóval, majd megy erővel), a saját szakterületére adaptálva azt. Ennek szellemében a GS ezentúl csak olyan cégekkel áll szóba, amelyek a vezetőségükben érvényesítik a diverzitás követelményét, nőket, homoszexuálisokat, színes bőrűeket, transzneműeket kooptálva tagjaik közé, függetlenül az olyasféle reakciós kritériumoktól, mint az alkalmasság és a szakértelem. Személyes tapasztalata alapján ugyanis azok a cégek, amelyek vezetőségében nők is vannak, „jelentősen jobban” teljesítenek azoknál, amelyeket kizárólag fehér férfiak irányítanak (Goldman Sachs will no longer do IPOs for companies with all-male boards, nypost.com, 2020. január 23.).

Mielőtt érdemben foglalkoznánk Solomon elvtárs sztahanovista ihletésű munkateljesítmény-javító kezdeményezésével, nem árt bemutatni, hogy kihez is van szerencsénk. Röviden és velősen, „az emberiség arca köré fonódott nagy vámpírpoliphoz”, hogy Matt Taibbi ismert amerikai tényfeltáró újságíró szemléletes hasonlatával éljünk, aki szerint „a technikai részvényektől a magas benzinárakig az 1929-es Nagy Pangás óta a Goldman Sachs áll az összes piacmanipulálás mögött” (The Great American Bubble Machine, Rolling Stone, 2009. július 9–23.).

Szerteágazó kapcsolatrendszerének és politikai befolyásának köszönhetően jószerével ez az egyedüli bank, amely győztesként került ki a 2008-as válságból (Financial Crisis: and the Winner Is… GOLDMAN SACHS, marketoracle.co.uk, 2009. június 25.). Azóta is gyakran foglalkoztatja a sajtót efféle szalagcímekkel: „A globális pénzügyi válság közepében lévő Goldman Sachs megkérdőjelezi a kapitalizmust” (Goldman Sachs, bank at center of global financial crisis, questions capitalism, theverge.com, 2016. február 3.); „A Goldman Sachs végül beismeri, hogy becsapta befektetőit a pénzügyi válság alatt” (Goldman Sachs Finally Admits it Defrauded Investors During the Financial Crisis, fortune.com, 2016. április 11.); „A Wall Street-i bérek összeroskadnak a Goldman Sachs által vezetett pénzügyi válság óta” (Wall Street’s pay slump since financial crisis led by Goldman Sachs, 2019. szeptember 16.). Végül a hab a tortán: „A Goldman Sachs profitja leesik egy milliárdos korrupciós botrány nyomán” (Goldman Sachs profits plunge amid 1MDB corruption scandal, nypost.com, 2020. január 15.). Egyébként a Goldman Sachs vezetőségének tizenegy tagja közül négy a gyöngébbnek rágalmazott erősebbik nemet képviseli.

Ami pedig a kvótanők vállalatirányításban betöltött szerepének üdvös voltát illeti, lássuk, hogy mit mond erről a hímsoviniszta tudomány. Egy 130 norvég céget vizsgáló amerikai egyetemi tanulmányból kiderült, hogy a nő vállalatvezetők számának a növekedése jelentősen csökkenti a vállalatok teljesítményét, a női kvóták alkalmazása utáni évben általában 20 százalékkal, miközben ugyanezen időszakban az oslói tőzsdeindex 14 százalékos növekedést mutatott.

Azokat a cégeket érte a legnagyobb veszteség, amelyek a legtöbb nőt léptettek be vezetőtestületükbe (The changing of boards: The impact on firm valuation of mandated female board represention, Quarterly Journal of Economics, 2012). Egyébként a kutatást készítő duó egyik tagja nő volt.

Német tudósok a diverzitás és heterogenitás hatásait elemezték 2874 német vállalat alkalmazottai között egy évtizeden át, és arra a végeredményre jutottak, hogy „a női munkaerő növekedése összefügg a vállalat alacsonyabb termelékenységével” (Diversität und Erfolg von Organisationen, Zeitschrift für Soziologie, 2013). Egyébként a kutatást készítő kvartett három tagja nő volt.

Még érdekesebb, hogy miként vélekednek ugyanerről maguk az érintettek. Egy londoni egykori PR-menedzser ugyanis, aki könyvet írt a nők munkahelyi rivalizálásáról és a „mérgező nőiesség” munkahelyi növekedéséről, az adatgyűjtése során azzal szembesült, hogy megkérdezett nőtársai több mint fele szerint más nők gyakorlatilag „szabotálták” a munkavégzésükben, több mint az egyharmadukat pedig női kollégáik „megijesztették vagy megfenyegették” (The rise of „toxic feminity”, dailymail.co.uk, 2019. június 9.).

Ezek után teljesen világos, hogy Solomon elvtárs a nők vezető pozíciókba történő beépítésével valójában a kapitalizmust akarja elszabotálni, az általa finanszírozott feminista újkommunizmus révén véve revansot a kapitalistákon, akik annak idején elszabotálták az elődei által finanszírozott bolsevizmust.

Antidogma – Gazdag István

spot_img
spot_img

Kapcsolódó cikkeink

Friss cikkeink