21.7 C
Budapest

Antidogma: Oroszellenes szankciók, avagy Toldi bumerángja

Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter: „Totális gazdasági és pénzügyi háborút fogunk folytatni Oroszország ellen. […] Ki fogjuk provokálni az orosz gazdaság összeomlását.” (france­tvinfo.fr, 2022. 03. 01.) Történelmi rekordot döntve februárban 10,3 milliárd euróra nőtt Franciaország külkereskedelmi mérleghiánya, miközben az államadósság szintje elérte a GDP 113 százalékát – még az oroszellenes szankciók bumeránghatása előtt. (la-croix.com, 2022. 03. 29.)

A francia áramhálózat működtetője azt kéri a fogyasztóktól, hogy hétfőnként ne fogyasszanak áramot. (reuters.com, 2022. 04. 02.) Franciaország felkészül a gázszolgáltatás korlátozására. A legnagyobb ipari fogyasztók beszüntethetik a működésüket, ha elvágják a gázellátást Oroszországból. (thepressunited.com, 2022. 04. 08.)

Robert Habeck német gazdasági miniszter: „Nem támogatnám az orosz fosszilis tüzelőanyagok importjának tilalmát, valójában ellenezném, mert a társadalmi békét veszélyeztetnénk… Németország ugyanis Oroszországtól függ az energiaimport tekintetében.” (clideo.com, 2022. 03. 03.) Emily Haber, Németország washingtoni nagykövete: „Az én országom, Németország lesz az az ország, amely viselni fogja a szankciók terhét, amelyeket az EU és az USA elfogadott… Felkészültünk arra, hogy hordozzuk a terhet. A szabadságnak nincs ára.” (Twitter, 2022. 03. 04.) Németország és Ausztria lépéseket tesz a gázadagolás felé. (bbc.com, 2022. 03. 30.) A német nagykereskedelmi árak meredeken emelkedtek márciusban, a legnagyobb növekedést mutatva azóta, hogy a nagykereskedelmi árindexet először kiszámították 1962-ben. A nagykereskedelmi árak 22,6 százalékkal emelkedtek márciusban az előző év ugyanazon hónapjához képest. (marketwatch.com, 2022. 04. 12.)

Jan Nieuwenhuijs, Hollandia miniszterelnök-helyettese: „Az infláció az az ár, amelyet meg kell fizetnünk, hogy harcoljunk Putyin ellen.” (Twitter, 2022. 02. 27.) A legmagasabb szinten van az infláció Európában 25 év óta. Az Európai Unió igyekszik csökkenteni az energiaárakat, hogy lenyomja az árakat a gazdaság többi részében, amely cél még nagyon messze van, mivel az orosz földgáz helyettesítése amerikai palagázzal 40 százalékkal drágább. (telesurenglish.net, 2022. 04. 02.) Az Európai Központi Bank „válságeszköz” (crisis tool) létrehozásán dolgozik, amelyet abban az esetben vetnének be, ha az euróövezet leggyöngébb gazdaságaiban „kidurrannak az államkötvényhozamok”, vagyis fizetésképtelenné válnak az azokat kibocsátó államok. Ez az eshetőség főleg Görögországot, Olaszországot, Spanyolországot és Portugáliát fenyegeti. (bloomberg.com, 2022. 04. 08.)

Chrystia Freeland kanadai pénzügyminiszter: „A kanadaiaknak hozzá kell edződniük a járulékos gazdasági veszteségekhez, mivel fokozódnak az Oroszország elleni szankciók.” (theglobeandmail.com, 2022. 03. 01.) Jus­tin Trudeau kanadai kormányfő: „A kanadai családok küszködnek, magas az üzemanyag- és élelmiszerár, és Putyin törvénytelen háborúja Ukrajnában még keményebbé fogja tenni ezt a következő hónapokban.” (Rebel News, 2022. 04. 10.) Biden amerikai elnök arra figyelmeztet, hogy „valódi” élelmiszerhiányok jönnek. (yahoo.com, 2022. 03. 25.) Joe Biden: „Az orosz földgáz elzárása fájni fog Európának, de ezt az árat hajlandó vagyok megfizetni.” (trtworld.com, 2022. 03. 25.) „Példátlan szankcióink eredményeként a rubel csaknem azonnal törmelékké redukálódott. Az orosz gazdaság úton van afelé, hogy a felére essen vissza. Az invázió előtt a 11. helyet foglalta el a világon, rövidesen még az első húszban sem lesz benne.” (Biden elnök, Twitter, 2022. 03. 26.) Fokozódnak a torzulások a 23 ezer milliárd dolláros amerikai államadósság-piacon, mialatt az amerikai központi bank (Fed) feszesebbé teszi monetáris politikáját. Az amerikai kincstárjegyek legalább 1973 óta a legrosszabb negyedéves hozamot érik el az inflációtól és a kamatemeléstől való félelem miatt. (ft.com, 2022. 03. 30.) Egy madár letojta Bident, miközben azt állítja, hogy az USA Putyin miatt lehangolt. Még a madarak sem helyeseltek Biden elnöknek Iowa államban, mert egy szárnyas néző lekakilta a legyőzött főparancsnokot, amint éppen beszédet mondott egy csűrben. Biden kék öltönye telitalálatot kapott, amint belekezdett egy 25 perces előadásba, amelyben az USA évi 8,5 százalékos inflációs rátája miatt inkább az orosz elnök ukrajnai invázióját hibáztatta, mintsem a saját tetteit. (nypost.com, 2022. 04. 12.) „Az USA arra kényszerítette az európaiakat, hogy szankciókat foganatosítsanak Oroszország ellen, miközben ő maga nemcsak hogy továbbra is importál kőolajat Oroszországból, de növelte is ennek volumenét 43 százalékkal a múlt héten, napi százezer hordóra”, mondja Mihail Popov, az Orosz Biztonsági Tanács helyettes vezetője az egyik orosz napilapban megjelent interjúban. (telesurenglish.net, 2022. 04. 03.)

Putyin: „Az »Új Világrend« szándékosan zúzza össze a gazdaságot a »nagy újrakezdés« (Great Reset) részeként.” (newspunch.com, 2022. 03. 18.) Oroszország külkereskedelmi mérlege a legnagyobb többletet mutatja 1994 óta, mert a kőolaj- és földgázexportból származó bevételek megemelkedtek, az import pedig esett, miután az USA és szövetségesei szankciókat vezettek be Putyin ukrajnai inváziója miatt. […] A külkereskedelmi és beruházási folyószámla többlete elérte az 58,2 milliárd dollárt az utolsó negyedévben, amely több mint duplája az előző év azonos időszakában elért 22,5 milliárd dolláros többletnek. (bloomberg.com, 2022. 04. 11.) Elképesztő irányba tart a rubel, a háború előtti szinteken járunk. (forbes.hu, 2022. 04. 12.)

Nekem erről az egészről Arany János klasszikus eposzának sorai jutnak az eszembe: „Repül a nehéz kő: ki tudja, hol áll meg? Ki tudja, hol áll meg s kit hogyan talál meg?” Nagyon úgy tűnik, hogy az oroszellenes szankciók nehéz köve bumerángként azokat találta kupán, akik elhajították. Jól elvetették a sulykot, és még csak ezután fog igazán fájni. A nyugati vezetők alaptévedésben vannak, amikor azt képzelik, hogy az oroszok szankciókkal megtörhetők. Az évszázadok során ugyanis az oroszok genetikailag hozzászoktak a nélkülözéshez, a hideghez, az éhezéshez, tehát – a moszkvaiak és a szentpéterváriak kivételével – meg se fog nekik kottyanni, ami most rájuk vár. Ellentétben a mára teljesen elpuhult nyugatiakkal. Ha ebből sem lesz forradalom Nyugaton, akkor már csak egy etnikai polgárháború robbanthatja ki őket a tunyaságukból. De az megteszi, annyi szent.

Gazdag István – Demokrata

spot_img
spot_img

Kapcsolódó cikkeink

Friss cikkeink