1.5 C
Budapest

Áttérsz az iszlámra vagy meghalsz – újkori keresztényüldözés (+videó)

Nemzetközi kampány indult az iraki, pontosabban az ottani, ISIS által ellenőrzött területeken élő keresztényekért. A helyiek áttérnek az iszlámra, különadót fizetnek, elmenekülnek vagy meghalnak.

N (1)

Nemzetközi kampány indult az iraki, pontosabban az ottani, ISIS által ellenőrzött területeken élő keresztényekért. Jelképe az arab N betű. Ez most életet vagy halált jelenthet számukra. Nagy arab N-nel tiltakoznak sokan a közösségi médiában és tüntetéseken, például Párizsban az ellen, ami most történik Irak terroristák által megszállt részein.

A moszuli keresztények a múlt hét végéig kaptak ultimátumot az ISIS-től, hogy eldöntsék: áttérnek-e az iszlámra, különadót fizetnek-e, vagy elmenekülnek. Mert különben meghalnak. Házaikat nagy N, vagyis ن betűvel jelölték meg. Ami azt jelenti: naszráni, vagyis keresztény.

Az üldöztetés szimbólumából segélykiáltás lett. És a szolidaritás jelképe. Miután a világ hatalmai nem lépnek, az egyes emberek próbálnak tenni valamit. Sokan az ن betűre cserélték le a profilképüket a Facebookon vagy a Twitteren, főleg keresztények. Akiket ez a betű szintén bélyeggel lát el. És különböző hashtageket hoztak létre, hogy tájékoztassák egymást meg a világot arról, ami Irakban folyik.

Például arról, hogy hiába akartak magukkal bármit is vinni a száműzetésbe, sokukat a fejükhöz szorított fegyverrel kényszerítették tárgyaik, pénzük, ékszereik átadására az ISIS fegyveresei. Csak a rajtuk lévő ruhát vihették át az ellenőrzőpontokon az ősi keresztény közösség tagjai. Akik közül sokan most a kurdisztáni Ibril Szent József templomában húzódnak meg, de hamarosan sátrakba költöztetik őket – a templomok nem bírják el a menekültáradatot.

Ungläubig
Sokan az ن betűre cserélték le a profilképüket a Facebookon vagy a Twitteren, főleg keresztények

Bagdadban már vasárnap 200 muszlim is együtt tüntetett a keresztényekkel, „Iraki vagyok, keresztény vagyok” táblákat tartva. Mások magukra tűzték a hírhedtté vált betűt. Tegnap este Párizsban tettek így sokan. A Nemzetgyűlés előtt sorakoztak fel úgy százan, magasra tartva az arab N betűt. Azt sürgették, hogy a francia törvényhozók tegyenek valamit.

(Keletport.hu nyomán Betyársereg)

spot_img
spot_img

Kapcsolódó cikkeink

Friss cikkeink