-4.3 C
Budapest

Attila-védvonal Nap – Mert a hősökre emlékezni kötelesség!

Elfeledett hőstettekről, és hősökről emlékezett meg a HVIM az Attila-védvonal Nap keretében, ahol a Betyársereg tagjai is megmérettették magukat.

21094_418715768225110_195040436_n

Az Atilla nagy-királyunkról elnevezett védvonal több település érintésével Maglódot is keresztezte, így helyszínválasztásunk nem volt véletlen. Az Árpád Parkban megrendezésre került eseménysorozatot Zagyva György Gyula, A HVIM alelnöke nyitotta meg, majd történelmi, és harcászati előadásokat hallgathattak meg az érdeklődők, többek közt Tyirityán Zsolt, a Betyársereg vezetőjének prezentálásában.

A délelőtt főeseménye a túra volt, amelynek nem a hossza (10 Km), hanem a látnivalók és az állomásokon elhangzott idézetek, beszámolók tették értékessé. A megtett táv vonala megegyezett az Attila 3 védvonal nyomvonalával, amely a maglódnyaralósi részt ölelte körül és adott védelmet Budapest kapujában. Ez a része a védvonalnak hadtörténeti szempontból azért érdekes mert mind a közlekedők, a sáncok és a tüzérségi állások nagyon jó állapotban vannak.

A pihenők alatt előadásokat hallhattak az érdeklődők a védvonal kialakulásáról, jelentőségéről, személyes kapcsolatokról a helyi lakosok és a harcoló alakulatok között, korabeli jegyzetekből idézve. Hallhattak Bill apóról, a hős magyar katonáról, akire szaktudása miatt néztek föl és az iszonyatos megtorlásokról is, amelyeket a környék kommunistái végeztek a nyolc hetes front elvonultával.

A túráról visszatérve megtekinthető volt az a tárlat, amelyben az Attila védvonallal kapcsolatos írások, jegyzetek és tárgyak kerültek kiállításra.A tárlat mellet egész nap lehetőség volt a kiérkező vendégeknek végigmenni egy airsoft szituációs pályán. A délután folyamán a színpad előtt egy lenyűgöző beszélgetésnek lehettek tanúi a modern hadászat szerelmesei. Az aszimmetrikus harcászat, a terrorizmus és az önvédelem témakörében amelyet Tyirityán Zsolt a Betyársereg vezetője, Dér Zsolt délszláv háborús hős, Jóna Tibor politológus, terrorizmus szakértő, Farkas Zoltán kyokushin karate mester folytattak le.

A rendezvény egészére a szakmaiság és minden szempontból a minőség volt a jellemző. A kilátogatók között volt Zagyva György Gyula a (HVIM) alelnöke, Jobbikos országgyűlési képviselő, Budaházy György és a temerini fiúk Újvidékről, akik közül az egyik 8 év után először ünnepelte szabadlábon (koncepciós perek után, magyarságuk miatt ítélték el őket) születésnapját az esti koncertek alatt. Végül a szombati nap estéjén kiereszthette mindenki a gőzt, a már más helyszínen (SportPub-ba) megrendezett koncertek alatt. A Hunor, a Dominó és végül, de nem utolsó sorban a Romantikus Erőszak fergeteges hangulatot teremtett.

Másnap immáron másodszor rendezték meg a helyi Jobbikosok és vármegyések a Nemzeti Grundnak elnevezett sport illetve családi napot. A sport vetélkedőre, amelyben többek közt önvédelem (jeet kune do), erős emberválasztás, csatacsillag dobás, foci és népi tánc is szerepelt, hat csapat nevezett. E mellet hagyományőrzés, francia teke, finom étkek és italok várták a kiérkező csak szurkolni vágyó vendégeket.Az esemény a tragikusan elhunyt Sánta Józsefre való megemlékezéssel és a díjkiosztással zárult. A különdíjazás után az összesített első három helyezett 1. Maradék TC. akik idén elnyerték a vándorkupát; 2. (HVIM) közép-magyarországi csapata; 3. Felvidéki Betyárok csapata lett.

A vármegyések az elnyert számítástechnikai eszközöket felajánlották az újvidéki Torontáltordán található Remény Háza részére.

(Szent Korona Rádió)

spot_img
spot_img

Kapcsolódó cikkeink

Friss cikkeink