24.6 C
Budapest

Az amerikai jövő? – Az Egyesült Fekete Államok

Fekete országot hozna létre az Egyesült Államokon belül Babu Omowale szélsőséges fekete aktivista.

3-660x346-660x330

Az Új Fekete Párducok Párt védelmi miniszteri pozícióját (!) betöltő Babu Omowale egy rádiónyilatkozatában azt mondta, hogy az USA délkeleti államaiból – Louisiana, Mississippi, Dél-Karolina, Alabama, Georgia – kell létrehozni a feketék új országát.

Omowale szerint, ha a feketék elkezdenek betelepülni, akkor nagy valószínűséggel a fehérek el fogják hagyni az egyébként is feketék által sűrűn lakott államokat. Először a feketéknek a saját kezükbe kell venniük a visszafoglalt területeken a gazdaságot, a politikát és az oktatást – így a különálló fekete államokból létrejöhet az egységes fekete állam.

usa-gif-1.exact689x443

A párt vezetője azt mondta, tudják, hogy nincs arra mód, hogy teljesen kiszakadjanak az Egyesült Államokból: első lépésben gazdaságilag akarnak függetlenedni, hogy később bevezethessék a feketék dollárját. Az iskolákban a feketék történelmét akarják taníttatni, hogy az emberek megismerhessék az igazságot az afroamerikaiakról.

A feketék aránya az USA-ban:

feketesza-zale-k-gif.exact1009x779

Omowale egyébként a Huey P. Newton Lövészklub alapítója is, és a fekete közösségi rendezvényekről ismerte a dallasi lövöldöző Micah X. Johnsont is. Johnson tettéről Omowale a Reutersnek azt nyilatkozta:

„Nem bocsátjuk meg, nem támogatjuk, de megértjük.”

A fegyverkezést támogató fekete szervezetek aktivizálódása sem új keletű jelenség: a Huey P. Newton Fegyverklubból fegyveres feketék kezdtek el járőrözni a főleg afroamerikaiak lakta negyedekben, továbbá rendszeresen kiképzést tartanak a helyiek számára –számolt be a Vice.

Egy 2000-es összesítésben ilyen származásúnak mondta magát az adott terület lakóinak többsége:

usa-jpg-1.exact1009x747

A fegyverklubot Huey P. Newtonról nevezték el, aki a Fekete Párducok társalapítója volt 1966-ban. A fegyverkező fekete mozgalom vezetőjét 1989-ben az utcán lőtték agyon, aminek következtében ENSZ-vizsgálóbizottság felállítását kérték az USA népirtó cselekedetei miatt. Később kiderült, hogy egy másik fekete gerillaszervezet tagja lőtte le az aktivistát.

A lőegylet edzéseket és önvédelmi foglalkozásokat tart a Dr. Martin Luther King Jr. Parkban, a militáns mozgalmat a szimpatizánsok adakozásaiból tartják fenn. Céljaik közé tartozik az is, hogy oktassák a fekete közösség önállóságának a szükségszerűségét – mondják a honlapjukon.

010-asi02008-n201080-2000-jpg.exact689x459

Már a 60-as években akarták az önálló fekete államot

Az Új Fekete Párducok és a Huey P. Newton Fegyverklub vezetője, Yafeuh Balogun a The New York Timesnak azt mondta: ők is részt vettek a rendőri erőszak elleni békés tüntetés biztosításában, az ott történt rendőrgyilkosságokhoz azonban semmi közük nem volt. A szervezet viszont – mint a többi amerikai fegyverpárti egyesület – továbbra is kiáll a fegyvertartás és a jogos önvédelem mellett.

FEKETE ERŐ

A Fekete Párduc Párt (Black Panther Party ) egy afrikai-amerikai nacionalista szervezet, amelyet két fekete egyetemista, Huey P. Newton és Bobby Seale alapított 1966-ban. A 60-as években a magas munkanélküliség, az alacsony iskolai végzettség és a rendőri erőszak együttesen sújtotta az afroamerikai társadalmat. A kor polgárjogi mozgalmai közül sokan csalódtak Martin Luther King erőszakmentes ellenállásában, majd a radikális Malcolm X meggyilkolását követően meg tudtak erősödni a feketék önállósodását szorgalmazó Fekete Párducok, akik már akkor célként tűzték ki az önálló fekete nemzet (The Black Nation) megteremtését.

(VS.hu nyomán Betyársereg)

spot_img
spot_img

Kapcsolódó cikkeink

Friss cikkeink