-1.4 C
Budapest

Beszámoló a III. vit. Sándor János Emléktúráról

A néhai Sándor Jánost, Szolnok szülöttét, mint a 2. magyar hadsereg páncélos őrvezetőjét a saját jogán avatták vitézzé a 2000-es évek elején. Ő lett – a leszármazottak tudtával és beleegyezésével – a Légió Hungária szolnoki divíziója által szervezett doni emléktúra névadója.

2021-ben még csak a szűkebben értelmezett helyi Légió Hungária (LH) divízió, 2022-ben már mintegy 21 fő, 2023-ban pedig 30 fő részvételével került sor a 20 kilométeres túrára. A gyülekezőt követő eligazításon mindenki tudomásul vette, hogy a zárt alakzatot elhagyni csak a meghirdetett pihenők alkalmával lehet, továbbá tilos a dohányzás és az alkoholfogyasztás.

A helyi temető második világháborús parcellájában lévő emlékmű megkoszorúzása, egykori harctéri napló felolvasása és a „vagyunk!” rítus után folytatódott a Tisza árterére szervezett emléktúra. A lendület töretlen volt, jóllehet a résztvevőket igazán kegyeibe fogadta az aktuális időjárás – így csupán némi sarat kellett dagasztani. Abban viszont mindenki megegyezett, hogy jól táplálva és felszerelve, kipihenten és egészségesen, békés körülmények között egy ilyen eseményen való részvétel igazából eltörpül a doni hősök teljesítménye előtt.

Részben veterán harcosok adtak itt egymásnak találkozót, melynek során nem volt egyedi a Légió Hungária és a Betyársereg jelenlévő tagjai közötti bő két évtizedes bajtársi kapcsolat sem.

Ugyanakkor a legfiatalabb résztvevő mindössze 13 esztendős volt, tehát elmondhattuk: „a holnap már a miénk!”

Betyársereg

spot_img
spot_img

Kapcsolódó cikkeink

Friss cikkeink