21.7 C
Budapest

Borítsuk fénybe a Hősök Útját

A Légió Hungária Mozgalom idén is megszervezi megemlékezését, melynek célja, hogy fénylánc jelezze mindenkinek a Hősök Útját, akik utolsó rohamra indultak Magyarországért, Európáért! A Légió Hungária felhívása.

Nem lehet hangsúlyozni, mennyire fontos emlékeznünk eleink bátor tetteire, értünk, a jövőért hozott áldozatukra. Ahogy azt sem lehet hangsúlyozni, mennyire nem ér semmit ez az emlékezés, ha azt nem követik tettek, ha nem vívjuk meg a magunk csatáit, nem hozzuk meg a magunk áldozatait! A legméltóbb tisztelgés talán éppen az, ha felvesszük a földre hullt zászlót, és tovább visszük azon az úton, melyen eleink elindultak. Megvívjuk a magunk harcait, legyőzzük az elénk tornyosuló akadályokat, és mindig azt keressük, hogyan oldható meg egy-egy váratlan helyzet, nem pedig azon kesergünk, miért nem. A megoldásra való törekvés egyik legszebb történelmi példája a budavári kitörés, amikor a megadás, a lemondás, mindennek a feladása helyett elkeseredetten, de az egyetlen lehetséges megoldást választották. Összegyűltek, az utolsó töltényt a csőre töltve, talán rápillantottak szeretteik féltve őrzött fényképére, talán rágyújtottak még egy cigarettára, majd feszülten várták a jelet, várták a parancsot. Indulás! A folytatást ismerjük. Százak néztek a halál szemébe, pedig a Bécsi kaput is alig hagyták el. Azok sem voltak sokkal szerencsésebbek, akik a Széna térig eljutottak.

2019-ben szokásteremtő szándékkal indítottuk el kezdeményezésünket, mely nyomán ezen az útvonalon égnek az emlékezés lángjai. Ezek a kis út szélén elhelyezett mécsesek azokért a katonákért lettek meggyújtva, akik 1945. február 11-én este elindultak, hogy egy utolsó támadással megkíséreljék áttörni a szovjet ostromgyűrűt és csatlakozhassanak a magyar-német csapatokhoz.

A tavalyi évben is már sokan jöttek, hogy egy, vagy akár több mécsest helyezzenek el a kijelölt útvonalon, és reméljük, hogy idén még többen tesznek ugyanígy. A célunk az, hogy évek múlva a magyar nacionalista közösség magáénak érezze a kezdeményezést, és akár különösebb szervezés nélkül is természetes legyen mindenkinek, hogy ezen az estén fényárba borítsuk az Ostrom utcát, így emlékezve az elesett hősökre.

Amíg a fenti elképzelés megvalósul, addig mindenképp igyekszünk összefogni a megemlékezést és támpontokat adni: A legfontosabb, hogy ez egy kegyeleti esemény, ennek megfelelően kezelje mindenki. Ne érkezzen senki ittasan, bódult állapotban.

A mécsesek elhelyezése február 11-én este 18 órától veszi kezdetét a Kapisztrán téren. Ez nem egy klasszikus megemlékezés, nem lesznek beszédek, zászlók és egyéb megszokott elemek. Aki nem tud ebben az időpontban érkezni, természetesen ne maradjon otthon, hiszen bármikor elhelyezhető egy-egy mécses az út szélén, azonban az egységes kép megteremtése érdekében kérünk mindenkit, hogy figyelje, az érkezésekor hol jár a fénylánc és lehetőleg ott csatlakozzon.

Tavaly viharos szél nehezítette a dolgunkat. Éppen ezért javasoljuk olyan mécses beszerzését, mely ellenáll nemcsak az esőnek, de az erőteljesebb légmozgásnak is.

Természetesen lehetőség van rá, hogy olyan mécseseket is hozzanak magukkal melyen a saját szervezetük, egyesületük matricáját, logóját elhelyezik ízléses módon, az esemény célját figyelembe véve.

Előfordulhatnak provokációk, elképzelhető hogy lesznek olyanok, akik próbálják megzavarni a megemlékezést. Ebben az esetben próbáljuk meg határozottan, de észszerű keretek közt kezelni a helyzetet, illetve mindenképp jelezni a problémát Mozgalmunk tagjainak.

Dicsőség a hősöknek!

Légió Hungária

spot_img
spot_img

Kapcsolódó cikkeink

Friss cikkeink