Egy közösség élén a súlyzók árnyékában – interjú Kunszentmárton polgármesterével

március 29, 2017 a Szellemiség

Kunszentmárton a Betyársereg egyik fővárosának is tekinthető. Sok rendezvénynek és aktív sportéletnek ad helyet a település. Legutóbb a Betyársereg első, teljesen saját rendezésű fekvenyomó kupája is itt került megrendezésre. Szerencsére Kunszentmárton polgármestere is kezdeményezésünk mellé állt. De kiről is beszélünk? Wenner-Várkonyi Attila a település első embere, aktív sportember, hazafi és családapa, akit most közelebbről is megismerhetünk.

img_1759

– Úgy tudom Ön is aktívan sportol, sportolt korábban. Milyen sportágban próbálta ki magát?

– Kis gyermekkoromtól kezdve szerelmese vagyok a mozgásnak. Általános iskolában tornáztam, atletizáltam, kézilabdáztam, futballoztam. Rendszeresen vettem részt iskolatársaimmal az ezen sportágakban szervezett körzeti, járási és megyei versenyeken. Középiskolában foglalkoztam komolyabban a kézilabdával, röplabdával, illetve a szertornával, hiszen jelentkeztem a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskola biológia-testnevelés szakára, s ezt egy tudatos felkészülés előzte meg. Közben megismerkedtem a testépítéssel. 1988 szeptembere óta végzek súlyzós edzéseket, mely azóta az életem szerves része lett.

– Miért tartja fontosnak városában is az aktív sportéletet?

– Az egészséges életmód egyik alappillére a sportos életmód. Teljesen mindegy, ki milyen sportágat űz, a lényeg a rendszeresség. Ezzel egyrészt kiváló fizikai állapotban „konzerválja” a testét akár 30-40 évre, egészségesebben él, másrészt olyan pozitív tulajdonságok alakulnak, erősödnek meg személyiségjegyeiben, mint a kitartás, fájdalomtűrés, önfegyelem, önbizalom, alázat, pozitív gondolkodás. Csakis egészséges, jól képzett emberekkel lehet sikeresen nemzetet építeni, egy kisebb-nagyobb közösséget összetartani. Úgy gondolom, minél többen sportolnak városunkban rendszeresen, annál sikeresebbek leszünk, hiszen a pozitív tulajdonságok, értékek összeadódnak, s maga a közösség formálja a várost, nem fordítva.

img_1787

– Milyen lehetőségek állnak rendelkezésre Kunszentmártonban a sportra?

– Két minőségi, kiemelt sportágat támogatunk viszonylag nagyobb önkormányzati segítséggel. Egyrészt a Kunszentmártoni Torna Egyletet, ahol a labdarúgás sportágban több mint százan vesznek részt. Itt kiemelt jelentőségű a fiatalok versenyszerű sportoltatása, az utánpótlásképzés. A másik sikeres sportág, melyet támogatunk, a kézilabda, hiszen az UniTurn Kunszentmárton KSK felnőtt férfi csapata az NB II-es keleti csoport bajnokságában az előző idényben az első helyen végzett. Ez történelmi siker, melyre nagyon büszkék vagyunk.  Ezen kívül lehetőség van a városban többek között testépítésre, önvédelmi sportok gyakorlására, a női torna különböző válfajaira.

10246575_797560853595597_792063233370283534_n

– Hogyan értékeli az I. Betyár Fekve nyomó Kupát?

– Nagyon sikeresnek tartom, hiszen annak ellenére, hogy első alkalommal került megrendezésre – egy másik településen ugyanebben a sportágban rendeztek ezen a napon tradicionális jelleggel egy versenyt -, 46 regisztrált versenyző mérettette meg magát. Így egy igazán színvonalas rendezvényt tudhatunk magunk mögött. Úgy gondolom, a szervezők és a versenyzők pozitív élményekkel távoztak, amely biztató a jövőre nézve.

– Hogyan támogatta a város a rendezvényt?

– A Városgondnokság biztosította a helyszínt a Dani Margit Sportcsarnokkal, mely ideális körülményeket jelentett a lebonyolításra.  Néhány, a város rendezvényeit támogató ismerősömmel, barátommal együtt megvásároltuk a díjazáshoz szükséges serlegeket, érmeket, hivatalunk pedig a plakátok, oklevelek elkészítésében nyújtott segítséget.

img_1770

Kunszentmárton első embere és Tyirityán Zsolt

– Milyen a kapcsolata a Betyársereggel és mit gondol az őket ért folyamatos támadásokról? (gondolok itt arra, hogy terrorista, szélsőséges szervezetnek bélyegzik a mozgalmat)

– A Betyársereg helyi vezetőjével, Mráv Zoltánnal, az itteni tagsággal, s most már mondhatom, hogy a Betyársereg vezetőjével Tyirityán Zsolttal, és sok taggal is jó a kapcsolatom, hiszen személyesen is találkozhattam, beszélhettem velük az idei országos találkozó után, melyet városunkban tartottak. Többek között a fiatalság fizikai és mentális képzésével foglalkoznak a nemzeti öntudat erősítésével együtt, mellyel teljes mértékben azonosulni tudok. Én magam is egészséges életmódra törekszem, és így nevelem két fiamat és lányomat. Mindig is nemzeti érzelmű voltam, büszke vagyok rá, hogy magyar vagyok. Vallom, hogy mindenki a saját képességeinek, lehetőségeinek függvényében tegyen meg mindent tágabb-szűkebb közösségéért, végül is a magyar nemzetért, hazájáért. A mai fiatalság jó része erkölcsi válságban van, nagy a felelősségünk, hogy lelkileg-testileg egészséges embereket neveljünk belőlük nemzetünk számára.

17359361_1193971547397267_6635785105863183848_o

A támadások alaptalanok, hiszen nincs egy olyan tény, esemény sem, amire ezeket feltételezéseket alapozni tudnák. Ha ma valaki Magyarországon nemzeti öntudatról beszél, kiáll magyarságáért, határozottan vállalja véleményét, könnyen megkapja az Ön által is említett jelzőket.

(Betyársereg)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Komment