-3.9 C
Budapest

„Ez igen! Minden elismerésünk!” – Magyarország Leopárd 2-es tankokat vásárol

Ultramodern Leopárd 2-es tankokat vásárolunk Németországtól – jelentette be a Honvédelmi Minisztérium. Ezek a harckocsik méltó utódjai a második világháborús Tigriseknek. Ezzel megkezdődött a magyar szárazföldi haderő korszerűsítése és fejlesztése. Ismeretes, hogy helikopter beszerezésről, illetve gyártásról is előrehaladott tárgyalások folynak. A légierő fejlesztése már korábban megkezdődött, amikor a Magyar Honvédség svéd gyártmányú Gripen vadászgépeket kapott. A fejlesztések hatására Magyarországnak egy 21.-ik századi modern és ütőlépes hadserege lesz. 

Az erről szóló szerződést szerdán írta alá Budapesten, a Honvédelmi Minisztériumban Ralf Ketzel, a Krauss-Maffei Wegmann ágazati igazgatója, Holger Lenz, a Krauss-Maffei Wegmann vállalatcsoport ágazati kereskedelmi igazgatója, és Fodor Péter, a Honvédelmi Minisztérium Védelemgazdasági Hivatalának főigazgatója. A Krauss-Maffei Wegmann vállalatcsoporttal kötött szerződés értelmében 44 darab új, a 21. századi hadviselés követelményeinek megfelelő harckocsival és 24 darab önjáró löveggel, valamint az ezekhez tartozó kiegészítő eszközökkel és szolgáltatásokkal gyarapodik a Magyar Honvédség.Az új beszerzésekkel nem csupán az eszközök darabszáma növekszik, hanem a honvédség harci képességei is javulnak. A Leopárd 2 harckocsik és PzH 2000 önjáró lövegek a hagyományos és az aszimmetrikus hadviselésben egyaránt alkalmazhatók. A rendezvényen elhangzott: a haderő megerősítésének és harci képességeinek további fejlesztése keretében a légierő megerősítése után most a szárazföldi haderőnem megerősítése következik. Az aláírást megelőzően Benkő Tibor honvédelmi miniszter udvariassági látogatáson fogadta Frank Haunt, a cég vezérigazgatóját. Benkő Tibor hangsúlyozta: a magyar és a német haderő között régóta jól működő és szerteágazó kapcsolat van, amit most megerősítettek. Elmondta, hogy a kormány és a honvédelmi tárca eltökélt abban, hogy egy erős Magyar Honvédséget építsenek fel. Ehhez, a katonákon kívül, 21. századi modern haditechnikára is szükség van. Arra törekszenek, hogy kiváló eszközöket adjanak a kiválóan felkészített katonák kezébe. Olyan eszközöket, amelyet megbízható partnerek gyártanak – tette hozzá. A vezérigazgató azt mondta: a 180 éves múlttal rendelkező müncheni székhelyű gyár referenciája a német haderő. A minőség az, amikor a katonák visszatérnek a műveleti területről, és ez többek között az általuk gyártott haditechnikai eszközöknek köszönhetik – idézte jelmondatukat Frank Haun. Egyetértettek abban, hogy hosszú távú, jól prosperáló együttműködésre törekszenek.

A VILÁG LEGERŐSEBB TANKJA

A Leopárd 1-eseket az akkori NSZK-ban (Német Szövetségi Köztársaság) fejlesztették ki és mindjárt kikiáltották a világ legjobb és legerősebb tankjának. Tulajdonképpen méltó utódja volt a második világháborúban használt Tigris 1-esnek, és a Király Tigrisnek, más néven Tigris 2-eseknek. Egy időben kezdték el a gyártását az szovjet T-72-esel és az amerikai M1 Abrams-al.

A katonai szakértők szerint a Leopárd 2-s rendelkezik a világ legerősebb páncéljával, egy különleges nem robbanó reaktív páncélzat borítja. Ezt a legerősebb páncéltörő fegyverek, a volfrámból, illetve uránból készült töltetek is csak közvetlen közelről tudják áttörni. Fő fegyvere a 120 mm-es síkcsövű ágyú, amelyet két darab lövegstabilizátorral láttak el. Rendelkezik még két darab géppuskával, amelyik közül az egyik légvédelmi célokat szolgál, a másik a gyalogság elleni harcra vethető be. Egy 1500 lóerős dízelmotor hajtja és többféle üzemanyag használható benne.

Emellett a szerződés értelmében PzH 2000 önjáró lövegeket is kap a Magyar Honvédség. Ezek szintén a maguk kategóriájában a világ legjobbjai. Ez tulajdonképpen egy 155 mm-es krómozott tarackágyú, amelyet alvázra szereltek és saját motorral rendelkezik. A löveg hatótávolsága 30 kilométer, azonban rakéta meghajtású lőszerrel 56 kilométer. Erős páncélzata van és csak 1 kilométernél kisebb távolságról lehet kilőni.

NATO-FEJLESZTÉSEK

Térségünkben az utóbbi időkben felgyorsultak a katonai fejlesztések, ami nagyjából a régi szovjet haditechnika lecserélését célozza meg. Továbbá mindegyik ország igyekszik megfelelni annak az előírásnak, amelynek értelmében a NATO tagállamok a GDP 2 százalékát fordítják védelmi kiadásokra. Mint ismeretes, Románia Patriot légvédelmi rendszert és F-16-s vadászgépeket vásárol az Egyesült Államoktól. Szlovákiai a napokban jelentette be, hogy ő is amerikai repülőket szerez be, méghozzá 14 darabot. Nekünk már nincs szükségünk új repülőkre, hiszen korábban már vásároltunk svéd gyártmányú Gripen vadászgépeket.

PestiSrácok.hu

spot_img
spot_img

Kapcsolódó cikkeink

Friss cikkeink