-1.4 C
Budapest

Ezren tüntettek a terrorváddal lecsukott vármegyés mellett Kézdivásárhelyen (+videó)

Körülbelül ezer ember gyűlt össze a mintegy 18 ezer lakosú Kézdivásárhelyen, hogy tiltakozzon a helyi HVIM-es vezető meghurcolása ellen – írja az erdélyi vármegyések Facebook oldala. A tüntetés december 3-án a Gábor Áron szobornál folytatódik! A Betyársereg veletek van! Kitartás! 

12346379_1121143357910933_5614907648635173383_n

A délután négykor kezdődött spontán tüntetéshez folyamatosan csatlakoztak a járókelők is. A rendőrség csapaterőket küldött a helyszínre, az erdélyi HVIM posztjában azt írták,  „a feszültség egyre fokozódik”.

A tömeg a rendőrség felé vette az irányt, hogy a tragikomikusan komolytalan vádakkal letartóztatott Beke István szabadon bocsátását, és tisztességes eljárást követeljenek. A tüntetők Beke nevét, illetve az „Igazságot akarunk!” jelszót skandálják.

Magyar párt helyett román civilek állnak ki

Az RMDSZ hűen az elmúlt 25 év politikájához, ismét a bukaresti hatalom énekeskönyvéből dalolta el véleményét. Kelemen Hunor tegnap elítélt „minden erőszakos cselekedetet, és elhatárolódik minden olyan szélsőséges megnyilvánulástól, ami feszültséget kelt a közösségek között” Az abszurd petárdás-csillagszórós terrorvádhoz amúgy egy árva szavuk nem volt.

A B kategóriás akciófilm forgatókönyvének is gyenge vádakat nem az erdélyi magyar párt, hanem egy román emberi jogi szervezet vonja kétségbe.

Az ActiveWatch felelős és körültekintő tájékoztatásra hívta fel a román újságírók figyelmét az üggyel kapcsolatban.

A román média követésével évek óta foglalkozó civil szervezet emlékeztet, hogy a román szervezett bűnözés és terrorizmus ellenes ügyészség (DIICOT), valamint a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) terrorista cselekmény leleplezéseként állította be a kézdivásárhelyi ügyet.

Arra bátorítják az újságírókat, hogy ellenőrizzék a DIICOT és a SRI által közölt információkat.

Azt ajánlják, hogy a magyar kisebbség képviselőit is szólaltassák meg a híranyagokban, és ha szükséges, kérjék el -az eredeti magyar nyelvű nyilatkozatot, majd független fordítót vegyenek igénybe, hogy minél pontosabban tolmácsolják gondolataikat románul.

A civil szervezet azt kéri a vizsgálatban érintett román hatóságoktól, hogy gyorsan tisztázzák az ügyet, és minél hamarabb bocsássák a közvélemény rendelkezésére a bizonyítékokat.

(AlfaHír, Betyársereg)

spot_img
spot_img

Kapcsolódó cikkeink

Friss cikkeink