-1.4 C
Budapest

Fegyverekkel mennek a tüntetők Párizsba? Európát is magával ránthatja

Hetek óta tartanak a tüntetések, melyek egyre inkább lázadássá változtak Franciaországban. Az 1968-as diáklázadás óta ez a legkomolyabb utcai zavargás, amelynek okait még a világlátott újságírók, politikusok sem látják át teljesen. Jelenleg a helyzet úgy áll, hogy Macronék próbálnak időt nyerni különböző ígéretek belengetésével, igaz, hogy már régen nem csak az árak és adók mértéke miatt dühös a nép, hanem az ötödik köztársaságtól és annak teljes elitjétől szeretne végleg megszabadulni,- számol be a pestisracok.hu.

Felröppentek a hírek, melyek szerint Edouard Philippe kormányfő moratóriumot hirdet, így január elsejétől nem emelik az üzemanyag adóját, tehát az árak sem emelkednének, néhány napja pedig Emmanuel Macron kérésére a miniszterelnök azt mondta, fogadja a sárga mellényesek vezetőit, hátha sikerül megoldást találni az elégedetlenségre. Nem sikerült, és a moratórium ötlete is elve halálra van ítélve, hiszen a Franciaországi események már régen túlnőtték az adók és árak problémáját.

AZ EMBEREK NEM AKARNAK TÁRGYALNI A KORMÁNNYAL, NEM AKARNAK ENGEDMÉNYEKET KAPNI, AZ EMBEREK MEG AKARNAK SZABADULNI AZ ELITTŐL ÉS KI AKARJÁK KIÁLTANI A HATODIK KÖZTÁRSASÁGOT. 

– mondta el a PestiSrácok.hu-nak Almássy Ferenc, francia-magyar újságíró, a Visegrad Post főszerkesztője.

Almássy Ferenc, a Visegrad Post főszerkesztője, francia-magyar újságíró

Véleménye szerint a kormány jelenleg időt próbál nyerni, azért játssza ezt a különös játékot a sárga mellényesekkel, akinek egyszer tárgyalásokat, majd az adóemelések visszavonását ígéri. Macron és emberei jól tudják, a tüntetőkkel azért lehetetlen tárgyalni, mert nincsen vezetőjük, de még csak szóvivőjük sincs.

AZ OROSZOK AZT PEDZEGETIK, HOGY AZ USA ÁLLA TÜNTETÉSEK MÖGÖTT, AKINEK TALÁN KAPÓRA IS JÖNNE EGY MÉG ENNÉL IS KEMÉNYEBB VÁLSÁG. AZT AZONBAN LÁTNI KELL, HOGY MÉG TRUMPÉK SEM KÉPESEK EGY OLYAN FORRADALOM ELŐIDÉZÉSÉRE, AMELYNEK NINCS VEZETŐJE, NINCSENEK MÖGÖTTE SZERVEZETEK, DE MÉG ARCOK SEM.

– monda az újságíró, aki állítása szerint az összes sárga mellényes közösségi csoportban benne van, az ott zajló beszélgetésekből pedig az szűrhető le, hogy a mozgósítás teljesen spontán történik.

A francia forradalomban kivégzett XVI. Lajos király sorsát jövendölik Emmanuel Macron elnöknek . Fotó: MTI/AP/Kamil Zihnioglu

A SÁRGA MELLÉNYES MOZGALOMNAK ÉPPEN EZ AZ ERŐSSÉGE ÉS HÁTRÁNYA EGYBEN: EGYSZERŰEN NINCSEN KÉPVISELET. PRÓBÁLKOZTAK MÁR ELŐRE TOLNI ISMERTEBB FIGURÁKAT, SZERVEZŐKET, DE VALÓJÁBAN AZT KELL ÉSZREVENNI, HOGY AZ EMBEREK NEM AKARNAK TÁRGYALNI A KORMÁNNYAL. ŐK AZ ELIT TELJES LEVÁLTÁSÁT AKARJÁK, NEM PEDIG AZT, HOGY VISSZAVEGYENEK A ADÓKBÓL

–  mondta Almássy.

Hozzátette: a Nyugat válságban van. Az angolok feláldozták az EU-tagságot, hogy mentsék magukat, és ugyanez a válság az, amely Donald Trumpot az elnöki székbe juttatta Amerikában. A franciák nem látták előre, hogy mi vár rájuk, és ezért náluk a sárga mellényesek formájában ütött be a válság.

Úgy néz ki Franciaország jelen pillanatban a harag időszakában van, vagyis az emberek azt tudják csupán, hogy mit nem karnak, de még nem fogalmazódott meg bennük, hogy pontosan mit akarnak a jövőben. Almássy Ferenc figyelmeztet arra, hogy több fórumon már arról is szó van, hogy szombaton fegyverrel mennek a tüntetők Párizsba.

VOLT MÁR HALÁLESET, DE EZEK MIND BALESETEK VOLTAK, SZÁNDÉKOSSÁG MÉG SZERENCSÉRE NEM TÖRTÉNT. MINDENKI ATTÓL FÉL, HOGY EZ MOST SZOMBATON MEGVÁLTOZHAT. AZ EMBEREKNEK ELEGÜK VAN, HOGY BÉKÉSEN AKARNAK DEMONSTRÁLNI ÉS A 6 FOKOS HIDEGBEN VÍZÁGYÚ ÉS KÖNNYGÁZ FOGADJA ŐKET A RENDŐRSÉG RÉSZÉRŐL. NEVETSÉGES, HOGY NOVEMBER 24-ÉN HATEZER KÖNNYGÁZT LŐTTEK KI, DECEMBER 1-JÉN PEDIG TÍZEZRET.

– mondja a szakértő.

Fotó: MTI/EPA/Ian Langsdon

Hozzátette, a rendőrség olyan szinten nincs a helyzet magaslatán, hogy még a tüntetők számát sem tudja megmondani. Egyes sajtóbeszámolók szerint 140 ezren mentek szombaton utcára, mások 700 ezer embert emlegetnek, de Almássy Ferenc rendőrségi kapcsolatai szerint valójában senki nem tudja megmondani, hogy hány emberről van szó.

SOKAN ALÁBECSÜLIK, HOGY MI TÖRTÉNIK FRANCIAORSZÁGBAN, PEDIG MOST NAGYON RÉSEN KELL LENNIE MINDENKINEK. A DOLOG MOST OTT TART, HOGY TÜNTETŐK MEGSZÁLLTÁK A KŐOLAJ-FINOMÍTÓKAT, ENNEK KÖVETKEZTÉBEN PEDIG FOGY A BENZIN. FRISS ÉLELMISZER A KISVÁROSOK ÜZLETEIBEN MÁR HETEK ÓTA NINCSEN. NEM LEHET TUDNI MEDDIG FAJULHAT MÉG A TILTAKOZÁS, AZ AZONBAN BIZTOS, HOGY MÁR MOST MEGÉREZTE A GAZDASÁG A TÖRTÉNTEKET ÉS EZ CSAK ROSSZABB LESZ, HA NEM SZÜLETIK MEGOLDÁS. HA FRANCIAORSZÁG BEDŐL, AKKOR EGY ILYEN GYENGE MERKELLEL AKÁR EGÉSZ EURÓPÁT MAGÁVAL RÁNTHATJA A GAZDASÁGI KATASZTRÓFA. ENNYIRE KOMOLY HELYZET NAGYON RÉGEN VOLT.

– magyarázta Almássy.

Fotó: MTI/AP/Thibault Camus

A médiában mindeközben folyton egy “egyre népszerűtlenebb elnökről” beszélnek, egy dolgot azonban érdemes tisztába tenni, Emmanuel Macron soha nem volt népszerű, ha megnézzük a választási eredményt, akkor jó látható, hogy Macron a szavazatok 66,06 százalékával nyert vasárnap, de 1969 óta először fordult elő, hogy a második fordulóban kisebb volt a részvétel, mint az elsőben, ez azt jelenti, hogy Macron 20 millió szavazatot kapott a 70 milliós Franciaországban.

Forrás: Pestisrácok.hu

spot_img
spot_img

Kapcsolódó cikkeink

Friss cikkeink