21.7 C
Budapest

“….felrázó példátok elátkoz minden gyáva lemondást…” Betyárok a Kitörés-túrán

Idén is megrendezésre került a Kitörés hőseinek emlékére szervezett Kitörés emléktúra, amelyen különböző távokban a Betyársereg pár harcosa is részt vett. A Kanizsai Klán külön beszámolóval is készült az eseményről, amelyet ezúton is köszönünk!

Idén XIII. alkalommal rendezték meg Magyarország legkeményebb és legkülönlegesebb éjszakai teljesítménytúráját, a Kitörés emléktúrát. A túra célja, hogy minden év februárjában emlékezzünk meg azokról a magyar és német katonákról, akik a II. világháborúban két és fél hónapon keresztül védték Budapestet -és ezzel együtt Nyugat-Európát- a bolsevik Vörös Hadsereggel szemben. A túra során teljesítményünkkel tisztelgünk a hősi halottaknak és azoknak, akik mérhetetlen szenvedések árán, de életben maradtak. A túra szellemiségével a Betyársereg teljes mértékben azonosul, ezért több klánunk (Kanizsa, Budapest, Szolnok, Kecskemét, Hódmezővásárhely, Paks) tagjai is indultak, leróva tiszteletüket a Hősök emléke előtt.

A délutáni, fél 5-ös indulásra teljesen megtelt a budapesti Kapisztrán tér. Jó volt látni a kígyózó sorokat a regisztrációnál. Mint később a szervezőktől megtudtuk, 3.100 ember vett részt a túrán, ezzel természetesen új rekord is született.

Az indulást követően 1-2 antifa kiabált nekünk, a Bécsi kapuról. Próbáltuk hívni őket, hogy tartsanak velünk, ha ennyi energiájuk van, de erejük kimerült az ordibálásban, a 60km leküzdésére nem vállalkoztak.

A Szomorig tartó útvonalon, több ellenőrző pontnál is hagyományőrző csoportok tagjai fogadtak minket, korabeli ruhákban. Érdekes volt látni a harcoló felek egykori ruházatát, felszerelését. 1-2 helyen meleg teával és szendviccsel is vártak minket. Feltöltődére szükségünk is volt, mivel a terep leküzdése (1900m volt a szint) rengeteg energiát kivett belőlünk. Sáros, havas, jeges utak váltottak egymást. Éjszakai túra lévén a sötétség mellett helyenként a köd is próbára tett minket. Volt olyan szakasz, ahol csupán 1-1,5méter volt a látótávolság, fejlámpával. A jeges, sziklás részeken élmény volt így átjutni!

Rengeteg külföldi (német, osztrák, olasz) indulóval is találkoztunk. Fiúk és lányok egyaránt jöttek külföldről is.
A Betyársereg minden tagja sikeresen teljesítette a választott távot (25-35-60 km) van olyan tagunk, aki a 60 kilométert már HATODIK alkalommal! Így méltó módon emlékeztünk meg azokról a hős katonákról, akik hűek maradtak esküjükhöz és a kapituláció helyett a kitörést választották.

Dicsőség a Hősöknek!

 

(Betyársereg)

spot_img
spot_img

Kapcsolódó cikkeink

Friss cikkeink