1.5 C
Budapest

Fontos erőpróba előtt a legjobb magyar ketrecharcos- segítsünk együtt Borics Ádámnak!

Sorsdöntő küzdelem vár Magyarország elsőszámú MMA harcosára- Borics Ádám történelmet írhatna, már csak egy “apró” sportdiplomáciai, adminisztratív akadályt kellene legyőznie ahhoz, hogy a ringbe állhasson élete mérkőzésén.

Néhány egyszerű lépéssel bárki segíthet a fiatal sportolónak.

Nade miről is van szó pontosan?

Az MMA (ketrecharc) világában, de a küzdősportok jelentős részében a versenyeztetés szisztémája teljesen eltér a megszokott, népszerűbb sportokénál. Labdarúgásban, kézilabdában, teniszben, röplabdában és a Magyarországon nagy érdeklődésnek örvendő ún. látványsportágakban mindenhol van egy rangsor, egy versenyzési menetrend, amely alapján egyértelműen eldönthető, hogy ki, kivel mérheti össze a tudását. A versenysorozatok lebonyolítói (pl. FIFA, UEFA, EHF) múltbéli eredményeket, együtthatókat, sportdiplomatákat és üzleti érdekeltségeket is figyelembe vesznek a versenyzési rend kialakításakor.

A tengerentúlon ez egészen más mechanizmusokra épül. Az “amerikai” (küzdő)sportoknál nincs egységes szövetség abban az értelemben, ahogyan ez Európában szokás. Nincs delegálási rendszer, a nemzetek nem küldenek senkit a bizottságokba. A döntések akár informálisan is megszülethetnek, így a sorozatok teljesen kitettek a piaci igényeknek, aminek számos előnye és hátránya is van. Az előnyök között említhető a nézőközpontúság és a nehezebb befolyásolhatóság, a hátrányok közé pedig be lehet írni a versenyzők érdekvédelmének csaknem teljes hiányát. Egy magyar úszó mögött jó esetben ott áll a hazai szövetség felvonultatva szakmai és politikai befolyását. De ugyanez igaz a bírkózókra, a sakkozókra, és a labdarúgó klubbokra is.

Az MMA nem ilyen. Itt a versenyzők mögött senki nincs, a nézőkön kívül. Egy fiatal, feltörekvő, magyar sportoló mögött nem áll ott a hazai szakma, vagy egy nemzetközileg elismert menedzser. A fent sorolt különbségek miatt Borics Ádám mögött is csak mi, magyar szurkolók állunk.

Mi történt?

A Bellator (ez a versenyeket bonyolító szervezet neve) pehelysúlyú mezőnyében éppen most került sor arra, hogy Borics Ádám ‘The Kid’ lehessen a kihívó és részt vehessen a címmérkőzésen. Egy papíron nem várt eredmény miatt ez meghiúsulhat, ugyanis több szaklap arról számolt be, hogy a regnáló bajnokot, AJ McKee-t nagy meglepetésre Pitbull le tudta győzni a legutóbb, és ez sajnos okot ad arra, hogy a szervezet egy trilógiát rendezzen nekik. Ez egyben azt is jelenti, hogy az élete formájában lévő magyar harcosnak várnia kellene a lehetőségre. Küzdősportról lévén szó az is köztudott, hogy sok ilyen alkalma nem szokott lenni egy sportolónak, a karriereknek szinte kivétel nélkül egy csúcspotjuk van részben marketing, részben élettani, fizikai okok miatt.

A Bellatorban jelenleg nincs egységes álláspont, a szervezet (szokásához híven) szavazást tett ki a felületeire, ahol fel kívánják mérni, hogy melyik meccsre lennénk a legkíváncsiabbak. Boricsnak értelemszerűen az segít, ha az ő meccsére szavazunk.

Hogyan?

A Bellator Youtube-csatornáján több mérkőzésről is lehet szavazni, Borics Ádámé a felülről a harmadik.

Ide kattintva bárki szavazhat!

A voksolás a Bellator instagram felületén is aktív, itt is lehet támogatni a magyar versenyzőt.

https://www.instagram.com/p/CcjXSdYJuu2/?igshid=YmMyMTA2M2Y=

A bejegyzés alá hozzászólásban a #Boricsforthetitle kommenttel tudunk szavazni.

Magyar Jelen

spot_img
spot_img

Kapcsolódó cikkeink

Friss cikkeink