Gyáva népnek nincs hazája! – interjú Antal Gergely kempo bajnokkal

november 3, 2013 a Szellemiség

A kempo egy olyan sportág ahol a Betyársereg eddig talán kevésbé képviseltette magát. Interjú Antal Gergellyel a betyárok ifjú tehetségével. 

Hogyan és mikor kerültél kapcsolatba a kempoval?

2009 nyarán ép otthon unatkoztam mikor egyik barátom edzésre ment. Már korábban is próbált elcsalni csak nem tudtam semmit erről a sportágról így ne is érdekelt. Aztán addig-addig nyaggatott, amíg megígértem neki, hogy a következő edzésre elmegyek vele. Így is történt. 2009 augusztus elején, egy hétfői nap elmentem vele, kedvesen fogadtak, de én megpróbáltam eljátszani a flegma legyőzhetetlent, persze sikertelenül. Nagyon megvertek, szétnyílt szemhéjjal, szétrepedt ajakkal és szétrugdosott combokkal ért véget az első edzésem. Rájöttem, hogy ez egy igazi kemény sport ahol az adok-kapok játszik.

Úgy éreztem tovább kell folytatnom ezt a sportot, hogy ez ne forduljon elő még egyszer!

Mit sportoltál korábban?

Gyerekkén sok mindent kipróbáltam, már az óvodában és iskolában is adottak volna lehetőségeim küzdősportok kipróbálására, de édesanyám nem engedte rossz magaviseletem miatt, mert folyamatosan verekedtem. Így nekem csak az erőszak nélküli sportok maradtak. Kipróbáltam sok sportot: atlétika, kézilabda, röplabda, de a végére amit „hosszútávon” csináltam az a foci-volt. Mindaddig, amíg Budapesten el nem kezdtem a középiskolát. Ott egyik osztálytársam birkózott az ESMTK-nál és megkértem, hogy vigyen el egy edzésre. Mivel megtetszett a dolog így 2007-2009-ig aktívan edzettem, amíg egy edzésen történt baleset miatt szétnyílt a csípőm és az orvos tanácsolta, hogy hagyjam abba. Ne is gondolkozzak hasonló sportban! Akkor egy világ omlott össze bennem. Jártam még egy darabig edzeni, de sajnos edzőtársaim tudták, hogy rossz a csípőm és finomkodtak velem. Edzőim is tisztásban voltak az állapotommal, hogy mi a baj és sok gyakorlatot nem engedtek elvégezni. Így érzékeny búcsút vettünk egymástól.

Ezek után el kezdtem Tápióságon WTF Taekwondozni egy kis ideig, és aztán jött a Kempo!

Mesélj egy kicsit a kemporól! Honnan származik a sport és miben különbözik az MMA, K1, vagy más harcművészetektől?

A Zen Bu Kan Kempo karate modern harcművészeti stílus. Alapítója Harnos Imre hanshi (10. dan), Ausztráliában élő nagymester. Európai képviselője Lévai László hanshi 7. danos nagymester.

A stílus a Shaolin Kempo, a Jiu-Jitsu, a karate, és az ökölvívás technikáit ötvözi és igyekszik összeállítani egységes harcművészeti stílussá. Technikai repertoárjában megtalálhatóak mind a pusztakezes, mind pedig a fegyveres alaptechnikák. A stílus nagy hangsúlyt fektet az életszerű „utcai” önvédelem tanítására. Az edzéseken különösen hangsúlyos a tanulók fizikai állapotának és erőnlétének fejlesztése.

A kempo változatos küzdősport! Kesztyűs küzdelem, pusztakezes küzdelem, földharc. Ebből kifolyólag minden küzdősportban helyt állunk

Minden küzdősport alapja a kitartó felkészülés. Leírnád egy edzésnapodat?

Elsősorban bemelegítünk minden izomzatot, és csontozatot. Nyújtás egyedül, aztán párokban. Ezek után erőnlét: Fekvőtámasz, felülés, guggolás, hátizom erősítés. Páros erőnlét: kiemelések, szintén guggolások. Villámgyors szünet: törölközés, ivás.

Tecnikai edzések: Vegyünk egy kesztyűs technikai edzést!

Párokba állunk: egyik félen pontkesztyű, a másikon pedig kesztyű. Edző mutat technikákat mi azt gyakoroljuk. Átcseréljük a felszerelést és a másik ember dolgozik. Ezek után küzdelem következik általában 6-8-menet és a végén légző gyakorlat nyújtással egybe kötve.

45274_311028129004886_1784088812_n

A meccseidre, ahogy majd azt a nézők is látni fogják egy Árpád-sávos nemzeti lobogóval vonulsz be. Mondhatni ez már védjegyeddé vált. Milyen érzés történelmi zászlónkkal kezedben a ring felé menetelni?

Számomra ez felbecsülhetetlen, az az érzés mozog bennem, hogy őseink sem adták egykönnyen a vérüket, én sem fogom!

Milyen eredményekkel büszkélkedhetsz eddig?

Seido nyílt Magyar Bajnokság: 1. hely

Kempo Hungary Magyar bajnokság: A full 1. hely

Pusztakezes: 3. hely

ZenBuKan Kempo Országos Bajnokság: 2012 1. hely, 2013 2. hely

Egerkupa: 2010 2. hely, 2012 2. hely

Küzdelmek éjszakája 2011: 1. hely

Cage fight series 6 (Profi MMA Ausztria): 1. hely

Cage fight series 7 (Profi MMA Ausztria): 2. hely

Harcosok napja: 2011, 2012, 2013 1. hely

Nagyobb versenyekről ennyit. Emelett sok kisseb kupán is értem el különböző helyezéseket.

Minden sportoló életében van „legemlékezetesebb meccs”. Neked melyik volt a „leg”-ek versenye? Mesélj róla!

Számomra a Küzdelmek Éjszakája volt az egyik kitűzött célom. Hatalmas felkészülés előzte meg, Dunaharasztiban rendezték ahol egy nagyon kemény és szintén elhatározott jiu-jitsu-sal küzdöttem meg a ketrecben, profi kempo szabályrendszerben. Nagyon jó erőben volt az ellenfél. Szívós is volt, persze próbáltam leütni fejre, de nem sikerül. Az első menet utáni szünetben edzőm tanácsolta, hogy testre próbáljam, és ne fejre! Sikerült is! A második menet felénél bordatöréssel padlóra küldtem.

Nehéz meccs volt, de kitartásommal és edzőm segítségével elértem, hogy ezen a rég várt rendezvényen is az én kezem emeljék a magasba.

Mi a jövő? Hol láthat téged legközelebb a közönség és milyen terveid vannak pályafutásod további részében?

Legközelebbi versenyről most még nem tudok semmit. Amit tudok az jövő szeptemberben a Harcosok Napja Nagykátán.

Kik válasszák a kempot? Mire kell felkészülniük az újoncoknak?

Ezt a sportot bárki választhatja. Ebben a sportban van önvédelem is, tehát ha valaki nem szeretne versenyezni, edzés küzdeni, viszont olyan környéken lakik, ahol váratlanul érheti támadás, a kempo megtanítja, hogy hogyan kezelje, és hogyan reagáljon rá a legrövidebb és a leghatékonyabb módon. Akik először próbálják ki ezt a harcművészetet, tisztában kell lenniük a sérülés kockázatával!

Milyen a Betyársereg tagjaként, egy új családban élned? Úgy tudom csak nemrég csatlakoztál mozgalmunkhoz.ffsff

Hogy is mondjam? Nem ismeretlen, mert mindig is közel álltam a nemzeti érzelmű „tenni akarókhoz”. De ez számomra egy ez egy új lehetőség is, újabb barátok, és bajtársak megismeréséhez. Ahogy említetted nem régóta vagyok tagja a seregnek, de már így is rengetek személlyel és élménnyel gazdagodtam.

Mit üzennél a fiatal harcosoknak, akik akár nemzetünk védelmében is ringbe szállnának? Milyen szavakkal ösztönöznéd őket?

Gyáva népnek, Nincs HAZÁJA! Sose futamodjatok meg a harc elől, még ha kilátástalannak is látjátok a helyzetet.

(Betyársereg)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Komment