11 C
Budapest

Gyurcsány bukása, avagy 14 éve volt az MTV-székház ostroma – Videók

Ma tizennégy éve több ezren vonultak a Magyar Televízió Szabadság téri székházához, és az akkori miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc lemondását követelték.

A hazafiak többször összecsaptak a rendőrökkel, majd betörtek az épületbe. Az őszödi beszéd szeptember 17-i nyilvánosságra kerülésének napján Budapesten, a Kossuth téren és több vidéki városban is tüntetések kezdődtek, amelyeken Gyurcsány Ferenc lemondását követelték. 2006 májusában egy zárt frakcióülésen Gyurcsány Ferenc miniszterelnök elismerte, hogy a szocialista-szabaddemokrata kormány hazudott, és négy éven át nem csinált semmit – közölte az M1 Híradója.

A szeptember 17-én kiszivárgott őszödi beszéd után Budapesten, a Kossuth téren és több vidéki városban is tüntetések kezdődtek, amelyeken Gyurcsány Ferenc lemondását követelték. Mivel Gyurcsány ennek nem tett eleget országszerte utcai tüntetések, erőszakos demonstrációk és rendőrattakok kezdődtek, és ezek egészen november elejéig tartottak.

Az MTV-székház ostroma

A Magyar Televízió 2006. szeptember 18-i ostromára azért került sor, mert a televízió vezetése nem volt hajlandó beolvasni a tüntetők petícióját. Ezután  elkezdték kővel dobálni a tüntetők az MTV épületét, több autót felgyújtottak, végül összecsaptak a rendőrökkel is, majd éjjel kettőkor elfoglalták a kiürített székházat.

Nem sokkal ezután a rendőrök felszólítására elhagyták az épületet.

Politikai válságot robbantott ki

A rendszerváltás utáni Magyarország legnagyobb politikai válságát robbantotta ki a 13 évvel ezelőtt a nyilvánosságra került „titkos” hangfelvétel Gyurcsány Ferencnek a balatonőszödi kormányüdülőben elmondott beszédéről.

Ezen az akkori miniszterelnök azt mondta, a szocialisták politikája az előző években hazugságokra épült. Az MSZP és a liberálisok közös kormányzása pedig a szakadék szélére sodorta az országot. A beszédnek először csak néhány részlete szivárgott ki szeptember 17-én.

„Hazudtunk reggel, éjjel meg este” 

„Majdnem beledöglöttem, hogy másfél évig úgy kellett tennem, mint hogyha kormányoztunk volna. Ehelyett hazudtunk reggel, éjjel meg este” – hangoztatta a felvételen Gyurcsány Ferenc. Rövid idő múlva egy hosszabb 25 perces rész is nyilvánosságra került.

Már aznap este többezres tiltakozó tömeg gyűlt össze a Kossuth téren, a tüntetők Gyurcsány Ferenc távozását követelték. Az akkori miniszterelnök igazságbeszédnek nevezte az elhangzottakat, nem értett egyet azokkal, akik szerint le kellett volna mondania – és ezt a sorozatos tüntetések ellenére sem tette meg.

A baloldal belebukott

Aki a választók megtévesztésével szerez szavazatokat, az a büntető törvénykönyv szerint bűncselekményt követ el – mondta ifj. Lomnici Zoltán. A Századvég jogi szakértője hangsúlyozta: a mai napig nem sikerült a baloldalnak helyreállítania azt a morális válságot, amit az őszödi beszéd okozott.

Hozzátette: a kiszivárogtatás sem egy egyenes, gerinces módja annak, hogy valaki kinyilvánítsa a nemtetszését a beszédben elhangzottak miatt.

Gondola

spot_img
spot_img

Kapcsolódó cikkeink

Friss cikkeink