Harcos szívvel a drog ellen – interjú ifjú betyár testvérünkkel

július 3, 2017 a Szellemiség

Hegedűs Antal a kyokushin karate harcművészetének filozófiája mentén éli életét. Immár barna övesként harcos gondolkodása nem csak a karatéban merül ki. Ifjú bajtársunk a drog ellenes harcot is „zászlajára tűzte”, drogprevenciós munkára készül. Erről és a sportról kérdeztük Testvérünket.

19577094_142086319700435_575233053202293959_o

– Hogyan találkoztál először a drogproblémával?

– 15 éves lehettem, amikor egy nagyon jó barátom meghalt kábítószer túladagolásban. Ekkor figyeltem fel erre a jelenségre, majd 22-23 éves koromban elkezdtem különböző szórakozóhelyeken dolgozni, mint a biztonsági személyzet tagja. Itt láttam meg igazán, mekkora probléma is ez a mai világban.

– Hogy látod? A törvények mennyire működnek jól a kábítószer fogyasztás visszaszorításában? Nagyobb büntetés kell vagy inkább felvilágosítás?

– A jelenlegi törvények a kábítószer kereskedőkkel szemben kellően szigorúak, de sok olyan eljárásjogi kiskapu van, amiért a kis- és közepes dílereket nem büntetik kellően, komoly kereskedők pedig az ügyészséggel és a nyomozóhatósággal kötött alkuk ellenére sem buknak le.

Fogyasztói oldalról nem lehet csak törvényekkel kikényszeríteni a kábítószer fogyasztás csökkenését. Kiemelt fontosságú a jól tervezett, érthető és folyamatos (tehát nem kampány–jellegű) prevenció.

– Mit gondolsz a könnyű drogok, mint például a marihuána legalizálási ötletéről? A liberálisok szerint ez nagy adóbevételt jelentene és végeredményben csökkenne a drogosok száma.

18670878_124247528150981_2991893811046512169_n

– A drog legalizálás nem lehet gazdasági kérdés, ugyanis az okozott kárt a liberálisok mindig externalizálják és végső soron áthárítják az államra. (Ez a jó business. A haszon az enyém, a kár az államé.) Komoly adóbevételt jelentene emberi embriókkal is kereskedni pár felvilágosult állammal. 

A legalizálás nem csökkenti a fogyasztást, sőt minden gazdasági modell és nem manipulált statisztika szerint egyértelműen növeli. Nyilván van egy kritikus határ, ami fölé nem fog emelkedni a fogyasztók száma. Lásd: Hollandia.

A liberálisoknak üzenem – elég abszurd lenne azt feltételezni, hogy az iszlám államokban sokkalt több az alkoholista, mint a világon máshol: azért, mert a Korán tiltja az alkohol fogyasztását.

(Hiszen a modelljükből pontosan ez következne.)

– Miként szeretnél segíteni a kábítószerek visszaszorításában?

– Jól tervezett, érthető és folyamatos drogprevencióval.

– A drogellenes munkán kívül te a harcművészetek terén is jeleskedsz. Pontosan mikor és minek a hatására kezdtél el küzdősportok felé fordulni?

– Első osztályban kezdtem judo edzésre járni, a mi iskolánkban erre volt lehetőség. Nem volt -különösebb hatása, hogy elkezdtük, nálunk teljesen természetes volt a sport és a mozgás, ami sajnálatos módon ma már sok gyereknek nem az.

18425058_109953709580363_1103135670125388220_n

– Miért pont a karate? Ez nem csak küzdősport, hanem harcművészet is.

– Abban az időben küzdöttek egymással a K1 nagyjai, ezért mentem el egy kick-box edzésre. Ebben a dojoban kyokushin karate edzések is voltak. Itt fogott meg ez az irányzat, ami egy kőkemény férfias sport. A fizikai erő fejlesztése mellett az emberi értékek megőrzését, illetve az egészséges életmódra nevelést tűzte ki célul.

– Milyen eredményekkel büszkélkedhetsz? Mire vagy a legbüszkébb?

– Több nagy hazai versenyt sikerült megnyernem. Nem szeretnék kiemelni egyet sem, ugyanis nagyon büszke vagyok az összesre.

– Mik a jövőbeli terveid ezen a téren?

– Szeretnék még versenyezni, amíg jól érzem magam a szőnyegen vagy a ringben, illetve amíg a sérülések engedik. Ez egy életforma, amíg dobog a szívem, csinálni fogom. Egy idő után nyilván nem versenyszinten, de az edzéscentrikus életmód megmarad.

– Mit gondolsz a Betyárseregről?

– Kiváló hazafiakból és sportolókból álló család, mindig számíthatnak egymásra, akik a legnemesebb értékek mellett szerveződnek. Büszkeséggel tölt el és szívből örülök, hogy ennek a családnak a részese lehetek.

(Betyársereg)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Komment