-4.3 C
Budapest

Hazádnak rendületlenül – hiánypótló interjú Sziva Balázzsal!

Az Ultras Liberi oldalán Sziva Balázst, a Romantikus Erőszak frontemberét kérdezték fociról, szurkolókról, politikáról, nemzeti rock életről… – interjú Sziva Balázzsal.

110

– Koncertek, fellépések, könyvek, meccsek. Ezzel párhuzamosan munkahely és család. Adódik a kérdés: hogy bírod?

– Nem szeretek unatkozni. De két éve, mióta kiszálltam a Hungaricából amúgy is jóval egyszerűbb összeszervezni a dolgaimat.

– Jövőre 20 éves lesz a Romantikus Erőszak. Amikor 1994 tavaszán megalapítottad az együttest, gondoltad volna, hogy még két évtized múlva is létezni fog, elismerést váltva ki hazánkban és a határon túl?

– Nyilván nem terveztünk ennyire előre. Azt meg főleg nem gondoltuk, hogy manapság már Olaszországba, vagy Lengyelországba is hívnak majd minket, pedig magyar nyelven énekelünk. A RomEr végülis középiskolai zenekarként indult. A kezdeti tagságból hárman is osztálytársak voltunk. Csak el akartuk mondani a véleményünket a minket körülvevő világról és ehhez tizenévesen egy rockbanda alapítása jó megoldásnak tűnt. A rockzenére minden időben jellemző volt, hogy gondolatokat közvetített és gondolkodásra késztetett. Számtalan dolog történt velünk és körülöttünk. Betiltottak, kitiltottak, sokszor akadályoztak ahol tudtak, de rengeteg hazafi és honleány ismert meg minket az elmúlt két évtizedben.

– Melyek voltak számodra a húsz év legemlékezetesebb koncertjei?

– Közel négyszáz koncertünk volt eddig. Nagyon nehéz egy-egy fellépést kiemelni, mert sokhoz kötődnek maradandó élmények. Ilyen például az első székelyföldi buli aminek kapcsán a román rendőrség szinte megszállta Székelyudvarhelyet, a közös fellépés Schuster Lórival és Sárvári Vilivel a P.Mobilból a Wigwamban, vagy a Magyar Szigetes koncertek, rendszeresen3-4 ezer ember előtt, de például ott van az az eset is, amikor a Cozma gyilkosság után fél évvel, az elkövető cigányokról elhíresült Enyingen léptünk fel egy rockfesztiválon, ahol géppisztolyos rendőrök biztosították az estét.

romer

– Mit gondolsz, a Romantikus Erőszak népszerűbb napjaink agyonreklámozott, buzis tini-bandáinál?

– Attól függ, hogy honnan nézzük. A lemezeink rendre felkerülnek a Mahasz eladási listáira, van egy kialakult táborunk, de nem vagyunk sztárok, igaz soha nem is akartunk azok lenni.

– Az évek során többször kerültetek szembe a különböző, hogy is mondjam… „a nem nemzeti érdekeket szolgáló médiával”. Kezdetekben hogy kezeltétek a hangulatkeltést, és hogy kezelitek ma?

– Természetes dolognak tartottuk, hogy ellenségnek tartanak és támadnak minket, hiszen teljesen más értékrendet képviseltünk. Nem igazán foglalkoztunk vele és nincs ez másképp ma sem.

– A Romantikus Erőszak tagjait többször is kikiáltották „nácirasszistanyilasfasisztáknak”. Te mit gondolsz a nemzetiszocializmusról?

– Neveztek minket már sok mindennek. Sebők János, a Kádár-rendszer, azóta már elhunyt rock szakírója például „hungarovadaknak”,  a 36 milliós költségtérítés felvételéről elhíresült, jelenleg is a Parlamentben ülő, MSZP-s Nyakó, pedig „a rasszista, kirekesztő és szélsőséges eszméket népszerűsítő együttesek krémjébe tartozónak”. De inkább, mint hogy demokratának vagy liberálisnak kiáltsanak ki! A magyarellenes firkászok különben súlyos fogalmi zavarban szenvednek. Ahogy én látom, a nemzetiszocializmus önmagában inkább egy gyűjtőfogalom. Európában a különböző országokban az első világháború után olyan marxizmus és kapitalizmus-ellenes hazafias mozgalmak jelentek meg, amelyek a társadalmi ellentéteket nemzeti alapon akarták megoldani. Németországban a nácik, Olaszországban a fasiszták, vagy Spanyolországban a falangisták. Magyarországon a hungarizmus képviselte ezt. Ennek alapjait Prohászka Ottokár katolikus püspök fektette le, akinek a magyar érdekekért kiálló nézeteivel tudok azonosulni.

romer1

– Két könyvet is írtál néhány éve. 2008-ban a 15 év nemzeti rock, 2009-ben a Futballháború jelent meg. Általánosságban milyen kritikákat kaptál?

– Jókat. A 15 év nemzeti rock tulajdonképpen egy önéletrajzi könyv volt. A skinhead mozgalom történései, majd a nemzeti ellenállás kialakulása a zenekarom történetén keresztül, ahogyan én láttam. Én sem történész, sem szociológus nem vagyok, csak egy azok közül, akik a hetvenes évek közepe táján születtek, annak a korosztálynak a tagjaként, amelynek a jövőjét szó szerint ellopták a korrupt politikusok. Viszont sok mindent láttam, sok mindenben magam is részt vettem az elmúlt évek során és fontosnak tartottam bemutatni, hogy mondjuk a magyar skinhead mozgalom, amelyből én is elindultam annak idején, a kilencvenes évek elején, köszönőviszonyban sincs azzal a rémképpel, amit a sajtó bértollnokai kialakítottak róla, vagy, hogy a fociszurkolók sem fizetett ügynökök csak azért mert mondjuk a tévéostromnál szembe mertek szállni a rendőrséggel, de nagyon sok olyan dolog van, amiről úgy gondoltam, hogy ideje lenne tisztába tenni. A dunaszerdahelyi véres szombat eseményeit feldolgozó Futballháború pedig azért született, hogy soha ne merüljön feledésbe, ami aznap a Csallóközben történt! Ez egy javarészt riportokból álló kötet. Nyíregyházától Sopronig nyilatkozik benne aki ott volt, szinte a teljes magyar szurkolói társadalom. Ezúton is köszönet érte! Egyébként nemrégiben megkerestek, hogy lefordítanák angol nyelvre a könyvet.

– Együtt néztük a kivitetőn a Magyarország – Románia zártkapus VB selejtező mérkőzést a stadion mellett. Fantasztikus este lehetett volna, ami egy perc alatt rémálommá vált, mivel az utolsó percekben kaptunk egy gólt. Szurkolói szempontból hogyan értékeled a történteket?

– Szurkolói szempontból egy felemelő esemény volt. Büszke vagyok rá, hogy a zenekarommal együtt a részese lehettem.

sziva

– Te is ott voltál a visszavágón Bukarestben. Sokan sokféleképpen leírták már a romániai vendégszereplésünket. Te mit emelnél ki a túrából?

– Azt, hogy mi a románokat nem szeretjük, ők viszont gyűlölnek minket. És itt most nem a stadionban szurkolókról, hanem a zsandárok mögül mutogató utca emberéről beszélek, a 10 éves gyerektől a 70 éves nyugdíjasig.

– Mi a véleményed a sovinizmusról?

– Az a vicc, hogy ezzel mindig pont azok vádolnak minket, akik a legnagyobb soviniszták. A sovinizmus ugye, egy nép felsőbbrendűségét hirdető nézet. A zsidóságnál nagyobb sovinisztákat jelenleg nem tudnék mondani a világon. Mi nem vagyunk soviniszták, csak nekünk a magyar vér hullása fáj jobban.

– És mi a véleményed Dzsudzsák nyilatkozatáról?

– Abból is csak az látszott, hogy ezek fel sem fogják, nem is értik mekkora tétje volt számunkra a románok elleni meccsnek. Amszterdamban a hollandok ellen kapott nyolc góllal és szánalmas játékkal aztán ismét bizonyították mennyit érnek…

szivabal

– Mit gondolsz arról, hogy állítólag a román meccs előtt a játékosok Gáspár Lacival hangoltak, mondjuk RomEr, vagy Kárpátia helyett?

– Semmit. Ha így volt, hát nem vált be.

– Szerinted is hiányzik a válogatott játékosokból a hazafiasság? Egyáltalán melyik játékosból nézed ki, hogy a frizurája helyett a nemzet sorsa érdekli?

– Valószínűleg éppen ugyanolyan arányban hiányzik, mint a hasonló korú magyar fiatalokból. Személy szerint szívesebben látnék Vass Ádám típusú játékosokat a nemzeti tizenegyben, akit egy román politikus a torka elvágásával fenyegetett, mégis büszkén vállalja magyar címeres és rovásírásos tetoválásait. Nagy vihart kavart az is a területrablók körében, amikor 2012-ben azt nyilatkozta, hogy boldog, amiért Kolozsvárra, egy magyar városba igazolt. Pedig már ő is tinédzserként Angliában játszott. Ez nyilván emberség kérdése. Az ilyen mentalitású futballisták saját bevallásuk szerint is felszántanák a pályát, a lelküket is kitennék a címeres dresszben.

 vass

– Hogyan lettél Fradi szurkoló, majd az Aryan Greens tagja?

– Ahogy nagyon sok családban, nálunk is apáról-fiúra öröklődött a Ferencváros iránti rajongás. Ez apám korosztályának a hetvenes évek elejének legendás Fradija volt, Alberttal, Varga Zolival. Ezt adta tovább az öcsémnek és nekem. Rendszeresen néhány középiskolai osztálytársammal és az unokabátyáimmal kezdtem kijárni a kapu mögé 1992-1993 körül. Nagy időszaka volt ez a csapatnak! A bajnokságot, vagy a kupát mindig mi nyertük, így a Fradi minden évben nemzetközi kupameccseket is játszott, de jártunk női kézilabdára is, akiknek szintén nagyon jól ment. Ők a Bajnokok Ligájában szerepeltek. Az Aryan Greens-hez való csalakozásom 1999 nyarán történt. Az ő lelátói és utcai hazafias megnyilvánulásaik álltak hozzám a legközelebb. Nem sokkal később az én bal csuklómra is felkerült a keltakeresztes AG tetoválás. A meccseken kívül politikai megmozdulásokon is együtt mozogtunk és persze szórakozni is együtt jártunk a főváros rockklubjaiba.

szivab

– Aryan Greens tagként mit gondolsz a mai Ferencváros játékoskeretéről?

– A Fradi történelméhez méltatlan. Ez a klub a nép csapata, az ellenállás jelképe volt a legsötétebb kommunista időkben is, ahol már pusztán a jelenlétükkel is demonstráltak a szurkolók az elnyomás ellen. A Rákosi-rendszerben megalázták, elvették a színeit, megváltoztatták a nevét. A Kádár-korszakban besúgókkal rakták tele és a szurkolóit a Népstadion-beli kettősrangadók után kardlapozással tanították marxizmus-leninizmusra. 1989 után itt is csak a módszerek változtak. Bődületes pénzlenyúlások, egy rövid ideig zsidó tulajdonos, volt-téeszelnök ügyvezető, korrupció és végül gazdasági csőd. Az angol befektetők pedig elhozták nekünk a globalista, magyarul a hagyományokra magasról tevő nagytőkét, aztán szépen le is léptek. Én személy szerint azt tartanám helyesnek, ha légiósként is csak a történelmi Magyarország területén született, fehér focisták rúghatnák a labdát zöld-fehérben. Olyanok, mint annak idején a szabadkai születésű Kuntics és Kopunovics, a jelenleg is a Fradi utánpótlásában dolgozó Milovanovic, a Nagybányán született Vasile Miriuţă, az erdélyi Szenes Sándor, vagy a felvidéki Pinte Attila. Nem hiszem, hogy 325 411 km2 területen ne volnának tehetséges labdarúgók. A Ferencváros máig a Kárpát-medence legnépszerűbb csapata. Megtiszteltetés felhúzni a mezét. Nem véletlen, hogy a Dinamó Kijevvel KEK győztes, sokszoros szovjet válogatott, kárpátaljai Rácz László is itt akart játszani, illetve innen is vonult vissza.  Európai szinten amúgy erre ott van példának a spanyol bajnokságban szereplő és két éve Európa Liga döntőt játszó Athletic Bilbao, ahonnan az utolsó idegen játékos több mint száz éve távozott. Azóta csakis a baszk régióban született, illetve ehhez az etnikumhoz tartozó futballistáik vannak.

– Jónak tartod a „Magyar Pályára Magyar Játékosokat” kampányt?

– Jónak. Az, hogy mérkőzésenként egy csapatban, egyidejűleg minimum nyolc magyar játékos legyen a pályán, hosszabb távon előre vihetné a hazai focit.

sziva2

– Aktív szurkolóként mi a véleményed a Fidesz által felheccelt MLSZ szurkolókat érintő terrorjáról, nemzeti jelképeink betiltásáról?

– Felháborító, de nem meglepő. A hazai futballszurkolói csoportok szervezett és összetartó túlnyomórészt nemzeti érzelmű fiatalokból állnak, akik nem rejtik véka alá a világról alkotott véleményüket a stadionokban. A rendszer – 2006 óta még inkább – veszélyes ellenségnek tartja őket és igyekszik is korlátozni a lelátói megnyilvánulásokat, a közvélemény előtt bűnözőként beállítani a szurkolókat.

– Vajon miért mondja az MLSZ, hogy „nyugaton már megoldották”? Nem érdekes, hogy pont a “legfélelmetesebb meccsen” vannak a legtöbben? (pl. Fradi-Újpest)

– Ez is a szurkolók kriminalizálásának része.

– Mit gondolsz a pirotechnika használatáról a lelátón? 

– A piró ma már az igazi meccshangulat velejárója. Agyament dolog, hogy a tudósítók lelkendeznek, hogy micsoda fantasztikus az atmoszféra a stadionban, az MLSZ meg pár nap múlva küldi a büntetést.

– Szerinted jó ötlet a diósgyőriek bojkottja?

– Teljesen érthető lépés volt a részükről, hiszen 10-20 éve működő szurkolói csoportok drapijait nem engedték be, illetve szedették le a kerítésről az ominózus Videoton elleni meccsükön. A bojkott figyelemfelkeltésnek jó, de megoldást sajnos nem fog hozni.

– Melyik Ferencváros meccs/túra volt számodra a legemlékezetesebb?

– Sok nagyon jó találkozót szurkoltam végig, de mai napig a Slovan elleni BEK visszavágó 1992 őszén. Ennek a meccsnek a jegyét a mai napig őrzöm. A hangulat egyszerűen leírhatatlan volt. Csurig telt a Szentély, fejükre csuklyát húzó szurkolók lógtak a kerítésen a kapu mögött. Pokol volt! Akkoriban klubmeccsek előtt soha nem játszották le a Himnuszt. Amikor a bíró a sípjába fújt, vagy 25 ezer torokból tört fel egyszerre a Nemzeti Imádságunk. A Fradi játékosok rögtön vigyázba vágták magukat, így az ének végéig állt a játék. A túrák közül a már említett teplicei kirándulás. Oda már az AG-vel mentem. Az Üllői úton felkeveredtünk a Monsters buszára és onnantól kezdődött az őrület. Kalandokkal teli, izgalmas út volt egy kis prágai „városnézéssel” egybekötve.

1996

– Melyik válogatott meccs/túra volt számodra a legemlékezetesebb? 

– A válogatott sajnos nem okozott túl sok örömet a szurkolóknak az elmúlt évtizedekben, úgyhogy inkább olyan meccseket mondanék, ahol győztünk!. Hazai meccsnek legyen az az 1996-os magyar-skót meccs ahol az Üllői úton teltház előtt harcolta ki a válogatott az olimpiai részvételt Túrának pedig egy 1998-as, Ausztria elleni mérkőzést mondanék, ahol egy fordulatos meccsen 3-2-re nyertünk Bécsben. Már az első percekben megszereztük a vezetést és iszonyat nagyot robbant a vendég szektorban úgy 4-5 ezer magyar.

 – A közelmúltban jelent meg a magyar skinhead mozgalom történetét feldolgozó Bőrfejűek című könyv. Szerinted eltűnőben van ez a szubkultúra, és ha igen, ez baj-e?

– A magyar kopaszok öltözködésben és zenei stílusban hasonlítottak a nyugat-európaikhoz, de megvoltak a hazai sajátosságok is A nyolcvanas-kilencvenes években Magyarországon a nemzeti gondolkozású fiatalok egyöntetűen a skinhead szubkultúrához tartoztak és annak külsőségeit viselték. A kétezres évek elejétől ez átalakult, vagy inkább kiteljesedett. Úgy gondolom, hogy a hazai bőrfejű mozgalom beteljesítette történelmi szerepét. Eltűnni nem fog, de önmagában már nincs olyan meghatározó szerepe, mint annak idején volt.

– Mit vársz a 2014-es választásoktól? Egyáltalán pártban kell-e még nekünk gondolkodnunk?

– A magyarság legnagyobb tragédiája mindig a pártoskodás volt. Ma még a nemzeti mozgalmon belül is túl sok a különböző szervezet. Néha az az érzésem, hogy mindenki vezér akar lenni, honvéd meg senki. Ebben a rendszerben én nem hiszek, de egyik napról a másikra úgy tűnik, hogy nem tudjuk megváltoztatni. Én első lépésként korlátoznám a szavazati jogot! Nem életszerű, hogy annak a szavazata, aki még nem dolgozott egy percet se, nem is akar és egy forint adót nem fizet, sőt csak a segélyek felvételéig jut, ugyanúgy dönt arról, hogy annak az adónak, amit mi befizetünk, mi legyen a sorsa. Hosszabb távon gondolkodva pedig legjobban az önkormányzatiság kiterjesztése működne szerintem. Ez által jobban bele lehetne vonni az embereket a saját sorsuk feletti döntésekbe. Erre már ott van példának Gyöngyöspata, a közelmúltban pedig Toroczkai Laci lett polgármester Ásotthalmon.

romer6

– Milyen terveitek vannak a közeljövőre nézve?

– 2014. március 8-án este, egy nagyszabású, 20 éves jubileumi koncertet adunk majd a Romantikus Erőszakkal a Petőfi Csarnokban, Budapesten. Aznap délután lesz az MTK-Fradi a Hungária körúton, úgyhogy hosszú napnak nézünk elébe. Új lemezzel majd ősszel jelentkezünk, de valószínű, hogy egy dalt már most tavasszal közzéteszünk majd.

– Mit gondolsz az Ultras Liberi honlapról?

– Én rendszeres olvasótok vagyok. A kilencvenes évek közepén tűntek fel az első független szurkolói fanzinek, mint a Tribün, aztán a jóval ismertebbé vált 3. Félidő. Ma ti töltitek be ezt a szerepet.

Köszönjük az interjút!

(Ultras Liberi)

spot_img
spot_img

Kapcsolódó cikkeink

Friss cikkeink