11 C
Budapest

Holnap ítélet várható Budaházyék perében

Két esztendeje első fokon 125 évet kaptak terrorcselekmények miatt.

Befejezték kedden az utolsó szó jogán előadott felszólalásaikat a Budaházy György nevével fémjelzett, úgynevezett Magyarok Nyilai – Hunnia-per vádlottjai, így csütörtökön ítéletet hirdethet a Fővárosi Ítélőtábla a tizenhét vádlott ellen egyebek mellett terrorcselekmény vádjával indult büntetőperben, másodfokon.

Kedden az utolsó szó jogán szólhattak a vádlottak Fotós: Bach Máté

Gaudi-Nagy Tamás, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat (NJSZ) vezetője és a per elsőrendű vádlottja a Facebookon közös videóban emlékeztetett arra, hogy közel 150 tárgyalási napon vannak túl a tizenegy éve zajló büntetőeljárásban, amelyben első fokon 2016. augusztus 30-án összesen 125 év fegyházat kaptak a vádlottak. A jogvédő és a vádlottak törvénytelennek tartják Kenéz Andrea bírónő ítéletét.

Mint azt megírtuk, nyomozást rendelt el a Központi Nyomozó Főügyészség az elsőfokú ítélettel összefüggésben az NJSZ feljelentése alapján. A feljelentés szerint az elsőfokú határozat leirata jóval azután született meg, hogy az eljáró bíró, Kenéz Andrea szolgálati viszonya megszűnt. Így azonban nem zárható ki, hogy valaki más fejezte be Kenéz helyett az ítélet szövegezését. Ez viszont bűncselekmény lehet, ami a kiszabott, összesen 125 évnyi fegyházbüntetés hatályon kívül helyezését vonhatja maga után.

A másodfokon eljáró Lassó Gábor, a Fővárosi Ítélőtábla bírája a másodfok kezdetén a védelem felvetésére azt mondta: ha a hatóságok megállapítják az elsőfokú verdikt törvénytelenségét, perújrafelvétel kérhető majd. Budaházy videóüzenetében arról beszélt, hogy már első fokon minimum bizonyítottság hiányában fel kellett volna menteni őt és társait, hiszen álláspontjuk szerint nem követték el a terhükre rótt bűncselekményeket. Mint ahogy azt korábban Budaházy megfogalmazta a bűncselekmények egyébként maximum rongálást és nem terrorcselekményeket jelentenek.

Ismert, Budaházy Györgyöt 13 év fegyházbüntetésre ítélték első fokon terrorcselekmény miatt, vádlott-társai különböző időtartamú, többségé­ben fegyházbüntetést kaptak. A vád szerint a Budaházy által létrehozott, Magyarok Nyilai nevű terrorszervezet 2007 és 2009 között erőszakos cselekményekkel próbálta megváltoztatni az MSZP–SZDSZ-kormány politikáját és próbált félelmet kelteni a lakosság egyes csoportjaiban. (A Magyarok Nyilai a Budaházyék Hunnia Mozgalmának katonai szárnya a vád szerint.)

Céljaik elérése érdekében Molotov-koktélt dobtak Hiller István (MSZP) oktatási miniszter, Kóka János (SZDSZ) frakcióvezető és akkori kormánypárti ország­gyűlési képviselők otthonára, Szilvásy György (MSZP) titkosszolgálatokat felügyelő miniszter vidéki nyaralójára és pártirodákra. Ugyancsak Molotov-koktéllal támadtak meleg szórakozóhelyekre és egy jegyirodára, valamint vascsővel brutálisan összeverték a Hír Televízió műsorvezetőjét, Csintalan Sándor egykori szocialista politikust.

Budaházy György arra hívta fel a figyelmet a videóüzenetben, hogy nekik már a jog korrekt alkalmazása is elég lenne. Leszögezte: arra számít, hogy másodfokon hatályon kívül helyezik az elsőfokú ítéletet. Ahogy azt a legtöbb vádlott és védőik is elmondták a másodfok során, szerintük a legjobb döntés a felmentés lenne, de a legreálisabb döntésnek mégis a „törvénytelen ítélet” hatályon kívül helyezését gondolják.

MagyarIdők

spot_img
spot_img

Kapcsolódó cikkeink

Friss cikkeink