Je suis James Watson: tudománnyal az utópiák ellen!

január 21, 2019 a Gondolatok

Az elmúlt héten végigsöpört egy hír az interneten arról, hogy kutatóintézete minden címétől megfosztotta James Watson amerikai professzort állítólagos rasszista állásfoglalása miatt. Azt a Nobel-díjas James Watsont fosztották meg elért rangjától, aki lángelméjének és szorgalmas munkájának köszönhetően egyike volt annak a három kutatónak, akik megfejtették a DNS szerkezetét – ezzel pedig óriási előrelépést biztosítottak a génkutatás fejlődésében. László Balázs Provokatív blogjának legújabb írása.

Vágatlanul idézve az Index.hu fentebb linkelt cikkéből:

„A 90 esztendős tudós az amerikai közszolgálati televízióban (PBS) a hónap elején egy róla szóló dokumentumműsorban azt mondta: nem változtak eddigi nézetei, és továbbra is azt vallja, hogy a gének miatt lényeges különbségek vannak a fehér és a fekete bőrű emberek intelligenciaszintje között, a fehérek javára. (…) A tudós 2007-ben Afrika kilátásairól szólva már tett egyszer ilyen kijelentést, mondván: „borúsnak” látja a kontinens jövőjét, éppen a fehérek és feketék közötti, genetikailag meghatározott intelligenciakülönbség miatt. Akkor bocsánatot kért szavaiért, ennek ellenére elveszítette az angliai Cambridge Egyetem egyik kutatólaboratóriumának tiszteletbeli vezetői posztját, és megfosztották minden adminisztratív feladatától is. Ezt követően – 2014-ben – Watson eladta az 1962-ben kapott Nobel-díjjal járó arany emlékérmet, arra hivatkozva, hogy megjegyzései után a tudományos közélet akadályozta őt a munkájában.”

Úgy vélem ez pontosan az a helyzet, amikor itt és most felesleges lenne hosszabb írásban és megfelelő hivatkozások megjelölésével bizonygatni a rasszok közötti különbözőségek mivoltát. Itt nincs mit külön bizonygatni, itt tetten érhetően egy erőszakos utópia szolgáit látjuk lázadni a tudomány ellen. Ez pontosan az a helyzet, aminek látjuk: a világ jelenleg egyik legnevesebb génkutatóját szakmailag helytálló konzekvenciákért megfosztották mindattól (azoktól a címektől), amelyeket érdemei szerint nyert el.

Korunk uralkodó egalitárius ideológiája – amely a hanyatló Nyugat rögeszméjévé vált – eltapos, illetve el akar taposni minden olyan tudományos felismerést, amely a természet szenvtelen és tényekkel alátámasztott valóságát tárja fel. Viszont ahogyan a Föld sem lapos, úgy az emberek sem egyenlőek; éghet a máglya, megalázhatják a kutatót, de a valóság akkor is valóság marad, ha mátrix-szerűen átmeneti illúzióba süllyesztik a tömegek gondolkodását és megítélését.

A tudomány fejlődése és a biológiai felismerések bővülése ellen lehet harcolni, csak felesleges.

Provokativblog.blog.hu

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Komment