0.2 C
Budapest

“Köszönjük, hogy itt vagytok” – beszámoló a nemzeti összefogás erődemonstrációjáról (+videók)

Mint ismeretes, a Mi Hazánk erődemonstrációt, fáklyás vonulást és megemlékezést szervezett annak okán, hogy a közelmúltban Sályon meggyilkoltak egy 61 éves asszonyt. Az eseményen a hazafias oldal mozgalmai közül a HVIM és a Betyársereg is képviseltette magát. Alább az Elemi.hu beszámolója a demonstrációról.

Az esemény két részre oszlott, előbb Miskolcra hirdetettek meg tüntetést a kormányhivatal elé, majd pedig egy autós felvonulás keretében hívtak mindenkit Sályra, hogy kegyeleti jelleggel fáklyás felvonulást tartsanak a faluban. Mivel számos roma csoportosulás előre hangot adott nemtetszésének, sőt, ellentüntetés is kilátásba helyeztek, így izgalmas napnak néztünk elébe.

Tudósítóink a helyszínen voltak, első kézből igyekeztek információkat gyűjteni az eseményekről.

Közeledvén a városhoz érezhető volt a rendőri jelenlét, látszott, a hatóság mindent megtesz annak érdekében, a két tábor ne kerülhessen egymáshoz közel. Ennek következtében a tüntetés helyszínére érkezve lényegében semmit nem lehetett látni és hallani abból, hogy Miskolcon lett volna bármiféle ellentüntetés. Nagy rendőri készültség és kordonok voltak láthatóak. A téren viszont szép számmal gyülekeztek a Mi Hazánk tagjai és szimpatizánsai, illetve a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom és a Betyársereg képviselői, de ahogy körbekérdeztünk, jelentős számban látogattak ki helyiek is.

Így nagyjából 5-600 fő várhatta, amint Novák Előd, a párt alelnöke megnyitja a rendezvényt, rögvest meg is adva az alaphangulatot, erélyesen kijelentette:

Utalva ezzel nyilván az Opre Roma elnevezésű pártra, mely nyíltan szeparatista törekvésekkel lép fel, Északkelet Magyarország négy megyéjéből szeretne “önálló cigány tartományt” kialakítani, róluk még a későbbiekben is több szó esett.

Az első felszólaló Pakusza Zoltán, miskolci önkormányzati képviselő volt. Ismertette a Mi Hazánk szakmai alapú megoldási javaslatait. Többek között kiemelte, addig nem várható előrelépés, amíg a roma gyerekek otthon sem látnak más mintát, minthogy erőszakosnak kell lenniük, éppen ezért juthatott el Borsod abba a helyzetbe, hogy élhetetlenné válik. Őt követte Dr. Apáti István, aki szórakoztató, de egyszersmind lehengerlő, némi iróniával megfűszerezett felszólalásában mutatott rá a szubkulturális bűnözés mibenlétére, majd a közönség nagy tetszésére tett egy javaslatot, mi lenne, ha ezek a “deviáns, beilleszkedni képtelen egyének” elköltöznének innen, mondjuk egy-két belvárosi romkocsma közelébe?

Egyértelműen értette a célzást a hallgatóság, nyilvánvalóan egy verbális fricskát adott a “liberális jogvédőknek”.

Végül a Mi Hazánk elnöke, Toroczkai László következett. Rendet és közbiztonságot követelt, részletesen kitért az Opre Roma szeparatista törekvéseire, súlyosabb veszélyforrásként jelölte meg, hogy a Kamarás István nevével fémjelzett társaság már nincs egyedül és támogatás nélkül, ugyanis a közelmúltban fogadta őt Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője. Az egyik megoldási javaslata egyébként az volt a bűnözés megfékezésére, hogy 80%-os béremelést kért a rendőrök javára, de ennél tovább is ment. Az olyan, általa no-go zónáknak nevezett részeken pedig, mint amilyen Sály is, külön veszélyességi pótlékot fogalmazott meg, mint elérendő célt. Mindamellett pedig rendőrőrsök szükségességéről beszélt minden településen – beleértve Sályt is.

Ezen a ponton egyébként tudósítóink megkérdeztek erről egy-két, a helyszínen szolgálatot tevő rendőrt, mit gondolnak az elhangzottakról, s azt kellett tapasztalnunk, általános egyetértés uralkodott közöttük az elhangzottakat illetően.

A Mi Hazánk elnöke zárógondolatképpen nyomatékosította:

“Egy talpalatnyi magyar földről sem mondunk le!”

A közönség nagy tapssal jutalmazta a kijelentést. Itt a rendezvény első felvonása véget is ért, de még hátra volt a sályi főhajtás és fáklyás vonulás.

Ez a szakasz volt az, ahol a résztvevők éreztek némi kellemetlenséget, mert a Sály fele vezető utat mintegy 100 roma elállta, ezét a rendőrség ideiglenesen nem engedte tovább a faluba igyekvő autósokat. Többen nem értették a helyzetet, főleg azt nem, miért kellett jó 1 órát rostokolniuk, hogy-hogy nem lehetett nyomatékosan megkérni a romákat, ne állják el az utat?

Mindenesetre a megemlékezők így is bejutottak Sályra. Annyit érdemes kiemelni, ide főként azok jöttek, akik már korábban is szervezett formában, tehát gépjárművekkel és buszokkal utaztak. Akik gyalogosan érkeztek korábban a miskolci helyszínre, ők értelemszerűen ide már nem követték a többséget, viszont az összlétszám szemmel láthatóan nem csökkent így sem, hiszen itt pedig a sályiak egészítették ki a tömeget.

Ekkor már teljes mértékben besötétedett, így külön hangulatot kölcsönzött a több száz meggyújtott fáklya, és a csendes, méltóságteljes vonulás. Azt kell mondanunk, az ellentüntetőket testközelből itt sem láthatták a Mi Hazánk rendezvényének résztvevői, szórványos “nácik haza” rigmus hangzott, mire a fáklyás tábor így válaszolt:

“Igenis van cigánybűnözés!”

A nagyjából 15-20 perces séta után a rendezvény hivatalosan véget ért, mindenki elindult vissza gépkocsijához. Arra lettünk figyelmesek, sok helyi állt ki a kerítése mellé, vagy pedig egyenesen az út szélére, és mosolyogva integetett a felvonulók felé, egy idősebb néni például ezt mondta:

“Köszönjük, hogy itt vagytok!”

Megkérdeztük röviden, úgy látja, javít a közbiztonságon a megemlékezők jelenléte? Elárulta, hogy mindenképpen, csak attól tart, a nagy rendőri jelenlét a rendezvény után elillan, pedig ha nem is ekkora mértékű, de a mindennapoknál jóval fokozottabb rendőri figyelem volna indokolt.

Elemi.hu nyomán Betyársereg

Fotók: Boon.hu, Index.hu, HVG.hu, 24.hu, Mandiner

spot_img
spot_img

Kapcsolódó cikkeink

Friss cikkeink