29.4 C
Budapest

„Kötelességünk követni eleink példáját” – Kitörés Napja Székesfehérváron

A székesfehérvári HVIM és a Vértesalja Gyermekei idén is megemlékeztek 45′ hőstetteiről – a főszónok most is Tyirityán Zsolt volt. A Deres.tv beszámolója.

Február 14-én idén harmadik alkalommal hajtott fejet a székesfehérvári Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom és a Vértesalja Gyermekei a Kitörés hősei előtt tisztelegve.

A megemlékezést megelőzően a résztvevők a Bazilikában imádkoztak a harcokban elesett magyar és német katonák lelki üdvéért. Horváth Imre plébános atya a hősökért felajánlott szentmisén tüzes hangú prédikációjában elmondta: csak akkor nem félti a magyar haza jövőjét, ha a ma itt élő fiatalokban tovább él azoknak az ősöknek a szelleme, akik a Budai vár védelméért vívott keserves harcok során bátran és büszkén adták akár életüket is ezért az országért.

A megemlékezésen Völgyi Szabolcs, a székesfehérvári futballszurkolók képviselője beszédében a történelmi eseményeket vázolta, a hatalmas jelentőségű harci cselekmény eszmei és erkölcsi hátterének magasrendűségét pedig a HVIM elnöke, Barcsa-Turner Gábor méltatta. Végül a résztvevők lelkében Tyirityán Zsolt, a Betyársereg vezetője gyújtott harci lángot perzselő hangvételű, indulatokat korbácsoló beszédében. A Kitörésben résztvevő hősök elszántságával és állhatatosságával való azonosulásukat a hagyományt folytatva a „vagyunk”-rítussal fejezték ki a szép számban összegyűlt megemlékezők.

A rendezvény a hősi emlékmű, a Fekvő katona megkoszorúzása után az Ébredj magyar, és a bajtársiasság jegyében a korabeli német himnusz eléneklésével zárult.

A megemlékezésen részt vett a rendező szervezeteken kívül a Bakonyalja Gyermekei, az Új Magyar Gárda, a székesfehérvári ultrák (RBD) számos tagja, a Fejér Szövetség, a székesfehérvári Jobbik és az Alba Skins.

(Deres.Tv)

spot_img
spot_img

Kapcsolódó cikkeink

Friss cikkeink