-4.3 C
Budapest

Kötelező megemlékezés az elesett izraeli katonákra Ferihegyen (+videó)

A budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren az izraeli EL AL légitársaság gépére várakozó utasokat, a biztonsági vizsgálatot végző izraeli tiszt fölszólította, hogy az elesett izraeli katonák emlékére álljanak két percig vigyázzban. A kárpátaljai magyar katonákra, akik egy idegen háborúban halnak értelmetlen halált, mikor fognak megemlékezni? A kérdés persze költői volt…

5639c150a625998896eeb9febf56bb627bd02211

A ferihegyi Liszt Ferenc repülőtéren ma délelőtt szokatlan jelenség szem- és fültanúi lehettek az EL AL Izraeli Légiforgalmi Társaság Tel-Avivba induló gépére várakozó utasok. A biztonsági vizsgálatra várakozó izraeli, magyarországi és más országokbeli zsidó és nem zsidó utasok körében egyszer csak megjelent a repülőteret időnként hatalmukba kerítő izraeli biztonságiak tisztje, majd hangosanbeszélőn héber és angol nyelven fölszólította a jelenlevőket, hogy a megszólaló sziréna hallatán álljanak némán az izraeli hadsereg elesett katonáinak emlékére. Az EL AL gépére várakozó 180 utas mellett vigyázzba állították a terminál területén munkájukat végző személyeket is. A ferihegyi szirénázás hírére reagálva Ilán Mor, Izrael budapesti nagykövete elismerőleg beszélt a sajtónak az izraeli biztonsági tiszt kezdeményezéséről. Az izraeli hadsereg által vívott eddigi összes háborúban és más alkalmakkor elesett izraeli katonákra ma emlékeztek meg Izraelben, s ottani szokásnak megfelelően országszerte két percig szólnak a szirénák. Az EL AL-járat egyik utasa okostelefonnal Budapesten fölvette a két perces szirénázás egy részét.

Mi meg kíváncsian várjuk, hogy a tel-avivi (pontosabban: lodi) repülőtéren mikor rendelnek majd el kétperces vigyázzállást például a délvidéki magyarmészárlás vagy a Don-kanyarban hősi halált halt magyar katonák emlékére…

Verekedés is volt

Egy Giora nevű, Hádérá városban lakó izraeli is a Budapestről fölszálló EL AL-gép utasa volt, aki még tegnap hozzászólást írt a Jediot Áháronotban megjelent hír után. Giorá azt írja, hogy az utasok többsége vigyázzba vágta magát a sziréna megszólalásakor, ám a nem zsidók egy része, akik úgy gondolták, hogy semmi közük Izraelhez, továbbra is mozgolódtak, folytatták a felkészülést a beszálláshoz. Az egyik izraeli utas mindezt nem nézte jó szemmel, s csendre intette az egyik mozgolódót, mire a helyszínen ütésváltás történt. Végül azonban megnyugodtak a kedélyek, írja az EL AL-járat utasa Hádérá városából.

izraeli_katona_palesztin_gyerek_01
A „hős” izraeli katona…

Eközben Németországban

Frankfurtban is szirénázott egy izraeli biztonsági tiszt A németországi Frankfurt am Main repülőterén is vigyázzba állította az EL AL-gépre várakozó utasokat egy izraeli biztonsági tiszt, írja név nélküli kommentjében még tegnap a Frankfurt – Tel-Aviv járat egyik izraeli utasa. A beszállás előtt a reptéri terminál kapuja előtt az EL AL egyik biztonsági tisztje (magyarán, az izraeliek a németekben sem bíznak meg – H. J.) megafont ragadott, s angolul elmagyarázta az összesen 358 várakozó utasnak az elesett izraeli katonák emléknapjának jelentőségét. A biztonsági tiszt ezután közölte, hogy az izraeli biztonsági stáb egy percre beszünteti a munkát, és az elesettekre emlékezik. „Csodálatos volt látni, amint az egész terminál, a ‘gate’, németek és izraeliek tisztelettel fölálltak”, írja az izraeli kommentelő.

(Kuruc.info, Betyársereg)

spot_img
spot_img

Kapcsolódó cikkeink

Friss cikkeink