0.7 C
Budapest

Lantos János: „Kiállunk Kárpátalja mellett!”

Megdöbbenéssel veszem tudomásul a már sokadik magyarellenes intézkedést, mely Ukrajnában érinti a kárpátaljai magyarokat. A most folyó eseményekben Ukrajna örökre kitiltotta területéről azt a 14 kárpátaljai játékost – köztük Sándor Györgyöt, a Videoton és az Újpest korábbi játékosát – akik annak a csapatnak voltak a tagja, amely megnyerte az állam nélküli országok labdarúgó tornáját Londonban. A győzelem után az ukrán sportminiszter szeparatizmussal vádolta meg a csapatot és ezért a soviniszta felfogásért tiltották ki őket saját szülőföldjükről.

Ukrajna és Magyarország között azután robbant ki diplomáciai konfliktus, hogy egy rejtett kamerás videofelvétel felkerült egy soviniszta szervezet oldalára, arról, hogy a beregszászi magyar konzul irodájában kárpátaljai magyarok tesznek kettős állampolgársági esküt. A kárpátaljai magyaroknak ez a föld a szülőföldjük, joguk van ott élni, joguk van mindahhoz, amihez az ukránoknak is, ráadásul a magyar állampolgársági eskütételt nem tiltja semmilyen ukrán jog. A legélesebben tiltakozok minden jogfosztás ellen, és meg kell értenie az ukrán államvezetésnek is, ezektől az intézkedésektől nem lesznek többek, ellenkezőleg.

Én nem tekintem ellenségünknek az ukrán népet, ahogyan biztosak vagyunk benne, minden jóérzésű ukrán is így vélekedik a magyar népről. Közösen kell fellépnünk a sovinizmus mételye ellen, mely gátja és eltorzítója a patrióta, jobboldali gondolatnak. Úgy gondolom, hogy közös, európai minimummá kell válnia a nemzetek Európája gondolatának, melyben minden európai nemzet a kölcsönös tisztelet alapján elfoglalhatja méltó helyét. Aki ezt sérti, európai érdeket sért. Éppen ezért ezek az ukrán intézkedések valójában éppúgy ukránellenesek is, mint magyarellenesek.

Mindettől függetlenül én Kárpátalja mellett állok, és nemzetünk lehetőségei szerint mindent meg is kell tennünk az ott élő nemzettestvéreinkért, mert ahogy Szabó Dezső fogalmazott egykor; minden magyar felelős minden magyarért! A 15 milliós magyar nemzet egy és oszthatatlan, és ha valamely szomszédos állam nem tudja európai szinten helyén kezelni a magyar kisebbséget, akkor szolgáltassák vissza őket szülőföldjükkel együtt!

Lantos János

spot_img
spot_img

Kapcsolódó cikkeink

Friss cikkeink