Lantos János: objektív szempont a Sznobjektív számára

március 20, 2018 a Gondolatok

A Puzsér Róbert által vezetett Sznobjektív legutóbbi műsorában a „A tíz legmérgezőbb magyarországi szekta” témáját vették gorcső alá. Meglepő módon a 9. helyen a nemzeti radikális oldalt emelték ki. Ezt persze nem hagyhatjuk szó nélkül. Alább olvashatjátok Lantos János, az Erő és Elszántság elnökségi tagjának nyílt levelét, amit a Sznobjektívnak írt, azzal a céllal, hogy objektív vitára hívja a műsor vezetőit.

Kedves Puzsér Róbert és Farkas Attila Márton,

többen felhívták rá a figyelmemet, hogy a Sznobjektív c. műsorotokban az úgynevezett 10 legveszélyesebb magyarországi szektáról beszélgettetek, s ennek keretén belül az általatok nemzeti radikális szektának minősített kategóriában az egyik beszédemből vágtatok be részleteket – mely egyébként a tavaly szeptemberi kvótaellenes tüntetésen hangzott el.

Azt természetesen bárkinek szíve-joga eldönteni, mennyiben azonosul vagy milyen mértékben ellenzi a nézeteimet, azonban Márton részéről egy súlyos tárgyi tévedést mindenképpen helyre kell igazítanom magam, de az Erő és Elszántság nevében is. A beszéd tartalmához egyáltalán nem kapcsolható módon arra a veszélyre hívtátok fel a figyelmet, mennyire káros, hogy a hagyományőrzés összefolyik olyan fantazmagóriákkal, sci-fi-be illő mákonyos hülyeségekkel, mint a Szíriuszról jött magyarok, és egyéb más, teljesen légből kapott marhaság.

Bármilyen meglepő, de csak annak, aki nem ismeri korábbi munkásságomat, ebben teljes mértékben egyetértek veletek. Rendkívül károsnak tartom az egész jelenséget, azon túl, hogy egy hóbortos pótcselekvésnek tartom, erőteljes keresztény-ellenes éle van e képzelgéseknek, amit én, mint római katolikus, elutasítok. Ahogyan Padányi Viktor fogalmazott egykor, Európa elfejtette, hogy Európának nem vonása a kereszténység, hanem fogalomalkotó lényege, így ezt adoptálva a magyarságra, vallom, a magyar kulturális örökségnek nem vonása a kereszténység, hanem fogalomalkotó lényege.

Vagy amiképpen sokszor hallottuk és halljuk; Európa vagy keresztény lesz, vagy nem lesz.

Apró betűs megjegyzés, ez az őrültmagyarkodós, panelsámános bohózat, akiket jellemző módon sokan magunk között csak „injekciósoknak” hívunk, még a nemzeti radikális szubkultúrának is elenyésző hányadát teszik ki. A valódi hagyományőrzés természetesen más dolog.

No és a jog, mint pallos, amit Róbert emleget? Szólásszabadság? Én ebben következetes vagyok. Vagy járjon mindenkinek, de akkor szélsőjobbtól szélsőbalig, vagy senkinek. De a kettős mérce leple alatt ne hazudjuk azt, hogy teljes mértékű szólásszabadság van. Legyenek ezek a történelmi kérdések, de akár jelenkori témák.

A vitától az fél, aki nem biztos magában, aki attól retteg, ne adj’ Isten, olyan érvvel, olyan gondolattal fog találkozni, ami nézeteinek bizonyos fokú revideálásához vezet. Ezt tragédiának fogná fel. S még valami, számomra a vita, mint olyan, ahol érvek ütköznek érvekkel szemben, érték. Tehát olyat vita, ahol a partner személye másodlagos, ahogyan Szent Tamás fogalmazott: Soha ne azt nézd, ki mondja, hanem azt, milyen érvekkel támasztja alá! Lehetséges, nem győzzük meg egymást, de egy ilyen vita végeztével azt érzem, valamit kaptam.

Ennek szellemében akár nyilvánosan, akár négyszemközt egy sör mellett – ez másodlagos – nagyon szívesen vitázok veletek ezekről a kérdésekről, ha Ti is úgy gondoljátok.

Üdvözlettel:

Lantos János

(Betyársereg)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Komment