-1.4 C
Budapest

„Lehetetlen nem létezik!” – interjú Szabó Tamás testépítő világbajnokunkkal

Egy héttel ezelőtt a Betyársereg ifjú harcosa, talán maga sem gondolta volna, hogy világbajnok lesz. Pedig így lett. Tamás múlt évben kezdte amatőr pályafutását, ami ebben az évben ért be és Olaszországban egy világbajnoki címmel koronázott meg. Interjú újdonsült 23 éves világbajnokunkkal a szentesi Szabó Tamással.

13454159_1004140266307051_2022555087_n

– Milyen sportágakban próbáltad ki magad mielőtt elkezdtem a testépítést és milyen szinten űzted ezeket a sportokat?

– Kisgyerekkorom óta sportolok, volt úszás, vízilabda, foci, és különféle küzdősportok is. Mindent versenyszinten űztem, de egyikben sem voltam olyan eredményes, mint a testépítésben.

– Mikor és minek a hatására kezdtél el a testépítéssel foglalkozni?

– 17 éves koromban kezdtem el a konditermi edzéseket édesapám hatására, mert irigyeltem az erejét, az izomzatát és elhatároztam, hogy én is ilyen akarok lenni! Az ő irányítása alatt kezdtem el edzeni, mert apu már akkor is veteránnak számított a teremben és igyekezett is minden tapasztalatát átadni nekem. Neki köszönhetem a gyors fejlődést is, mert így az edzéseim már a kezdetektől 100%-osak voltak!

13446276_1004141926306885_2141695117_o

– Hogyan néz ki egy diéta egy verseny előtt? Mit szabad enned és mi az, ami tiltott?

– A tömegnövelő időszak után következik a szigorú versenydiéta, ami általában 16-20 hétig tart. Nagyon sokféle módszer létezik, nekem az alapja a magas fehérjebevitel és folyamatosan csökkenő szénhidrátbevitel volt. A zsír és cukorbevitel végig minimális. Röviden sok hús, kevés rizs, és sok zöldség! Nem volt sok változatosság, de nem is kell.

– Milyen edzésformákat követsz ilyenkor?

– Az edzéseim egész évben egyformák, talán annyi a különbség, hogy versenyidőszakban több lesz a kardió edzés, amit reggel éhgyomorra végzünk, és azt az izmot, amit elmaradottabbnak érzünk többször is megedzem egy héten.

– Egy-egy testépítő versenyen több kategóriában is indulnak a sportolók. Milyen kategóriában versenyzel te? Hogyan kategorizálják a versenyzőket?

– Igen, egy versenyen több kategória is van, a férfiaknál általában súlycsoportok szerint vannak a kategóriák, de előfordul az is, hogy magasság szerint osztják fel a versenyzőket. Én az úgynevezett „Athletic Physique”, vagy klasszikus testépítés kategóriában versenyeztem, itt a versenyző magasságához meg van szabva egy testsúlylimit, ami az én 173 cm-es magasságomhoz 76 kg. Ez nagyon nehéz dolgom, mert a szezonon kívüli súlyom 90 kg felett mozog. Ebben a kategóriában a testi arányokat, szimmetriát, szárazságot és az izmok tagoltságát helyezik előtérbe, nem a hatalmas izomtömeget ezért is van a testsúlylimit.
13446274_1004140276307050_1211397331_o

– Mesélj az első győzelmedről! Milyen érzés volt a dobogó legtetején állni?

– Az első győzelmem a Bodysport kupán volt, és talán a vb után erre a győzelemre vagyok a legbüszkébb, mert egy nagyon népes, 17 fős, jól felkészült mezőnyből sikerült elhoznom az aranyat, felemelő érzés volt!

– Mi történt a legutóbbi versenyeiden? Váratlanul ért ez a sok győzelem és a világbajnoki cím, vagy számítottál ezekre?

– A versenyekre mindenki győzni megy, én is természetesen, de amikor egy versenyen az eredményhirdetésnél az én nevemet mondják utoljára, az az érzés leírhatatlan, főleg egy világbajnokságon… Hazudnék ha azt mondanám, hogy számítottam erre. Sőt! Elárulom, hogy a vb első napján még azon izgultunk, hogy benne legyek a top 6-ban! 🙂

13319857_999987576722320_2391355932307438044_n
A világbajnoki cím megszerzése után

– Hogyan élted meg ezeket a győzelmeket és mik a további terveid a testépítés világában?

– Hatalmas löketet adtak nekem, és megerősítettek abban, hogy a helyes úton járok. Az edzőmmel Kokovai Andorral, aki az egész szezonban segített és támogatott, meg is beszéltük, hogy jövőre feljebb lépünk a testépítő kategóriákba, cél a 85 kg-os kategória ehhez kell még rám 7-8kg izom, de van rá egy egész évem és tudjuk, hogy lehetetlen nem létezik!

– Mit gondolsz a Betyárseregről és mióta erősíted családunkat?

– Szerintem a Betyársereg egy kiváló hazafiakból és sportolókból álló testvéri közösség, akik bármikor számíthatnak egymásra. Fő céljuk a magyar emberek és hazájuk védelme. Örülök, hogy már lassan 2 éve ennek a nagy családnak a tagja lehetek!

(Betyársereg)

spot_img
spot_img

Kapcsolódó cikkeink

Friss cikkeink