„Miért állok bíróság előtt?” – Egy barátunk megdöbbentő története

október 18, 2017 a Gondolatok

Bizonyára sokan hallottak annak idején a Tolvajkergetők kezdeményezésről, amelyet főként Tomcathez (Polgár Tamás) kötnek, de sok más, lelkes és jó szándékú segítője is volt, köztük közeli barátunk is. Az Erő és Elszántság megdöbbentő írása.

maxresdefault-800x445

A csoportból jelenleg négyen állnak bíróság előtt, mint vádlottak, Tomcat és három társa, köztük közeli barátunk. Az ügy 2015. április 26-án, az éjjeli órákban kezdődött. A Tolvajkergetők a Széna térre helyeztek ki egy GPS jeladóval felszerelt csalikerékpárt. Korábban sok bejelentés érkezett innen a kerékpártárolót fosztogató tolvajokról. A csúcstechnikával felszerelt kerékpár értéke mintegy 600 ezer forint volt. Sosem kapták vissza.

A kerékpárt a következő éjjel, egészen pontosan 1 óra 40 perckor elvitték. Elindult a riadólánc, a lelkes kis csapat kipattant az ágyból, és utánaeredt a nyomkövető segítségével. Fontos megjegyezni, hogy már ekkor értesítették a rendőrséget! Külön felháborító, hogy a vádirat nemhogy ezt, de a nap folyamán a rendőrség felé intézett számos hívásuk közül egyetlenegyet sem hajlandó elismerni. Mintha saját szakállukra indultak volna megbüntetni a tolvajokat – pontosabban, ahogy az ügyészség szemérmesen körülírta, a kerékpárt a végleges megtartás szándékával magukhoz vevő személyeket.

A kerékpárt a pesti rakparton, a szalagkorláthoz támasztva akkor még meg is találták. Érintetlenül hagyták, s másnap a rendőrökkel együtt visszamentek. Akkor azonban már hűlt helyét találták, s a jeladók szerint a félmilliós kerékpár Budakeszi felé tartott.

Barátunk beszámolója szerint a rendőrök már vártak rájuk Budakeszin, akiknek segítségével elkezdték keresni a kerékpárt. A keresés azonban sikertelen volt, mert a jeladók időközben lemerültek. A helyi rendőrörsön jegyzőkönyvet írtak, majd a Tolvajkergetők átadták a lopásról készült HD minőségű felvételt a zsaruknak. Ezután megvacsoráztak, alkoholt nem fogyasztottak, és a kora esti órákban újult erővel belevetették magukat a keresésbe. Bejárták a helyeket, ahol a GPS adatai szerint megfordult a kerékpár. Éppen mikor már fel akarták adni a keresést, amikor útjukba akadt egy fiatalember, aki látta a keresett kerékpárt. Azt is meg tudta mondani, hogy egy faluszerte ismert, keménydrog-függő alak próbálta eladni a szomszédban lakó volt iskolatársának. Ezt a férfit a hatóságok mind a mai napig nem hallgatták ki, és a vádirat szerint személye “ismeretlenül maradt”, annak ellenére, hogy mind neve, mind lakcíme ismert.

Az informátor elmondta a Tolvajkergetőknek, hogy ennek a drogos srácnak több ügye is van, nem épeszű már az anyagtól, de a testvérével jóban van, akit fel is hívott, és aki készségesen elmondta, hogy az öccse otthon van, és lefeküdt aludni, mert részeg és drogok hatása alatt is áll.

A Tolvajkergetők továbbították a megszerzett információt a rendőrségnek, majd a megbeszéltek szerint elmentek a lakásához, megvárták, mire bátyja hívására kitántorog és összeszedi magát. A pupillái hatalmasak voltak, s az esze is csigalassan forgott, akadozva beszélt és nehezen fogta fel a kérdéseket. Elismerte a lopást, és azt is, hogy eladta a kerékpárt. A Tolvajkergetők egyik tagja ekkor elindult a rendőrségre, hogy a helyszínre hívja őket. A kábítószeres fiatalember ezt látva elárulta, kinek adta el. Irány tehát oda. A rendőröket is odahívták.

Erről a beszélgetésről videó is készült, íme:

Ez a felvétel a rendőrség szerint nem létezik. A későbbi intézkedés során lefoglalták a Tolvajkergetők telefonjait és kameráit, majd mindent gondosan letörölve adták vissza azokat, azt is csaknem két évvel később. Arra azonban nem számítottak, hogy a Tolvajkergetők feltöltötték azt mobilinterneten a szerverükre, amit pedig nem sikerült, később részben sikerült visszaállítani a letörölt memóriakártyáról.

A tolvaj barátja tagadta, hogy nála lenne a kerékpár, amit lehet hinni vagy nem hinni. A kábítószeres fiatalembert édesapja a Tolvajkergetők után hozta. A bódult, bamba fiú nemigen volt magánál, fel kellett rázni, hogy reagáljon a hozzá intézett kérdésekre. Ekkor azt mondta, valójában hazudott, nem is neki, hanem egy Koheró nevű “csavargó cigánynak” adta el a félmilliós biciklit ötezer forintért. Fel is ajánlotta, hogy megmutatja, hol történt ez, és valóban, a szomszédos utcában egy fa tövéből előkotorta a bicikli összetört lámpáját, amiben a jeladó is volt. Ennél többet azonban nem tudott mondani.

Időközben visszaérkezett az a srác, akit elküldtek a rendőrségre, és közölte, hogy sötét van az örsön, az ajtó pedig zárva, senki sincs ott. Tomcat azonnal felhívta a 112-es segélyhívót, ahol nyugtázták a hívást, és jelezték, hogy azonnal küldenek egy járőrt. Várakozni kezdtek a sötét utcasarkon, Budakeszi szélén, a négy Tolvajkergető, a tolvaj és az édesapja.

A várakozás ideje alatt Tomcat próbált a lelkére beszélni, hogy hagyjon fel a drogos, bűnöző életvitellel. Itt ismét készültek felvételek, amelyeket a rendőrség megpróbált eltüntetni, hogy később azt állítsák, a Tolvajkergetők durván szidalmazták, provokálták az “ártatlan áldozatot”. A kiszámíthatatlan, kábítószerfüggő férfi azonban ideges lett ettől, és amikor megjegyzést tettek ápolatlan hajára, minden átmenet nélkül dühroham tört ki rajta, és Tomcatre támadott. A többiek kétségbeesetten próbálták lefogni a kábulatban őrjöngő, különben küzdősportokban is járatos bűnözőt, de hiába. Két informatikus hallgató, egy történelemtanár és Tomcat együtt sem igen bírtak vele, különösen ebben az állapotban.

eroelcikk

A bűnöző vadul ütött, rúgott, fejelt mindenfelé. Barátunkat kétszer el is találta, az orvosi látlelet alapján is potenciálisan maradandó sérüléseket okozva neki – annyira roncsolódott az ínye. A fiatalember eszméletét vesztette a kapott ütéstől. A dulakodás addig tartott, míg valaki be nem vitt egy rendes ütést az őrjöngő tolvajnak, aki rögtön ezután térdre esett és vért kezdett köpködni. Ahogyan egy perccel korábban a mi barátunk is.

A tolvajt ezután kórházba vitték, majd haladéktalanul pszichiátriai zárt osztályra továbbították, mivel ön- és közveszélyes állapotban volt. Ez nem tartotta vissza a rendőrséget, hogy felvegyék a vallomását, mint „beszámítható személyét”. No comment… A bűnöző hátborzongató horrortörténetet adott elő arról, hogy ő csak ártatlanul nézett ki a fejéből, mikor ezek a banditák rátámadtak, leütötték, földre lökték, és brutálisan összerugdosták, természetesen acélbetétes bakancsban. Senki nem kérdőjelezte meg.

Tomcaték ezalatt megbilincselve mentek a budaörsi rendőrkapitányságra. Sérült barátunkat a rendőrök kirángatták a mentőautóból, nem engedték, hogy kórházba menjen. Vizet nem kaptak, mosdóba nem mehettek. Az egész éjszakát egy radiátorhoz bilincselve töltötték, ahol a rendőrök felváltva fenyegették őket, hogy vagy beismerő vallomást tesznek, vagy mennek a Gyorskocsi utcába, előzetes letartóztatásba. Barátunk így vallomást tett. Ügyvédet nem kapott a vallomástételkor, hiába írja ezt elő a büntetőeljárási törvény. Utóbb kiderült, hogy a törvényben megengedett 12 óránál jóval hosszabb ideig tartották fogva valamennyiüket, majd visszadátumozva írták meg a szabadulásukról szóló iratot. További érdekesség, hogy a rendőrök később, a bíróságon azt állították, minden kihallgató tiszt saját maga írta alá a gyanúsítást. Mindhárom gyanúsított jegyzőkönyvében vesszőre pontosan egyezett a tényállás…

Egyébként a tolvaj rendőrségi kihallgatása, mint később, a bíróságon kiderült, nagyjából így zajlott:

– Ütöttek?
– Igen.
– Földre kerültél, ugye?
– Igen.
– Ott is rúgtak?
– Igen.

A sértett az egész eseménysorból semmire sem emlékezett a kábítószerek hatása miatt.

A vád azt állítja, hogy a sértett darabos orrcsont-törést, arccsont-törést és további sérüléseket szenvedett. Védekezésre utaló jeleket nem állapítottak meg. A vád állítása nem felel meg a valóságnak. Első körben garázdasággal, majd súlyos testi sértés bűntettével gyanúsították meg a csapatot, amit másnap megfejeltek csoportosan elkövetett önbíráskodás bűntettével is – ez pedig halmazatban akár nyolc-tíz év letöltendő fegyházat is érhet. Tomcatet azonnal előzetes letartóztatásba helyezték, mivel őt nevezték ki fő bűnbaknak, és az ügyészség sietett sajtóközleményben világgá kürtölni az örömhírt: sikerült megállítani és felgöngyölíteni az “önbírásokodó tolvajkergetőket”, szándékosan kisbetűvel (és a közlemény címe után ponttal, mert az ügyészségen csupa művelt ember dolgozik).

Csaknem két évbe telt, mire az eljárás bírósági szakba ért. A tárgyalások során további rendkívüli fogyatékosságok tárultak fel, amelyeket mind felsorolni igen nehéz volna. Az is kiderült például, hogy a rendőrség nemcsak bizonyítékok eltüntetésével próbálta bajba keverni a gyanúsítottakat, hanem konkrét hamisításokkal is. Például ezzel a képpel, amely a Szent János Kórházban készült a tolvajról.

korhaz

A verekedés április 26-án történt, a fényképet viszont 28-án reggel, azaz több, mint 36 órával később készítették. Ezt a rendőrségi technikus feljegyzése bizonyítja. A tárgyaláson meghallgatott orvosszakértő szerint azonban a sértett arcán látható horzsolások frissek, nedvedzenek, ezért nem lehetnek négy-öt órásnál régebbiek…

Bátran kijelenthető, hogy az egész eljárás semmilyen módon nem jogszerű. Ebben a rövid cikkben a jogsértések töredékét sem tudtuk bemutatni. A vádlottakat a sok éves meghurcoltatás mind lelkileg, mind anyagilag igen súlyosan megviselte. A hatóságok, így a bíróság is, mindent megtesznek, hogy eljárásjogi trükkökkel nehezítsék ártatlanságuk bizonyítását – és az már eleve érdekes helyzet, hogy ezt várják el tőlük, pláne egy beszámíthatatlan, drogfüggő csibész szavával szemben. A vádat nemrég életveszélyes testi sértés kísérletére módosították. Ezáltal a büntetési tétel már 14 év is lehet. Az ügyész mindenkire letöltendő szabadságvesztést kért.

Ez az aljas eljárás nem szól másról, minthogy meghurcoljanak négy ártatlan embert, akik egy jó ügy mellett álltak ki, és tönkretegyék, ellehetetlenítsék a rendszerváltás óta megszületett egyik legsikeresebb civil közrendvédelmi kezdeményezést, mert annak sikerei politikailag kellemetlenül érintettek egyes rendőri és ügyészi vezetőket. Az Erő és Elszántság kiáll a Tolvajkergetők miatt és igazságot követel nekik!

Forrás: Facebook-oldal: Igazságot a Tolvajkergetőknek

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Komment