0.7 C
Budapest

„Nem szabad félnünk, mert akkor bármit megtehetnek velünk” – interjú Németh Zsolttal

Németh Zsolttal a pécsi Jobbik országgyűlési képviselőjével beszéltünk közbiztonságról, cigánybűnözésről, politikáról és a lehetséges jövőről – Pécsről őszintén.

 

 

156076_170743659625376_5656563_nÖn, mint pécsi lakos és a város egyik országgyűlési képviselője, hogy látja a város helyzetét?

Összetett kérdés, amire nehéz röviden válaszolni. Rengeteg probléma van a városban, a munkahelyek hiánya, a közbiztonság helyzete, elúszó milliók, a tömegközlekedés, a magas adók stb. Az egyik legégetőbb kérdés a kevés munkahely, a szétvert élelmiszer feldolgozó ipar. Sokáig elfogadott volt a Fidesznél és az MSZP-nél, hogy majd a kultúra, a kultúrára való építkezés menti meg a várost, ezért az Európa kulturális Főváros Program (EKF) előtti években milliárdokat öltek ebbe, megfeledkezve minden másról. Csak, hogy önmagában a kultúrától nem lesz több munkahely, ennivaló, nem lesz termelés, ez most meg is látszik a városon, ahol kinőtt több kulturális intézmény, amelyek iszonyú pénzeket visznek el és erősen megkérdőjelezhető, hogy szükség volt –e rájuk egyáltalán. A város tehát cipeli még ezt a terhet is, miközben egyáltalán nem foglalkozik olyan problémákkal, mint az önkormányzati lakások, s főleg a benne élők helyzete, amely fokozatosan termeli a bűnöző elemeket.

Az utóbbi időben nem szól másról a média, mint a város rettenetes közbiztonságáról. Páran már Magyarország Chicago-jának nevezik a baranyai megyeszékhelyet. Hol van az a rengeteg rendőr, amellyel a kormánypropaganda telekürtöli a médiát?

Valóban rossz a helyzet, de azért túlzás lenne az amerikai nagyváros példáját említeni. A rendőrségi statisztikák felderítési rátája 40%-os. Ez is rossz. Azon el kell gondolkodni, hogy miért van, hogy többen már nem tesznek bejelentést egy – egy bűncselekmény után. Van a Jobbikban egy idősebb tag, akihez 14-szer (!) törtek be, de egyszer sem fogták el és büntették meg az elkövetőket. Ő már nem tesz bejelentést. A szomszédomhoz egy hónapja történt a hatodik betörés, a fogadóórákon is sokszor ezzel keresnek meg minket. Ezenkívül a médiába eljutó esetek is borzasztóak, gyilkosságok, nemi erőszak stb., amelyek borzolják a kedélyeket. Ezek egyaránt kriminológiai, szociológiai és oktatási ügyi problémák, amelyeket meg lehetne oldani, ha a városvezetésnek lenne elég mersze. Most persze, hogy a politikai elitet is elérte a cigánybűnözés már közbiztonsági bizottságot állítanának fel. Utoljára szeptemberben kérdeztem a belügyminisztert a Parlamentben, hogy miért nem tesznek valamit a pécsi helyzet miatt, ahol soroltam az elkövetett rémtetteket. Ekkor az egyik pécsi fideszes képviselő folyamatosan bekiabált a felszólalásom közben, hogy nem igazán, hazudok, nincs probléma, most, hogy a polgármester lányát is támadás érte, ez a képviselő kiálltja leghangosabban, hogy valamit tenni kell a közbiztonságért. Ötleteket, valós javaslatokat nem láttunk még tőlük, látható, hogy az eddigi igyekezeteik látványos csődöt mondtak. Mi 2010-től több ötlettel, törvényjavaslattal álltunk elő az önkormányzatban és a Parlamentben is, egyiket sem támogatta a Fidesz. Beszélhetünk itt a polgárőrségről, a szigorúbb büntetési tételekről, az erőszak tevők elleni kémiai kasztrálásról az önkormányzati lakásokról.

Grúzia, EBESZ közgyűlés

Említette a több rendőrt. Erre két jó példát is tudnék mondani. Nem rég az egyik munkatársunk átlépett véletlenül egy záróvonalat a városban. Másodpercek múlva villogó rendőrautó állította félre, ahol a készenléti rendőrök helyszíni bírságot szabtak ki az elkövetőre, majd szinte ugyanezen a napon megbüntettek egy fiatalt, mert átment zebrán a piros jelzés ellenére, úgy, hogy sehol nem jött autó. Ezekben a napokban Szigetvár mellett meggyilkoltak egy idős asszonyt a házában, illetve ismét rátámadtak egy fiatal egyetemista párra Pécs belvárosában…

A rendőri jelenlét persze nem lehet megoldás, foglalkoznunk kell a cigánybűnözéssel is, hogy miért jutott ide a magyar cigány együttélés, ahova most? Hogyan lehet ez ellen tenni? Ezek is fontos kérdések, amire egy eseti bizottsági is fel szerettünk volna állítani, de a Fidesz ezt is leszavazta.

Fontos adalék még a közbiztonsági érzet is, amely szintén egyre rosszabb Pécsett. Többször láttam már, de ilyen panaszok tucatjai is eljutnak hozzám hetente, hogy fiatalok, de főként napközben tengődő cigány fiatalok kötekednek az emberekkel, szotyoládéval köpik le őket, beszólnak stb. Pár napja én is kiültem a forgalmas Király utcába, ahol magam is megbizonyosodhattam, hogy 4-5 fős kis bandák járkálnak le s föl, szinte keresve a következő áldozatukat. Megjegyzem, hogy az ott töltött órák alatt egyszer sem találkoztam gyalogos járőrrel. Mi lehet a helyzet akkor Meszesen? (Meszes Pécs egyik leginkább cigányfertőzött területet – a szerk.)

A pécsi Jobbik miképp próbál tenni a kialakult állapotok ellen? Gondolok itt az önkormányzati munka mellett az országgyűlési ténykedésekre is.

Részben már válaszoltam erre a kérdésre. A két önkormányzati képviselőnk a legaktívabb helyi képviselők közé tartoznak. Számtalan megoldási javaslattal előálltak már, de az egyik legfontosabb az önkormányzati bérlakásokkal kapcsolatos javaslatuk lett volna. Mindenki tudja, hogy általában cigány származású emberek kapják meg ezeket a lakásokat milliós kárt téve bennük, majd a helyi bűnözés központjává téve azt onnan indulnak és térnek vissza a körútjaikról. Ezt egyébként a rendőrség is igazolja, de gondolhatunk csak Péntek Lászlóra, Bándy Kata gyilkosára is. A nemi erőszaktevők ellen a kémiai kasztrálást javasolnánk, ami több európai országban is bevett gyakorlat (Csehország, Svájc, Németország, Nagy – Britannia, de említhetjük pl.: Dél – Koreát is stb).

A cigány gyerekeknek jó lehetőség lenne a bentlakásos iskola. Ez azért lenne jó, mert kimenekíthetnénk őket abból a szociális közegből, ahol azt látja, hogy a két szülő segélyekből tengődik, iszik, majd este elmegy lopni, betörni, vagy egyéb bűncselekményeket elkövetni. A bent lakásos iskolában megtanulhatnák az emberi együttélés normáit is, megakadályozhatnánk, hogy bűnözőkké váljanak.

Fontos elem még a börtönök átalakítása, ahol dolgoztatnánk a rabokat, a segélyrendszer teljes átalakítása, ahol adókedvezményekkel élnénk, illetve meghatároznánk, hogy a segélyt milyen termékek megvásárlására lehetne elkölteni (alapvető élelmiszerek, gyógyszerek, tankönyvek stb.). Szóval egy összetett komplex problémáról beszélhetünk, amire kész megoldási javaslataink vannak, és akkor még nem beszéltem a polgárőrségről, a csendőrség bevezetéséről.

Képviselőként a parlamentben óhatatlanul is meghall az ember egy-egy beszélgetést, folytat párbeszédeket, ahol nem feltétlen a politikusi én néz szembe önnel. A Fideszes honatyák számára mennyire világos, hogy milyen a helyzet hazánkban? Ők tisztában vannak azzal, hogy mekkora is a baj a városoktól, egészen a kis falvakon keresztül, az emberek gondolkodásáig? Vagy ők már teljesen a narancsos ködben élnek?

Egyszer, még szeptemberben azt mondta nekem az egyik fideszes képviselőtársam, hogy ha mi sokat beszélünk a közbiztonság rossz állapotáról, akkor nem segítünk annak javítását, csak hisztériát keltünk, meg különben sem igaz. Pár mondattal később kiderült, hogy egy társasházban lakik, s már az összes szomszédjához betörtek. Mondom, akkor szerinted nincs gond? Erre már nem kaptam választ. Pár hete Pécs – Somogyban beszélgettem az emberekkel, akik arról panaszkodtak, hogy hozzájuk folyamatosak a betörések. Megkérdeztem, hogy fordultak –e már a helyi képviselőjükhöz. Azt mondták igen, de ő is csak annyit tudott mondani, hogy nem tud mit tenni, mert hozzá is betörtek már.

Arról pedig nem is beszélek, hogy egy bizonyos ügyben az egyik államtitkártól kaptam mindig füleseket, aki látta, hogy mi folyik a saját minisztériumában, de nem tudott ellene semmit tenni. Szóval sok képviselő látja az igazságot, tudja, hogy mi folyik az országban, de ettől függetlenül nagyon – nagyon kevesen merik felvállalni a véleményüket a kormánypárti frakcióban féltve a saját egzisztenciájukat, hiszen jelentősen csökken a következő ciklusban a képviselők száma, s kell nekik egy – egy elnyert álláslehetőség, pályázat, nagyköveti szolgálat, ezért inkább tartják a pártfegyelmet, nem gerjesztenek vitát, nem védik meg a saját gondolatukat. Csak erre rámegy az ország.

De mondom egy másik példát is. Elég sokat utazom különböző delegációk keretein belül, ahova minden frakció delegál egy – egy képviselőt. Egyszer úgy alakult, hogy egy kisbusszal mentünk az mszp –s képviselő kivételével (mondjuk nem hiányzott). Amikor a kijelölt ebédelő helyen megálltunk, akkor láttuk, hogy a szomszédban cigány buli zajlik. Az autóban lévő fideszes, kdnp-s és lmp-s képviselők szinte egyszerre sóhajtottak fel, majd (mivel a buli előtt volt a parkoló) mindegyik elmondta, hogy ne hagyjuk a csomagokat az autóban, s látható elővigyázatossággal és félelemmel nézték a 40 fős cigánybandát. Persze a Parlamentben ugyanezek a képviselők kiállnak az előítéletek ellen, és hangosan üvöltenek, ha mi cigánybűnözésről beszélünk, ez az igazi képmutatás színháza.

A fideszes képviselők egy másik felénél pedig egyértelműen látszik, hogy csak a párt lojalitás volt az a kritérium, azaz elvárás, ami alapján ő képviselő lett. Remek példa erre a feleség és nő verő Balogh József, aki három év alatt összesen 17-szer szólalt fel a Parlamentben, s felszólalásai többségét előre megírt olvasmányok tették ki.

A pécsi Jobbik és Németh Zsolt fellépése a roma gárda és „Daflics ezredes” ügyében

Mit tart eddig legnagyobb eredményének, amelyet a parlamentben ért el?

Ez egy jó kérdés, attól függ, hogy honnan közelítjük meg. Több mint 200 indítványom született ez idő alatt, abból egy lett tárgysorozatba véve, de az egyik módosítómnak köszönhető, hogy a polgárőr szervezetekbe belépő emberek ellen a rendőrség nem végezhet „lekáderezést”, azaz életmód vizsgálatot (korábban ez volt a terve a Fidesznek, agyrém). Sikerült elérni, hogy a baranyai egyedülálló jégeső elhárítás kapjon költségvetési támogatást, ezért tudott működni. Az is nagy eredmény, hogy a megyéből én rendelkezem a legtöbb felszólalással és indítvánnyal az összes képviselő közül. Arra is büszke vagyok, hogy – bár parlamenten kívüli munkával – sikerült megakadályozni egy népszavazási kezdeményezéssel, hogy Komló egy csendes és nyugodt részébe, egy később megépítendő társasházba 300 millió Ft-ért cigánybűnözőket költöztessen be a fideszes városvezetés.

A parlamenti sikereshez tartozhat talán még, hogy sikerült elérni, hogy az EBESZ (ez egy nemzetközi szervezet) a legutóbbi nyári közgyűlésén tárgyaljon a palesztinok felvételéről, hiszen ezt egy izlandi és egy dán képviselőtársammal együtt adtuk be, s csak kicsin múlott, hogy nem szavazták meg (a magyar fideszes delegációvezetőnk (az izraeli követ kérésére) mondjuk ellenünk szavazott).

Gondolom, lakossági fórumokon találkozik leginkább az emberek problémáival. Elmerik mondani a pécsiek a gondjaikat? Nem félnek az esetleges retorzióktól, hiszen sokak a közszolgáltatásban, de más cégeknél is inkább csendben maradnak, mert féltik az állásukat.

Ez változó, több ember a fórumokon is nyíltan beszél a gondjairól, problémáiról, meglátásairól. Van, aki inkább a négyszemközti fogadóórákon mondja el nekünk, vagy kér segítséget. Félni nem szabad, ha folyamatosan félünk, akkor bármit megtehetnek velünk. Féljenek inkább a bűnösök, akik idáig juttatták az országot.

Mekkora a kiábrándultság mértéke? Hogyan látja a Fidesz jelenlegi helyzetét?

Ez nyílván legközelebb a 2014-es választásokon fog kiderülni, addig csak tippelni, személyes benyomásokat lehet elmondani, esetleg spekulálni. Azt viszont látni kell, hogy a nemzeti oldal, s a Jobbik folyamatosan erősödik, főleg a fiatalság és az egyetemisták körében. A Fidesz ezzel a magatartással, hozzáállással, a feudális rendszerű trafik bulival egyértelműen a múlt. A jövő a mienk.

Milyen viszonyt ápolnak a város más nemzeti szervezeteivel? Gondolok itt a HVIM-re, gárda mozgalmakra, illetve legfőképp természetesen a Betyárseregre.

Mindegyik különálló, egymástól függetlenül szervezet, amelyek a maguk módján a nemzet felemelkedéséért dolgoznak. Nyilvánvalóan vannak köztünk különbségek vagy több dologról nem ugyanaz a véleményünk, de ennek ellenére Pécsett kiváló a viszony az Ön által felsorolt összes szervezettel.

El tud-e képzelni egy központi együttműködést, akár a 2014-es választások után a Betyársereggel, hiszen sokak szerint harci kiállásukkal ők, akár egy újonnan megalakuló csendőrség alapját is képezhetnék?

Ezt nem az én tisztem eldönteni, de szerintem a Betyárseregben sincs ilyen ambíció, hiszen ők egy politikától független, talán azon felülemelkedettebb szervezet saját törvényekkel, szabályokkal. Különben sem hiszem, hogy a betyárok tömegesen állnának be egy rendőri szerv sorai közé.

Személy szerint mi a benyomása a seregről? Milyen szerepet lát a jövőben nekik?

Nem hiszem, hogy az én feladatom szerepet kitalálni nekik.  A seregnek megvannak a saját elképzeléseik, a saját céljaik és a saját szerepük, én ebbe nem szólhatok bele. Mindazonáltal a weboldalon is olvasható célokért küzdenek, dolgoznak, amelyek fontos dolgok.

A fiatalság, a nemzet alapját kellene, hogy képezze egy egészséges társadalomnak. Sajnos azonban pont ezt a réteget bomlasztják legjobban a liberális eszmék. Miben és mit kellene változtatni az ifjúságnevelésben?

Ez valóban így van, nem hiába, hogy az oktatásügyhöz mindig ragaszkodott a liberális oldal. Itt rengeteg mindent kellene változtatni, olyannyira, hogy nem is tudjam, hogy hol kezdjem. Legelőször is fontos lenne az igazmondás. Kellene, hogy legyen őstörténtet oktatás, vagy legalább a finnugorizmus és a turanizmus elméletek ütköztetésére kéne teret találni. Fontos lenne kihangsúlyozni a történelmünk pozitívabb pontjait az oktatás bármelyik szintjén. Én magam részéről az érettségi tételek soraiból is több mindent kivennék, pl Spiró Györgyöt vagy Kertész Imrét, aki megtagadta magyarságát, azt minek tanítsuk a magyar ifjúságnak? Fontos lenne a kommunizmus szörnyűségeinek hangsúlyosabb kiemelésére, legalább annyira, mint a holokausztéra. Ezért lett volna jó, ha elfogadják Vona Gábor javaslatát a recski haláltábor kötelező iskolai meglátogatásáról. Jó lenne kutatni, és megismertetni a délvidéki mészárlásokat is.

Én magam a politikát se tiltanám ki ilyen szinten az iskolák falai közül. Úgy gondolom, hogy több társadalomismeret órára van szükség, ahol legalább beszélnek a pártokról, a fennálló rendszerekről, a politikai ideológiákról. Jelenleg erről alig esik szó, szélsőségesen egoista és individualista embereket próbálnak képezni, akik tökéletesek a fogyasztói társadalom számára, hiszen nincs politikai véleményük és kiváló fogyasztók, feltéve, ha kapnak munkát az iskola után.

Az egyetemeken, de talán különösen a PTE egyes szakjain is durván egyoldalú politikai ideológiai hátterű oktatás történik a sokszínűség és a demokrácia jegyében csak egy vélemény elfogadhatóságának látszatát keltve, ami rendkívül káros.

Mit üzenne a fiatalságnak és a pécsi embereknek?

Egyszerű, ha közbiztonságot és valós munkahelyteremtést szeretnének, akkor szavazzanak a Jobbikra.

(Betyársereg)

spot_img
spot_img

Kapcsolódó cikkeink

Friss cikkeink