“Rendületlenül edzeni fogjuk testünket és lelkünket!”

március 10, 2013 a Szellemiség

A Kyokushin a valós életre készít fel, sorozatunk folytatásában megtudhatjuk ennek a módját. Megismerkedünk a naponta folytatott kemény edzésekkel, amelyek fizikailag és lelkileg egyre jobban megerősítik az embert.

A Kyokushin a valós életre készít fel. A naponta folytatott kemény edzések fizikailag és lelkileg egyre jobban megerősítik az embert, tökéletesedik a technikája, kitartó lesz és magabiztos. Megérti a Osu No Seishin lényegét, hogy soha nem adja fel. Megtanulja, hogy a testét fel tudja úgy keményíteni a rendszeres edzésekkel, hogy valóban elbírják a teljes értékű találatokat. Az ütő és rugó felületei megerősödnek, hogy képes lesz különböző anyagok eltörésére kézzel vagy lábbal. A Sosai egyik jelmondata „ minden nap döntsd meg az előző napi rekordodat”. Ha tegnap 31 fekvőtámaszt csináltál ma csinálj 32-őt holnap 33-at…

Ezzel a mentalitással a lelked is erősödik, hiszen nagy lelki erő kell a csúcsok újra és újra megdöntéséhez. Az európai ember hajlamos a monotonitás miatt hamar feladni. Ezért van egy egyszerű alapelv. Ha 100 tsukit (egyenes ütés) le kell ütnöd akkor 100 x 1 ütést kell végrehajtanod és minden egyes ütésnél a tökéletességre törekedned. Stabil legyen az állásod, a csípőd indítsa a mozdulatot, hogyan mozdul ezáltal a tested, hogyan indul el a kezed és hogyan lesz vége a technikádnak miközben a kezed a véghelyzetbe kerül. Meg kell valósítanod a kör az egyenes és a pont egységét. Minden egyes technikában. És emellé jön hogy mindezzel a KI-det (univerzális energia) fókuszáld a végpontba. A távol-keleti emberek szerint az ember központja a Hara amely a köldök alatt három ujjnyival található. Itt az ember erőközpontja a Tandem ami a KI központja. Ha megtanulod használni a KI-det, akkor az idő előre haladtával mikor az izmaid már nem lesznek olyan erősek, akkor is erős technikákat tudsz majd végrehajtani. Az emberek akik a fizikai erőre támaszkodnak minél idősebbek lesznek és természetesen gyengülnek, úgy kezdik elveszíteni a magabiztosságukat. A valódi harcművészre ez nem igaz. Hiszen ha megtanulja használni a KI-t rájön minden lényegére és nem fog számítani az idő múlása.

Tehát ha ezen egyszerű alapelv szerint ütöd le a 100 tsuki-det pillanatok alatt vége lesz. És ugyanolyan hamar rájössz, hogy milyen kevés volt a 100 hiszen még nem tudtál egy tökéleteset sem ütni. És ez hajtja előre az embert edzésről edzésre. A tökéletességre törekvés. Idővel megtanulja a türelmet mert rájön, hogy ha csak a gyakorlásra összpontosít, nem érzékeli negatívan az idő múlását. És ez már a Budo. A Budo magában foglalja a japán harcművészeteket ( karate-do, aikido, kendo, kyudo, battodo stb.). Mindegyik harcművészetnek ugyanaz a lényege. Eljutni a hegy csúcsára, elérni a Zen féle tudati állapotot. A sokféle harcművészet olyan, mint amikor több ösvény vezet fel a hegy oldalán. Ez különbözteti meg a harcművészetet a küzdősportoktól. Illetve a hétköznapi sportoktól is. Ha körülnézünk a sport világában, általában (természetesen vannak kivételek) azt tapasztaljuk, hogy mindig a győzelem hajszolása a cél. Amíg az ember tud versenyezni naponta edz. Aztán mikor kiöregszik jobb esetben elkezd oktatni, rosszabb esetben visszavonul és már csak az emlékeiből él. Ha megnézzük a harcművészeteket teljesen hétköznapi dolognak számít hogy 60-70 éves mesterek együtt edzenek a tanítványokkal nap mint nap. Sőt általában ez az a kor amikor a hegy csúcsán vannak…

Bizonyos idő elteltével a rendszeres fizikai és szellemi edzés hatásait az ember érezni fogja a mindennapi életben is. Amellett, hogy testileg egészségesebb és erősebb, magabiztos lesz, könnyebben végre tud hajtani olyan dolgokat, melyeket korábban esetleg pont a magabiztosság hiánya miatt nem tudott és pl. a munkájában ezért nem tudott előrejutni. A magabiztosság mellett a türelemmel olyan hétköznapi dolgok, mint a rendrakás, takarítás vagy más egyébként monoton dolgok elvégzése nem fog gondot jelenteni, ezáltal a környezetével, családjával való kapcsolata is megváltozik, pozitívabb lesz.

(Betyársereg)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Komment