0.2 C
Budapest

Street Workout – egy új sportág hódító útja Magyarországon

Egy sportág ahol az erőnlét nélkülözhetetlen. Egy sport, amely bár kevésbé ismert hazánkban, azonban a magyar fiatalok körében népszerűsége töretlen. Az Egyesült Államokból indult, leginkább a szertornához hasonlít, azonban mégis sok a különbség. Egy újabb kitörési pont azon fiatalok számára, akik még keresik azt a sportot, amellyel testi erejüket a legvégső határig kihasználhatják. Interjú Molnár Attilával a SW egyik hazai mentorával.

1425713_636388403066399_196648905_n

Street Workout. Ez egy teljesen új dolog Magyarországon, vagy csak kevésbé hallani róla?

Annyira nem új mert például Szarka Ákos (vb 3. helyezett) 9 éve kezdte az egészet. Vannak srácok, akik 5-6 éve csinálják és csapatok, amik 5-6 éve alakultak. A hírverése 1-2 éve kezdődött azóta országos találkozók és versenyek is szerveződtek.

Van elfogadott magyar megfelelője az angol kifejezésnek?

Nyersfordítás utcai edzés, de nincs magyar megfelelő. Fegyencedzés hasonló, de ott nincsenek látványos szabad stílusú elemek. Ez is calistenics alapú, vagyis saját testsúlyos edzésforma. Legjobban a szertornához hasonlít, azonban itt nincsenek kötött elemek.

1544439_657491944289378_52647101_n

Honnan indult ez a sport és pontosan mit kell róla tudnunk?

A sport Amerika fekete negyedeiből indult a fiatalokat így próbálták kiragadni a bűnözésből a kábítószerezésből. Emiatt szorosan összekapcsolódott a Hip-Hop kultúrával. Időközben meghódította az egész világot. Oroszországban és a szovjet utódállamokban alakult ki talán a legnagyobb kultúrája, ami kicsit eltér az amerikai stílustól. Itt több hangsúlyt fektetnek a statikusabb erőelemekre, mint a tornában és kevesebbet a dinamikusabb, szabad stílusú elemekre.

1395335_633978176640755_1079445224_n

Hazánkban mennyire űzik profin a SW-t? Nemzetközi szinten mennyire álljuk meg a helyünket?

Tavaly nyáron volt az első hazai verseny, ami a rigai világbajnokságra való kijutást jelentette a győztesnek. Szarka Ákos nyert, ő a vb-n harmadik lett. Az itthoni versenyen Kovács Tibor lett a második és Offenburgban egy világkupa versenysorozat egy állomásán lett első. Ezzel a győzelemmel bejutott a sorozat moszkvai döntőjébe ahol a középmezőnyben végzett. Szarka Ákos még megnyert Pozsonyban is egy meghívásos nemzetközi tornát.

Mennyire elfogadott sportág a Street Workout Magyarországon?

Inkább úgy mondanám, nem ismerik elegen. Személy szerint én is azon dolgozom, hogy ez másként legyen. Jelentősen kiveszem a részem a versenyek és találkozok megszervezésében. Első ránézésre nem tűnne, nehéznek a gyakorlatok olyan könnyedséggel hajtják végre sokan. Amikor valaki kipróbálja, legtöbbször megdöbben. Van pár olyan erőelem, ami tényleg emberfeletti teljesítményt igényel és a fizikát is meghazudtolja.

1554392_657481667623739_1740113077_n

Mikor és milyen körülmények között találkoztál ezzel a sporttal, hiszen ha jól értesültem, te bokszoltál korábban?

Valóban! A versenypályafutásom vége után szerencsére eljutottam odáig, hogy saját termet tudjak nyitni, ahol több küzdősport mellett erőnléti sportokkal is próbálkoztunk. Így mutattak be nekem pár srácot, akik már elég haladó szinten csinálták ezt a sportot. Pár hónappal később hárman Odor Attila, Kovács Tibor és én megalakítottuk a PSF-Team-et, vagyis Predator Street Fitness nevű csapatot. Kicsit beletanultam én is a gyakorlatokba és elkezdtünk bemutatókra járni. Közben megismerkedtünk az ország többi csapatával és egyéni sportolójával. A közös versenyek után közös bemutatókat is tartottunk. A csapatokat támogatva képbe került a HBH, vagyis Hard Body Hang nevű társaság Csepregi Szabolcs és Erélyi Tamás. Ők kültéri parkokat terveznek, építenek és telepítenek. Van egy mobil eszközük, amin nagyon látványos produkciókat lehet bemutatni.

Ha jól tudom, Székesfehérváron van a csapatotok és ott is tartjátok az edzéseket. Miként képzeljünk el egy ilyen sportban az edzést?

Az edzés egy általános bemelegítéssel kezdődik. Gimnasztika, keringés, fokozás és lazítás. Utána jönnek a gyakorlatok, amik erőszinttől függően változnak. Hiszen itt is van olyan, aki a nulláról kezdi, vagyis fel kell építeni egy tematikát ahhoz, hogy fokozatosan jusson el a nehezebb gyakorlatokig. Amikor már megvan a megfelelő erőszint, akkor jöhetnek a nehezebb elemek, akár a szabad stílus. De természetesen van olyan is, hogy valaki nem akar, úgymond pörögni a vason, annak elegek az alap gyakorlatok. Amik nyújtott húzódzkodások, duplakorláton tolódzkodások és talajon fekvőtámaszok, guggolások. Azért írtam a gyakorlatokat többes számban, hisz mindegyikből van számtalan variáció. Így soha nem lesz unalmas egy edzés. Van még rengeteg törzserősítő gyakorlat, ami nagyon fontos az egészséges élethez, hisz a gerinctartó izmokról sokszor megfeledkezünk.

1395973_633975619974344_2051254965_n

Bokszoltál korábban és most edzőtermet vezetsz, de emellett szervezői munkát is végzel. Milyen sportesemények fűződnek a nevedhez?

Bemutatón számtalan helyen részt vettünk, abból csak pár fontosabbat emelnék ki. Ilyen az idei WBPF testépítő világbajnokság, Scitec Muscle, Beach, EFOT. Ezek mellet a hátrányos helyzetű családok és gyerekek rendezvényein is fellépünk, buzdítva őket a sportolásra, az egészséges életre. A versenyekben a tavalyi év volt az áttörés, hisz volt egy vb kvalifikációs verseny, ahol csak nézőként voltam jelen, de rá két hétre a Budaörsi Sportfeszten rendeztük az első erőnléti versenyt. Ezen főszervezőként és persze, mint a verseny megálmodója vettem részt. Augusztusban jött a balatonkenesei országos találkozó.

1450106_633995749972331_224851746_n

 

Ez egy országos összefogás volt, hisz menet közben elkezdtünk szövetségbe tömörülni. Az ország több pontjáról régiónkét lett egy-egy tag és országos egyesület alapításába kezdtünk. Sajnos ebből még nem lett hivatalos végzés, mert első körben a cégbíróság nem fogadta el a Magyar Street Workout Szövetség nevet. Már csak idő kérdése és ez is működni fog. A tavalyi év legszínvonalasabb versenye, és bemutatója, a Fitparádé volt. Hasonlóan közös összefogással, de az én kezdeményezésemre. 20 versenyző indult szabad stílusban és itt látszott már, hogy nem vagyunk nagyon elmaradva a nemzetközi elittől. Úgy gondolom, hogy van néhány év előnyük. de ez gyorsan le lesz dolgozva. Volt a termünkben, novemberben egy Street Workout Tábor, ahová az ország minden pontjából érkeztek a srácok és szerintem nagyon élménygazdag 3 napot sikerült összehozni. 2014-es év arra fog szolgálni, hogy amit tavaly elértünk azt tökéletesítsük és még jobb még több színvonalas eseményt hozzunk létre!

Pár szóban mesélnél a csapatodról, amelyet a videón is láthatunk?

Mint már az előbbiekben említettem PSF Team kicsit több mint egy éve alakultunk három alapítóval. Sajnos Kovács Tibor időközben kilépett, így alapítók maradtunk ketten Odor Attilával. Az edzések és az oktatások pont egy éve januárban kezdődtek, vagyis már volt előtte is csak az a bázis, akik azóta is a csapat magját képezik kb. akkor kezdtek el járni. Azóta fokozatosan fejlődünk. A terem mellé csináltattam egy nyújtót és egy duplakorlátot. Szinte hulladék anyagokból lett összerakva, de szerintem így is az ország egyik legjobb parkja, ami a free styel edzésekhez tökéletesen alkalmas. Persze az is sokat dob a szépségen, hogy a mienk, vagyis ebben tényleg benne van a sport szeretete, az összetartás és a csapatszellem. Videóból azért már van egy szép repertoárunk, ami több helyszínen készült. Lehet válogatni, hisz van rengeteg csak, a mi csapatunkról, a versenyekről a bemutatókról. Ezeket meg lehet találni a weboldlunkon psf-team.hu a terem oldalán predatorsgym.hu-n. De elérhettek minket Facebookon is, illetve az országos közösség Facebook oldalán is sok információhoz juthattok a versenyekkel és a sportág magyar vonatkozásaival kapcsolatban. Edzésekkel kapcsolatos infókat, videókat pedig az országos Facebook csoportban szoktuk megosztani.

1459073_633966573308582_148975310_n

Kint is szoktatok edzéseket tartani, vagy csak a videó kedvéért mentetek ki?

Amikor az idő engedi, vagyis tavasztól-őszig kint edzünk. Természetesen ez csak ránk igaz, hisz van, terem ahova be tudunk húzódni. A parkok szabadtériek és sokan edzenek kint egész télen főleg most, amikor tavaszi idő van.

Milyen eredményekkel büszkélkedhet a csapatotok és hol láthatja őket legközelebb a közönség?

Már említettem Kovács Tibor Offenburgi győzelmét és azt is, hogy kilépett a csapatból,de amikor nyert még csapat tag volt és az egész felkészülését nálunk csinálta. Az éves program még nincs kialakulva, de ami már biztos, hogy január 25-én lesz egy szeminárium, ami ismét egy közös munka lesz Budapesten a Thor GYM-ben. Tervben van, ugyan ide, egy erőnléti verseny február végére. Vb kvalifikáció free style verseny júniusban lesz a budaörsi sportfeszten. Nyáron ismét egy balatoni országos találkozó, októberben Fitparádé egy nemzetközi free style verseny. Sok még a munka addig, amíg ezekig eljutunk, de rajta vagyunk az ügyön.

Úgy tudom, valami nagyobb Street Workout gála készül júniusban Budaörsön. Mesélnél nekünk erről bővebben?

Ez igy van! 2012-ben sikerül a Budaörsi Sportfeszt főszervezőivel kapcsolatba kerülnöm, akkor még csak egy bemutatón vettünk részt, de rá egy évre már egy kisebb versenyt is szerveztünk. Ugye jött a tavalyi Fitaprádé, ahol sikerült egy tényleg nagyon színvonalas versenyt tető alá hozni, és mivel a főszervezők ugyan azok, ígéretet kaptunk, hogy Budaörsön kiemelt helyet kapunk. Vagyis középpont leszünk, nagyobb lesz a figyelem. Reméljük, hogy a média, és mellette pár támogató is lát fantáziát, reklámértéket a dologban, hogy tudjuk majd emelni a színvonalat. Folytatásban a Fitparádéra szeretnénk külföldi versenyzőket hívni, vagyis egy nemzetközi verseny lenne a cél. Mint a Világkupa állomásai, amiket az Eurosport2 is közvetített.

Nem titok egy remek videót küldtél nekünk így vetted fel honlapunkkal a kapcsolatot. Az edzőteremről is elárultál pár kulisszatitkot, amely arra enged következtetni, hogy a nemzeti érzelem sajátod.

Ez a nemzeti érzelem már megvan bennem nagyon régóta. Ez látszik is a tetoválásaim repertoárján is. Hun kereszt, csodaszarvasok, Rakamazi turul, koronázási palást, rovásírás a legújabb. Az új kedvenc Lehel kürtje „szolgám leszel a túlvilágon” felirattal. Természetesen ez is rovásírással J. Ezek dolgok fellelhetők a teremben is, hisz van egy Árpád-sávos zászlónk, 64 vármegye és egy Vikingbolt. Ezeket Pintér Tibi barátomtól kaptam. Vele kezdtük el a termet felújítani és beindítani. A Brazil Jiu Jitsu edzések egy részét jelenleg is ö tartja. Tibi aktívan részt vett a Betyársereg munkájában. Ezeket én mélyre menően nem veséztem ki vele soha, de azt tudom, hogy magánéletében volt egy nagy fordulat, ami miatt kicsit más irányba kellett neki orientálódni. Volt, aki már rasszistának is megbélyegzett ezek miatt, hallottam olyat is, hogy lejárató kampányt akarnak indítani ilyen dolgok miatt. Csak azt nem értem miért? Hisz nincs betiltott önkényuralmi jelkép, még senkit nem küldtem el a hovatartozása miatt. Ráadásul a bemutatóinkkal hátrányos helyzetű gyerekeket, családokat próbáltunk segíteni. Ezekért tavaly Csengőszó díjat is kaptam az egyik alapítványtól. Ami lényeg, hogy a magyaros érzelmeket próbálom hirdetni, próbálok minél több embert rávenni a sportra. Legyen az küzdősport vagy csak erőnléti. A lényeg hogy mindenki, aki ide jár erős és egészséges legyen. Ne legyünk gyengék, akit a legkisebb szellő is elfúj.

1426570_633979303307309_889640028_n

Mit gondolsz a Betyárseregről?

Amit tudok az főleg az internetről és Tibitől, hallottam. Szerintem egy nagyon erős mozgalom nem csak szellemben, hanem testben is, hiszen az látszik, hogy mindenki kivétel nélkül sportoló. A nemzeti érzelem is nagyon látszik és segítik a bajbajutott embereket, ami páratlan.

Mit vársz a 2014-es esztendőtől a sport és a nemzeti élet szempontjából?

Két rövid mondattal meg tudom ezt válaszolni. Nemzeti szempontból „Szebb Jövőt”. Sport szempontból meg jobbat, mint a 2013-as volt. Úgy gondolom, ha ezek meg vannak, nagy baj nem lehet!

(Betyársereg)

spot_img
spot_img

Kapcsolódó cikkeink

Friss cikkeink