“Szilárdan törekedni fogunk önmagunk legyőzésére”

március 12, 2013 a Hírmondó

A harcos legnagyobb csatáit sokszor nem az ellenséggel, hanem önmagával kell, hogy megvívja. Közhely ez persze, azonban a legnagyobb küzdelmeinket mindig önmagunk démonjaival kell megvívnunk. Legyőznünk szorongásainkat, félelmeinket és a bennünk felmerülő kétségeket, bizonytalanságot minden csaták legfontosabbika. Ezek után minden materiális harc egyszerűbb lesz és minden küzdelem felértékelődik az emberben. Igaz harcossá tehát csak önmagunk legyőzése, a tökéletesedés rögös útvesztőin való viharok átvészelése után válhatunk.

Teljesen hétköznapi példa erre amikor hazaérsz munkából úgy érzed teljesen elfáradtál ezért már nem mész el edzeni. Otthon maradsz leülsz a tv vagy a számítógép elé és eltelik az este. Lefekvéskor már lelkiismeret furdalásod van, hogy miért nem edzettél. Ha végig gondolod (és a harcművészetről beszélünk) munka után fáradtnak érzed magad, ha ülő munkát végeztél szellemileg, ha fizikai munkát, testileg. Az edzéstől  mindkét munkafajta után felfrissülsz. Szellemi munka után kifejezetten jót tesz a fizikai terhelés és az ezzel járó szellemi koncentráció kitisztítja az agyat, stresszmentesíti. Fizikai munka után pedig más jellegű terhelést ad az izmaidnak és emellett jó adag szellemi terhelést (a tökéletességre törekvés) is kapsz.

Mindkét esetben úgy kerülsz ágyba, hogy a tested valóban igényli az alvást mert minden szinten megfelelően volt terhelve aznap.

Sok ismerősöm, barátom arról panaszkodik, hogy nem tud soha kikapcsolni, otthon is a munkahelyi, üzleti problémákon jár az agya és ez így van még lefekvés után is. Képtelenek pihenni, aludni. Állandóan feszültek, ingerlékenyek, türelmetlenek. Mindig hívom őket, gyertek edzeni. Legyintenek, hogy nincs időm, vagy én nem akarok verekedni tanulni meg egyéb ilyen jellegű kifogások. Legelőször szeretném megjegyezni, hogy az embernek mindig arra van ideje amit szeretne. Másodszor, mint korábban szó volt róla itt nem verekedni tanulnak az emberek. Ha lejön és kipróbálja meg fogja tapasztalni, hogy ha azzal van elfoglalva, hogy egy mozdulatot tökéletesen végrehajtson, eszébe sem fog jutni a külvilág és a munkahelyi problémák.

Ha egy páros küzdőgyakorlatot próbál végrehajtani akkor sem fognak eszébe jutni a külvilági problémák, hiszen ha nem arra figyel amit csinál könnyen becsúszik az ellenfél támadása.

harcművészetönmagunklegyőzése

Önmagunk legyőzésének ez az egyik fajtája. A másikról már korábban szóltunk, miszerint mindig döntsd meg az előző napi rekordjaidat. A másik sokkal fontosabb, hogy a karate révén jobb emberek és jobb állampolgárok legyünk. Erről a későbbiekben még szó lesz.

(Betyársereg)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Komment