0.4 C
Budapest

Szombaton pokol lesz Franciaországban

A két hete tartó elégedetlenség most hétvégén tetőfokára hághat. Már 300 millió eurót veszítettek a multik a sárgamellényesek (Macron gazdaságpolitikája ellen tüntetők) miatt.

A francia kormány már tegnap befogadott szóvivőket, hogy tárgyaljanak, de eredménytelen lett a találkozó.

Szombatra várható komoly balhé, a múlt hétvége valószínűleg csak bemelegítés volt…

A tüntetéssorozat kirobbanásának elsődleges oka, hogy:

a francia elnök az üzemanyag adójának radikális emelését tervezi 2019. január elsejétől.

A környezetvédelem álcája mögé bújtatott intézkedés finoman szólva sem növelte a liberális politikus – már eddig sem túlságosan pozitív – megítélését a nyugat-európai országban. Egy friss közvélemény-kutatás eredményei szerint a franciák háromnegyede elégedetlen az államfő eddigi teljesítményével.

Macron a legutóbbi hétvégén tartott demonstrációkat követően (melyeken könnygázt és gumilövedéket is bevetetteka demonstrálók ellen) gengsztereknek nevezte a tüntetéssorozat szervezőit, akik egyébként a pártok és a Franciaországban hagyományosan erős szakszervezetek befolyásától mentes, a közösségi oldalakon spontán szerveződő több tízezres tömegrendezvények lebonyolításában segédkeztek.

A francia elnök legutóbbi megszólalásában még ennél is tovább ment a degradáló jelzők pufogtatásában: a tömegben megbúvó “barnainges nácikat” és a “barna pestist” okolta a hétvégi demonstrációk erőszakossá válásáért – írja a 888.hu.

Forrás: bfmtv.com, 888.hu

spot_img
spot_img

Kapcsolódó cikkeink

Friss cikkeink