Üdvözlendő döntés: 4 méteres fal épül a szerb határon

június 17, 2015 a Hírmondó

175 kilométer hosszú, 4 méter magas falat emel a kormány a magyar-szerb határon – jelentette be Szijjártó Péter. A döntést üdvözöljük, de ez csak egy részmegoldás lehet. A végső megoldás a határőrség és a határőrizet visszaállítása kell, hogy legyen.

hatarfal_0

A külügyminiszter kiemelte: ez a megoldás semmilyen nemzetközi jogszabályba nem ütközik. Törökország, Spanyolország és Bulgária is épített már fizikai határzárat – emlékeztetett.

A kormány szerint a bevándorlás jelenleg Európa legfontosabb problémája, és ez az Unión belül Magyarországot érinti a legsúlyosabban. Szíjártó hangsúlyozta, hogy közös európai választ kell adni erre a kérdésre, de „Magyarország nem várhat tovább, lépnie kell”. Magyarországra az év első hat hónapjában 54 ezer illegális határátlépő jött. Az év végére ez a szám akár 120 ezerig is emelkedhet. Ezzel szemben tavaly összesen érkezett 40 ezer ember – sorolta az adatokat Szijjártó.

A fal megvalósításának lehetőségéről egy héten belül kell jelentést tennie Pintér Sándor belügyminiszternek.  A külügyminiszter közölte azt is: Július 1-jén a magyar és a szerb kormány csúcstalálkozót tart, amelyen részletes tájékoztatást adnak Belgrádnak a magyar intézkedésekről.

A kormány olyan jogszabályi módosításokat is tervez,  amelyek az összes EU-s és EU-tagjelölt állam biztonságos országnak minősül majd, ahová a menedék kérőket vissza lehet irányítani.

Szijjártó Péter tudatta továbbá: Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter arról tájékoztatta a kormányt, hogy a térségben élő gazdák között felméréseket végeztek, és ők is rendkívül súlyos problémaként említették a bevándorlók vonulását az adott határ menti területeken.

A fal létesítését 10 perc alatt bejelentette a kormány – ám a megépítéséig még valószínűleg több tízezer illegális migráns jöhet át a határon. A bolgár határzár, amelyre Szijjártó is hivatkozott, első ütemben 30 kilométeres szakaszon épült meg. A döntéstől a megvalósulásig közel nyolc hónap telt el. A tervezett magyar határfal ennél nagyjából hatszor hosszabb lesz.

A Jobbik szerint a határzár önmagában nem jelent védelmet a menekültáradattal szemben. Ezért a Jobbik egy rendszerszintű átfogó megoldáscsokrot javasol. Ebbe beletartozna többek között visszafordíthatóság, az önálló határőrség felállítása, a menekültügyi őrizet bevezetése továbbá a menekülttáborok zárttá tétele is. Ezt Z. Kárpát Dániel a Jobbik országgyűlési képviselője közölte szerdai parlamenti sajtótájékoztatóján.

(AlfaHír)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Komment