4.5 C
Budapest

A Betyársereggel riogat a román hatalom

Az Erdélyi Magyar Néppárt autonómia tüntetéssorozatát próbálták hamisított szórólapokkal megzavarni az oláhok – aljas módon a Betyársereggel riogatták a lakosságot.

Az autonómiatüntetéssel Erdély szinten mintegy 12 ezer embert sikerült megmozgassanak körülbelül 120 helyszínen. Az önrendelkezés ügyéért Brassótól Temes megyén keresztül egészen Máramarosig Erdély-szerte megmozdultak a magyarok – hangsúlyozta Csomortányi István és Kristófi Kristóf, a néppárt Bihar megyei, illetve nagyváradi vezetője, akik egy kirívó incidensről is beszámoltak.

Csomortányi István és Kristófi Kristóf a szórólapot mutatják hétfői sajtótájékoztatójukon

Örvénden a szombati figyelemfelkeltő megmozdulást ugyanis ismeretlenek egy diverziós szándékkal készített szórólap segítségével próbálták megzavarni. „A szerzői a bihari közéleti viszonyok mellett is ritkán tapasztalt aljassággal, a megfélemlítés eszközével akarták elrettenteni az embereket a részvételtől” – fogalmazott Csomortányi István. A szórólap megalkotói ugyanis a nemlétező örvéndi betyársereg nevében úgy informálták a lakosságot, hogy a tüntetést vérbe akarják fojtani a csendőrök, a szórólap szerzői pedig ezért ellentámadást javasoltak és mindenkit arra szólítottak fel, hogy baltát, csákányt, kapát vigyenek magukkal eszközként. Az EMNP értesítette a rendőrséget az ügyről és feljelentést tett. „A helybéliek gyanúja szerint egyébként a RMDSZ keze van a dologban, és többen is Grim András szórványért felelős Bihar megyei RMDSZ-alelnök nevét emlegették mint olyan személyt, aki ezt készíthette” – mondta el Csomortányi István, aki hozzátette, hogy amíg a rendőrségi nyomozás le nem zárul, nem állíthatnak bizonyossággal semmit. „Elvárjuk, hogy a hatóságok megtegyék a megfelelő lépéseket, hiszen ez egyaránt káros a magyarokra éppúgy, mint a románokra”. – írja az erdélyi Reggeli Újság honlapja.

„Oszd meg és uralkodj”

Az ügyben Toroczkai László a HVIM vezetője is felemelte szavát Facebook bejegyzésében, amit most változtatás nélkül közlünk, hozzátéve, hogy azzal riogat igazán az ellenség, akitől valóban fél.

„Miközben egy szomorú baleset okán megtudhattuk, hogy Orbán Viktor miniszterelnök gépkocsikonvoja román rendőri felvezetést kap Erdélyben, megjegyezném, hogy ugyanez a román rendőrség szokott minket időnként minden faluban feltartóztatni és pitiáner kifogásokkal („hol a sztingator?“ és egyéb kérdésekkel) akadályozni, de legalábbis lassítani a mozgásunkat Erdélyben. Valójában azonban ez mind semmi ahhoz képest, amit a román titkosszolgálat (SRI és társai) művel már régóta magyar ügyekben. A legújabb jópofa húzásukat a Partiumban, egészen pontosan a Nagyváradtól nem messze lévő Örvénden követték el. A Betyársereg nevében röplapokat készítettek, és az éj leple alatt kiszórták azokat a településen. Régi módszer ez, legfeljebb az lepett meg, hogy már nem a Hatvannégy Vármegye nevében teszik ezt, úgy látszik most a Betyársereg náluk a slágertéma. A röplapokkal zavart akartak kelteni, ugyanis a múlt hétvégén tartották Örvénden a magyarok az autonómia-tüntetést, a SRI pedig azt írta a röplapokra, hogy „a tüntetést vérbe akarják fojtani a csendőrök, a szórólap szerzői pedig ezért ellentámadást javasoltak és mindenkit arra szólítottak fel, hogy baltát, csákányt, kapát vigyenek magukkal eszközként“. Nyilvánvalóan a tüntetéstől szerették volna elriasztani a magyar lakosságot, mondom, régi módszer ez, a román titkosszolgálat pedig előszeretettel alkalmazza is ezt. A bökkenő csak az, hogy az elszakított területeken nem működik a Betyársereg, amelynek csonkahoni tagjai pedig a röplapok kiszórásának idején nem lépték át a demarkációs vonalat – erősítette ezt meg kérdésemre Tyirityán Zsolt, a betyárok vezetője, aki tőlem (én pedig az ottani sajtóból és a helyi vármegyésektől) értesült az egész szórólapozásról. Az már csak hab a tortán, hogy az erdélyi magyar pártok szokás szerint egymást vádolják a diverzáns akcióval, jót röhög ezen a háttérben a román titkosszolgálat. Oszd meg és uralkodj – ha mást nem is, ezt tényleg megtanulták a románok a rómaiaktól. „

A románok vagy esetleg az RMDSZ csatlós kutyái az évszázadok során megmutatták, hogy semmi becsület nincs bennük. Lopott földet bitorló népek, akik nem érdemelnek mást, mint megvetést és azt, hogy egyszer a Magyarok Istene lesújtson rájuk.

(Betyársereg)

spot_img
spot_img

Kapcsolódó cikkeink

Friss cikkeink