12.2 C
Budapest

A délszláv háború testközelből – Dér Zsolt teltházas előadása Pécsen

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom meghívására látogatott el a délszláv háborús veterán a baranyai megyeszékhelyre, ahol teltház fogadta projektoros előadását.

 

A HVIM szerdán egy hiánypótló előadással készült, minden a téma iránt fogékony embernek. A délszláv háború a városban a mindennapok valósága volt, hiszen a baranyai megyeszékhely közel van a háború sújtotta vidékhez. Hogy a határ közelsége, vagy csak a téma fogta-e meg ennyire az embereket nem tudni. Mindenesetre rengeteg fiatal hazafi és honleány jelent meg és így meg is telt az előadásra használt terem egésze.

Dér Zsolt, a már megszokott módon, projektoros kivetítéssel hozta közelebb a közönséget a témához. A két órás előadás is rövidnek bizonyult, ugyanis a veterán olyan történeteket mesélt el, amelytől a mindenki szinte a harctérre tudta magát képzelni.

A történetek középpontjában természetesen maga az előadó állt. Hallhattuk a kiutazásának történetét, azt, hogy miként illeszkedett be az új közegbe. Megismerhettük harcostársait, akik sokszor a legkülönbözőbb nemzetek fiaiként és leányaiként harcoltak egy olyan háborúban, amely bár nem az ő nemzetük csatája volt, mégis tetteikkel, önfeláldozásukkal, sokszor életük kockáztatásával – és nem egyszer annak feláldozásával – kiemelkedtek a nációk szürke tömegéből. Példát mutattak. Ezekből a példákból tanult Dér Zsolt is és ezeken keresztül ismerhették meg az érdeklődők is, hogy mitől is volt egy véres pokol a délszláv régió.

Dér Zsolt rezzenéstelen arccal, egy igazi harcos tekintetével mesélte el bajtársai hősi, olykor pedig nem olyan hősi halálát. Azt, hogy a fegyelem hiánya milyen árat is követel. Azt is megtudhattuk, hogy azokat az akciókat, amely ő vezetett parancsnokként, szinte minden esetben sikerrel és bajtársi áldozatok nélkül hajtottak végre. A rend, a fegyelem és a határozottság egy igazi vezető alappillérei kell, hogy legyenek egy csatában. A fotókkal is illusztrált előadáson a hallgatók betekintést nyerhettek a kikapcsolódás időszakaiba is, amikor a katonák „leeresztették a fáradt gőzt”. Csoportképek, bevetés előtti fegyverekkel „pózolás”. Mind olyan felvételek, amelyek bizonyítják, hogy hétköznapi emberek, önként meneteltek és az átlag civilből igazi harcossá váltak.

Rengeteg kérdés maradt, rengeteg élmény, amelyről talán Dér Zsolt nem beszélt, azonban egy valami bizonyos: a fiatal generációnak sokkal nehezebb lesz ezen körülmények közt, mint Dér Zsolt korosztályának. A sorkatonaság és a honvédség szétverésével, nemzetünk egészséges önvédelmi rendszerét verték szét. Ami pedig helyette maradt az csak a liberális tunya és lusta hozzáállás a dolgokhoz. „Majd elintézi más, majd lesz valahogy!” El kell, hogy keserítsünk mindenkit! Nemzetünk jövőbeni harcait nem fogja más megvívni helyettünk! Ha mi nem cselekszünk, amint eljön az idő – ahogy Dér Zsolt és bajtársai is tették -, akkor részesei lehetünk a végső nemzethalálnak. Ezért kell hát figyelni és tanulni azoktól, akik valóban megjárták a háború véres poklát.

(Szent Korona Rádió)

spot_img
spot_img

Kapcsolódó cikkeink

Friss cikkeink