12.8 C
Budapest

A Szent Korona megmentőjére Szálasi Ferencre emlékezett a Betyársereg

Szálasi Ferenc Nemzetvezető emléke előtt tisztelgett a Betyársereg a pesti Új Köztemetőben. Szálasi a nyilaskeresztes és hungarista párt és mozgalom megalapítója, Magyarország nemzetvezetője és miniszterelnöke 1897. január 6-án 121 éve született. Érdekes egybeesés, a sors fintora vagy talán magának a Mindenhatónak a közbenjárás, de mindenképp jelkép értékű, hogy 40 éve pedig pont január 6-án került vissza hazánkba államiságunk jelképe a Szent Korona, amely megmentése éppen a nyilaskeresztesek és Szálasi Ferenc érdeme volt. De mi is történt pontosan 1945 vészterhes évében és, hogyan menekült meg Szent Korona és Szálasiéknak köszönhetően?

D_MOLT1944___002
Szálasi Ferenc nemzetvezetőként fölesküszik a Szent Koronára 1944. november 4-én a királyi palota márványtermében, Budapesten (MTI-fotó/Országos Levéltár)

A front közeledte miatt Szálasi november elején a Magyar Nemzeti Bank veszprémi sziklaóvóhelyére szállíttatta a Szent Koronát, majd december elején, amikor nyugat felé vonultak vissza a nyilaskeretesek, kezdetben egy kőszegi óvóhelyen, majd a közeli Velem községben őriztek. A Szent Korona végül 1945. március 27-én hagyta el Magyarországot, hogy megkezdje több évtizedes száműzetését.

Az ereklyéket titokban az akkoriban a Német Birodalomhoz tartozó Ausztria nyugati-részére, a Salzburg mellett fekvő Mattseebe szállították. A náci kapitulációt megelőzően még sikerült elrejteni a Szent Koronát és a koronázási jelvényeket egy benzines hordóba, amit egy sziklafal tövében ástak el. Az eredeti tárolóeszközben egyedül a kardot hagyták meg a koronaőrség tagjai, amit fogságba esésüket követően átadtak az amerikaiaknak.

IMG-e630581019dbe432a29de591ae063458-V

Rövid időn belül azonban a Szent Korona és a többi ereklye rejtekhelyét is felfedték az amerikaiaknak. A magyar koronázási jelvények először a bajorországi Augsburgba, majd a Deutsche Bank frankfurti trezorjába kerültek. Az amerikaiak jó pár évig halogatták a végleges döntést a Szent Korona sorsáról. A washingtoni vezetés szemében is nagy tekintélynek örvendő Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek egy időben szorgalmazta, hogy azt adják át a Vatikánnak, amit komolyan fontolgattak is az amerikaiak.

Végül mégis átszállították az Egyesült Államokba, ahol a legmagasabb biztonsági szinten védett Fort Knox katonai támaszpontra került. A Kentucky államban található bázison őrzik az amerikai aranytartalékok jelentős részét évtizedek óta. A legfrissebb, tavaly novemberi adatok szerint 4500 tonnát is meghaladja az itt tárolt aranytömbök súlya.

Washingtonban már az elejétől fogva nem hadizsákmányként tekintettek a Szent Koronára, hanem mint a magyar nép különleges helyzetben lévő tulajdonára, amelyet az Egyesült Államokban, mintegy „letétben” őriznek. Bár a magyar fél többször is kérte az ereklyék visszaszolgáltatását, az amerikaiak érthető okokból nem akarták visszaküldeni a koronázási jelvényeket a kommunisták kezében lévő Magyarországra. Ezt az álláspontot a magyar emigránsok jelentős része is támogatta kezdetben.

IMG-1f6b703d177af685b14abc10b566676c-V

A Szent Korona több, mint három évtized után, 1978. január 5-én este érkezett haza Magyarországra az American Airlines járatának fedélzetén. Másnap, január 6-án Cyrus Vance amerikai külügyminiszter ünnepélyesen átadta a Szent Koronát és a koronázási jelképeket az Országházban a magyar nép meghívott képviselőinek.

A nemzetvezetőnek és hű katonáinak, valamint a koronaőröknek jár a posztumusz köszönet és tisztelet a Szent Korona megmentéséért, mely egy fontos küldetés a szakrális magyararoszági hatalmi erő megmentéséért. Isten áldja Őket mártíri holtukban is.

(Betyársereg)

spot_img
spot_img

Kapcsolódó cikkeink

Friss cikkeink