12.8 C
Budapest

Ahol a betyár és a csendőr békében megfér – gondolatok a csókakői kettős szoboravatás kapcsán

Nemrég került sor a csókakői kettős szoboravatásra. Hazafias szervezetek együtt ünnepelték a Névtelen Betyár és Szent László szobrának avatását a csókakői Nagy-Magyarország téren. A betyárszobrot mozgalmunk vezetője, Tyirityán Zsolt együtt leplezte le Budaházy Györggyel.

A gyarapodó szobroknak köszönhetően Csókakő ikonikus tere egyre inkább a magyarságtudat és megmaradás pantheonjává válik. Ennek újabb fontos állomása lett az a május végi szombat, amikor két újabb szoborral bővült a tér. Szent királyunk, Árpád-házi I. László szobra mellett a Névtelen Betyárt megformáló alkotás is az eddigi alakok közé került. Az eseményen részt vett a Vértesalja Gyermekei baráti társaság, a Hagyományőrző Betyárok, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, a Légió Hungária és a Betyársereg is.

Nem nehéz párhuzamot vonni a megjelent hazafias szervezetek sokszínű mivolta és a Nagy-Magyarország téren sokasodó történelmi-szimbolikus alakok között. Amiként a hazafiak különböző szervezetei mind a maguk ideológiai és mozgalmi útját járják, úgy a szobrok is a magyarság különböző személyiségeit, tulajdonképpen archetípusait mutatják be. Ezek akár összeütközésbe is kerülhetnek, vagy legalább is összeütközni látszanak néhanap.

Nem szabad azonban elfelejtenünk, hogy a magyar sors megélése, a magyarság segítése mindennél mélyebben összeköti őket – a szobrokat éppúgy, mint az előttük fejet hajtó embereket. A szabadságharcban szerepet vállaló betyárokat éppúgy, mint a rendért munkálkodó csendőrt, a kunokat saját kardjával kiűző szent királyt, vagy éppen hazánk első és utolsó kormányzóját. Amikor rájuk emlékezünk, nem az emberi gyarlóságaikra gondolunk, noha azokat is tudjuk. Arra emlékezünk, amivel példát mutattak, amitől többek voltak, mint mások. Azt tiszteljük, ami kiemelte és összekötötte őket: harcukat a magyar emberekért és Magyarországért. Ez előtt hajtunk fejet és ezt véssük a szívünkbe. Ha különböző módon is, de ettől leszünk – ahogy a költő mondja – egy cél és egy akarat.

Betyársereg

spot_img
spot_img

Kapcsolódó cikkeink

Friss cikkeink