11 C
Budapest

Antidogma: Tényleg számít a feketék élete?

A sors iróniája azt látni, hogy az Egyesült Államok megállíthatatlan afro-bolsevizálódása egy „jobboldali” elnök, Donald Trump regnálása idején történik, aki pedig többször is azzal dicsekedett, hogy elnöksége alatt történelmi mélypontra süllyedt az amerikai feketék munkanélküliségi és szegénységi szintje.

Márpedig a marxista szociológia „tudományos” álláspontja szerint a feketék körében világszerte – az afrikai országokban is – tapasztalható bűnözői hiperaktivitást nem rasszbéli-genetikai adottságok, hanem pusztán társadalmi-gazdasági tényezők (rendszerszintű rasszizmus, hátrányos megkülönböztetés, gyarmati örökség, iskolázatlanság, elmaradottság, szegénység stb.) generálják.

Ehhez képest a kétszáz éve folyamatosan civilizálódó és Trump hencegése szerint „napjainkban példátlanul magas életszínvonalat élvező” amerikai feketéket az utóbbi években is a szokásos bűnözési hullám sújtja, főleg az elnégeresedő-elgettósodó és ezért többnyire demokrata párti és/vagy fekete vezetésű nagyvárosokban. Ha lehet, még tovább rontott a helyzeten a George Floyd-affér nyomán radikalizálódó Black Lives Matter (BLM, A Feketék Élete is Számít) mozgalom rendőrellenes propagandakampánya, amelynek hatására a rend – érthető módon egyre kevésbé éber – őrei hovatovább úgy tekintenek a fekete bűnözőkre, mint Indiában a szent tehenekre. Az eredmény önmagáért beszél.

Az USA első afrobolsevik kommunájában (CHOP), amely Seattle-ben vívta ki függetlenségét, egy hónap alatt az előző év ugyanezen időszakához képest 525 százalékos lendületes növekedést produkált a droghasználatban, nemi erőszakban, rablásban, tettlegességben és bandatevékenységben megnyilvánuló negroprogresszív bűnözés. (Seattle sees 525 percent spike in crime thanks to CHOP: Mayor Durkan, nypost.com, 2020. július 2.) Az antifasiszta felforgatás amerikai melegágyaként ismert Portlandben július első két hetében 380 százalékkal nőtt a lövöldözések száma az előző év ugyanezen periódusához képest. (Portland sees 380% increase in shootings for July compared to 2019, katu.com, 2020. július 14.) Minneapolisban és St. Paulban, a George Floyd-zavargások kiindulópontjának számító ikervárosokban legalább ötven fegyverdörrenést hallani naponta. A lövöldözések miatt ez évben befutott 3218 rendőrségi riasztás csaknem felét a rasszista fehér, ázsiai és mesztic rendőrök által előre megfontolt szándékkal, különös kegyetlenséggel és bűnszövetségben halálra térdepelt fekete mártír május 25-i mennybemenetele óta regisztrálták. (Gun violence soars amid crises of health, public trust, officer reluctance, startribune.com, 2020. június 27.)

Amerika nagyvárosaiban a koronavírus-karantén ellenére mindenhol nőtt a gyilkosságok száma, Kansas Cityben például több áldozatot követelt a fegyveres erőszak, mint a Covid–19. (Homicide rates are soaring in cities across America despite lockdowns, insider.com, 2020. május 27.) Atlantában, az amerikai feketék állítólagos társadalmi sikereinek kirakatvárosában egy június–júliusi négyhetes időszakban az előző év ugyanezen periódusához viszonyítva a lövöldözések száma 26-ról 66-ra, az áldozatoké pedig 40-ről 106-ra nőtt, köztük egy nyolcéves lánnyal. Los Angelesben ez év június 21. és július 5. között 19-en váltak gyilkosság áldozatává, míg tavaly ugyanezen időszakban csak kilencen. Az immár fekete többségű Philadelphiában az idén 25 százalékkal nőtt a gyilkosságok és 55 százalékkal a lövöldözések száma. (Violent crime in US cities surges in summer amid pandemic, protests: „Perfect storm of distress”, foxnews.com, 2020. július 18.) A Missouri állambeli St. Louis, amely már tavaly is a világ kilencedik legerőszakosabb városa volt, az idei bűnözési mutatóival nyilvánvalóan az első helyre pályázik. (St. Louis on track to surpass 2019 homicide rate: report, foxnews.com, 2020. június 30.) Éles konkurenciaharcban az ugyancsak fekete többségű és tavaly a világ tizenegyedik legveszélyesebb városának címét birtokló marylandi Baltimore-ral. (Baltimore Homicides Continue To Pace Ahead Of Record-Breaking 2019, Police Say, cbs.com, 2020. július 2.) Jelenleg nagyobb eséllyel válik egy néger gyilkosság áldozatává az előbbi két amerikai nagyvárosban, mint szinte bármelyik afrikai országban vagy a brazíliai favelákban.

Chicago is féltékenyen őrzi nominális nimbuszát, és bűnügyi mutatói a 30-as évek gengszteréráját idézik, azzal a különbséggel, hogy most nem olasz–amerikai maffiózók, hanem afroamerikai gangszta-rapperek lövöldözik egymást halomra, tekintet nélkül a járulékos veszteségekre. A Michigan-tó-parti „szeles városban” alig két hét alatt hét 14 éven aluli gangsztapalánta vált feketék közötti lövöldözések áldozatává. (Chicago violence: 7 children killed in shootings in last 2 weeks, police say, abc7chicago.com, 2020. július 2.) Egyedül a július 4-i hétvégén 13 feketét lőttek agyon más feketék, közük egy 14 éves fiút és egy hétéves lányt. (79 shot, 15 fatally, over Fourth of July weekend in Chicago, chicago.suntimes.com, 2020. július 6.) Jellemző módon a George Floyd halála miatti tiltakozások csúcspontján május 31. az utóbbi hat évtized legvéresebb napjaként került be a város bűnügyi annaleseibe, amikor 18 feketét tettek hidegre más feketék. (As BLM Protests Raged, Chicago Saw Highest Black-On-Black Murder Rate in 60 Years, zerohedge.com, 2020. június 9.)

New York City is kezd visszatalálni egykori (80-as, 90-es évekbeli) önmagához, amikor még az USA egyik legveszélyesebb városa címmel büszkélkedhetett. A világvárosok etalonjában június 29. és július 5. között 74 lövöldözésre került sor 101 áldozattal, ami háromszoros növekedést mutat az elmúlt év ugyanezen időszakához képest, és 18-an váltak gyilkosság áldozatává, 1996 óta nem tapasztalt szintre emelve a helyi erőszakos bűnözést. (NYC shootings tripled last week when compared to 2019 numbers, nypost.com, 2020. július 6.)

Ami pedig a legutóbbi BLM-zavargások ürügyét illeti, 2019-ben 15 amerikai fekete veszítette életét rendőri erőszak következtében, miközben 104-et úszómedencék, 6660-at pedig fekete tesóik juttattak teremtőjük elé. Ez alapján tehát „logikus” igény merülhet fel a rasszista rendőrök után a rasszista úszómedencék szankcionálására is. Az amerikai társadalom rohamosan romló elmeállapota nyomán akár még erre is sor kerülhet.

Gazdag István – Demokrata

spot_img
spot_img

Kapcsolódó cikkeink

Friss cikkeink