9.2 C
Budapest

„Az erőemelés egy életre szóló kihívás” – interjú Bartalos Tamás erőemelő bajnokunkkal

Többszörös erőemelő Magyar Bajnok, Európa-és Világbajnoki dobogós, emellett erős ember magyar bajnok és nemzetközi dobogós. Bartalos Tamás nem csak sportolóként, hanem hazafiként is azon dolgozik, hogy a harcos magyar szellem tüze újra feléledjen a magyarok szívében. Interjú a hétvégi „Erővel a Székely Hazafiakért” elnevezésű jótékonysági erőemelő verseny bírájával és a Betyársereg Kunsági Klánjának vezetőjével.

12042953_731325840304780_1740865734129148429_n

Mikor és milyen indíttatásból kezdtél el sportolni?

-Mindig is szerettem a sportot! Végig jártam a korhoz illő sportokat én is tinédzserként, mint bárki más pl. futball és kézilabda. Majd ez kevés volt és tovább léptem a küzdősportok felé. Ezt követte az erőnléti sport, azért mert éreztem, hogy ez a világom és, hogy több van bennem!

Milyen sportágakat próbáltál ki mielőtt az erőemeléshez jutottál?

-Fentiekben megelőztem a választ, de a pontosítás kedvéért futball, kézilabda, küzdősportok azon belül ökölvívás, karate majd erősportok. Először fekve nyomás majd erő emelés végül pedig nem utolsó sorban az erős ember sportok, azaz Strong Man!

Miért pont az erőemelés? Mi vonzott ebben a valóban betyáros sportágban?

-Mivel gyerekkorom óta fizikai munkát végeztem megvoltak bennem az alapok. Éreztem, hogy sokkal több van bennem, mint ami látszik, ezért gondoltam, miért ne próbáljam ki! Egy életre szóló kihívást láttam benne, ami végül be is igazolódót!

132677_161030720608579_5956324_o

Milyen eredményeket értél el eddig?

-Ha csak az erősportokat nézem, akkor fekve nyomásban többszörös Magyar Bajnok, EB dobogós, VB dobogós. Erőemelésben Magyar Bajnokságon dobogós, EB dobogós, és ha az emlékezetem nem csal, akkor VB dobogós. Erős ember sportban Magyar Bajnok, Nemzetközi dobogós, és VB induló 2011-ben Amerikában az Arnold Classicon! Mindemellett többszörös kamion húzó Bajnok is vagyok.

A Facebook profilképeden egy kamiont húzol. Milyen egyéb, extrém teljesítmények fűzűdnek a nevedhez? Melyik a legemlékezetesebb teljesítményed?

-Minden eredményemre büszke vagyok és mindegyik emlékezetes, mert mindért megküzdöttem és minden teljesítményem egyéni csúcsom is volt! De, ha kiemelhetném, akkor talán az egyéni csúcsaimat emelném ki. Például fekve nyomásban 260 kg, Guggolásban 280 kg, Felhúzásban 300 kg, valamint kamion húzásban 2 db komplett szerelvény pótkocsival együtt, ami 26 tonna!

555820_441101709268144_1597860812_n

Hogyan készülsz fel egy-egy megmérettetésre? Ez nem egy tipikus erőnléti sportág. Van valami különleges felkészülési módszered?

-Semmi különleges nincs benne. Edzem, majd keményebben edzem, végül pedig brutál keményen edzem! Elejében heti 3, majd később 4, végül pedig 5 napot. De volt már olyan is pl. az Arnold Classic előtt, hogy heti 6 nap, ami ezt jelenti, hogy vasárnap kivételével minden nap edzettem. Elejében napi 1-2 óra, majd később 2-3 óra, vége felé pedig napi 2 edzés is elő fordult!

230004_200403070004677_8271827_n
USA OHIO COLOMBUS Forrás: Facebook

Milyen céljaid vannak a továbbiakban az erőemelésben?

-Céljaim mindig voltak, vannak, és lesznek! Elsősorban az eddig elért eredményeim megőrzése, mert a kor előrehaladtával az is cél. Majd pedig az újabb kihívások teljesítése, ha kell, akkor az eddigi eredményeim javításával! Ami nem könnyű feladat, mert sok az erős ifjú titán. De tudom, mire vagyok képes, mert hajt a vérem és a szívem! Számomra a teljesítményem részemről csupán már csak szponzor függő.

Hogyan értékeled a hétvégi jótékonysági erőemelő versenyt, versenyzői és bírói szemszögből? Hiszen nem csak versenyzőként voltál jelen Szentesen.

-A hétvégi verseny szerintem egy igazi példaértékű hazafias jótékonysági verseny volt! Bírói szemmel nem tudok mást mondani, mint hogy egy sportszerű, baráti, sportág kedveltető, és sportág népszerűsítő kezdeményezés volt. Versenyzői szemmel pedig egy jó hangulatú, edzés jellegű, segítőkész, egymás értékeit és eredményeit tisztelő rendezvényen vehettünk részt.

IMG_20160220_174111

Mit gondolsz a Betyárseregről? Úgy tudom nemrég klán vezetőként lettél a családunk tagja.

A Betyársereg a szememben egy olyan szervezet, de nevezhetném akár joggal egy olyan második családnak is, amelyben a tagok egy Igazi Hazafi, ízig-vérig Egymásért a Hazáért és a Népért tevékenykedő, segítőkész sportemberek csoportja! Abban a megtiszteltetésben volt és van részem, hogy a Betyársereg vezetőjének bizalmát élvezve – természetesen az eddigi eredményeim és megkérdőjelezhetetlen hazafiságom révén – esély kaptam Klán Vezetőként, egy újabb Klán megszervezésére, amellyel méltó módon képviselhetem a Betyársereg tevékenységét hazánkban, vagy akár határainkon túl is. Tervem egy olyan Klán megépítése itt a Kunságban, mely egymásért, a hazáért és a népért bármikor cselekedni képes! Ha el kellene neveznem magunkat, akkor ez a KUN KLÁN lenne, mivel Bács-Kiskun Megye, – jó magam Kiskunmajsai vagyok – Kiskunhalas, Kiskunfélegyháza is képviseli magát a klánban.

(Betyársereg)

spot_img
spot_img

Kapcsolódó cikkeink

Friss cikkeink