11 C
Budapest

Az összefogás eredménye – Interjú a Nemzeti Grund főszervezőjével

Idén 4. alkalommal kerül megrendezésre a Nemzeti Grund. Sport, hagyományőrzés, harcművészetek, kikapcsolódás. Mindez egy rendezvényen. A Grund nem csak egy sportesemény a sok közül, hiszen ékes példája annak, hogy mire képes az összefogás.

11009108_881155225288633_4126437609235986762_n

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) immár negyedik éve szervezi meg a maglódi Nemzeti Grundot, az utóbbi években pedig már a Jobbik is csatlakozott a rendezői gárdához. A Nemzeti Grund nem csak egy sportesemény a sok közül, hiszen ékes példája annak, hogy mire képes az összefogás. A rendezvény múltjáról, és az idei programokról beszélgetett a Deres.tv munkatársa Marton Gáborral, a HVIM Közép-Magyarország régiójának egyik vezetőjével, a Grund főszervezőjével.

Deres.tv: A Nemzeti Grundra idén negyedik alkalommal fog sor kerülni. Annak idején mi volt az oka annak, hogy egy ilyen jellegű rendezvényt szerveztetek?

Marton Gábor/HVIM: Az alap ötlet onnan jött, hogy Maglód Maglódi-Nyaraló városrészén, azon belül is a helyiek által csak nyárfásnak nevezett, de hivatalosan Árpád park szegletében anno volt egy foci grund, amit az idő elteltével visszavett magának az anyatermészet. Eltűntek a focikapuk, a gondozatlanság miatt egyenetlen lett a talaj és megtelepedett benne mindenféle gyomnövény, egyszóval a pálya használhatatlanná vált. Erre felbuzdulva a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) maglódi tagszervezete kezdeményezte a terület rekonstrukcióját, amihez időközben csatlakozott a helyi Jobbik, de nagyon sok jó szándékú maglódi ember is segítette a munkálatokat. Az önkormányzattól kaptunk töltőföldet és a helyi vállalkozók is kivették a részüket, ki fűmagot ajánlott föl, ki a gépi földmunkát és volt, aki a hegesztői, építőipari szaktudásával járult hozzá a kapuk készítésénél a munkához. Ahogy elkészült, akkor kezdtünk el gondolkozni, hogy most már csak a játékosok hiányoznak az elkészült grundról és döntöttünk arról, hogy minden évben szeretnénk ezzel a rendezvénnyel hozzájárulni a város közösségének, hogy visszacsalogassuk az ifjúságot a valóságos játékörömöt adó szabadtéri sportokhoz.

11108844_879630152107807_5538421291586588404_n

Deres.tv: A szervezői gárda a nemzeti oldal szervezeteiből kerül ki. A maglódi lakosság ki szokott látogatni a rendezvényre, vagy csak hazafias tábor képviselői szoktak jelen lenni?

Marton Gábor/HVIM: Úgy ahogy a munkálatoknál is jellemző vol, úgy a rendezvényen is részt vesz a helyi lakosság a programokon, évről évre egyre szebb számmal. A rendezőségben nemcsak a helyi, hanem az egész régió nemzeti szervezetei is azon munkálkodnak, hogy sikerrel záruljon a rendezvény. Nagy örömünkre szolgál, hogy a Nemzeti Grundnak nagy közösségformáló jellege is lett. Ellátogatnak a kisgyermekes családokon keresztül, kamaszodó ifjakon át, a nyugdíjasokig bezárólag minden korosztály. Ezért is bővítettük a palettát idén nemcsak büfé fog üzemelni ahol az idősödő szurkolótábor találhatja meg számításait, hanem lesz gyereksarok is ahol a legifjabbak találnak majd jobbnál jobb elfoglaltságot maguknak.

Deres.tv: A versenyszámokat végigolvasva láthatunk a focitól, a rovásíráson át számos feladatot. Milyen szempontok alapján állítottátok össze a programot?

Marton Gábor/HVIM: Fontosnak tartottuk azt, hogy a labdarúgáson kívül legyenek olyan vetélkedőszámok is, amikkel a múltunkat és hagyományainkat idézzük fel és szerettessük meg a résztvevőkkel. Ilyenek a rovás, néptánc, az íjászat, kelevéz és csatacsillag dobás, de néhány kiváltságosnak alkalma nyílik Mátyás József hagyományőrző jóvoltából magára öltenie korhű betyár gúnyát vagy a végvári vitézek viseletét. A Kerecsen sólyom jeet kune do jóvoltából megismerkedhetnek a kilátogatók és a versenyzők is egyaránt a harcművészetekkel és idén is kiderül majd, hogy ki lesz a legerősebb a grundon.

11080945_871335479603941_1163536928366666932_n

Deres.tv: A győztesek idén milyen díjakra számíthatnak?

Marton Gábor/HVIM: Ez legyen meglepetés…de annyit elárulhatok, hogy a győztes csapat a vándorkupán kívül mindegyik résztvevője fog kapni egy olyan csomagot, ami az év többi napján is eszébe juttatja majd e jeles eseményre. Ezen kívül lesznek még díjazások különféle érdemek alapján, amik eddig nem voltak és sok meglepetésünk is van a tarsolyunkba. Úgyhogy mindenkit csak biztatni tudok, hogy jöjjön el Maglódra, az immáron negyedjére megrendezésre kerülő Nemzeti Grundra.

A rendezvény részletei:

Időpont: 2015. május 2.
Helyszín: Maglód, Árpád park

Programok:

9:00 – Kapunyitás

Nevezés:

9:00 -11:00 – A helyszínen, díjtalan (3+1 fős csapatokkal, 9:00-11:00 között)

Kötetlen sport, tánc, hagyományőrző és gyemrekfoglalkozások, büfé, délben egytálétel, mindenki kipróbálhatja magát a vetélkedő számokban

11:00 – A vetélkedők kezdete

Vetélkedő számok:

– Labdarúgás
– Harcművészetek
– Erősember választás
– Hagyományőrzés
– Táncház
– Rovás

15:00 – Solymász bemutató

17:00 – Eredményhirdetés

A rendezvény Facebook oldala a hivatkozásra kattintva érhető el.
A rendezvény Facebook eseménye a hivatkozásra kattintva érhető el.
A HVIM Közép-Magyarország Régió Facebook oldala a hivatkozásra kattintva érhető el.

(Deres.tv)

spot_img
spot_img

Kapcsolódó cikkeink

Friss cikkeink