11 C
Budapest

Bemutatkozik a Légió Hungária Mozgalom – interjú Incze Bélával

Nemrég ütős videóval lépett a nyilvánosság elé egy új mozgalom, amelyet ifjú hazafiak – mégis rendkívül tapasztalt, veterán harcosok – alapítottak. A Légió Hungáriáról a mozgalom vezetőjét Incze Bélát kérdeztük.

– Nehezen megkerülhető kérdés, ezért mindenképp fel kell tennem. Mindenki tudja, aki a nemzeti oldalt kicsit is ismeri, hogy te a HVIM egyik vezetője voltál és sokan a vármegyétől átléptek hozzátok. Mi történt? Miért vált szét az utatok?

Valóban nehezen megkerülhető a kérdés, de ennek ellenére a miértekre nem fogok válaszolni. Ennek több oka is van. Egyrészt júniusban született egy megállapodás, hogy egyik fél sem beszél erről, mert egy szervezet belső feszültségei senki másra nem tartoznak. A múltban számos esetben megfogalmaztam, hogy belőlem mindig ellenérzéseket vált ki, amikor egy adott közösségből távozó személy, vagy csoport sarat dobál visszafelé. Ezzel semmi mást nem tesz, csak a közös ellenség munícióját gyarapítja. Lehet, hogy sarkos a hasonlat, de számomra ez olyan lenne, mintha vamzer lennék, csak egy ilyen szituációban nem büntetőjogi, hanem közéleti következmények lépnek életbe. A másik ok pedig, hogy a Légió Hungáriát már a megalakulás pillanatában sem csak a Vármegyéből kilépettek alkották, sőt a vezetőségben is van olyan személy, aki nem volt tagja a HVIM-nek. Ha én most a múltat kezdeném boncolgatni, akkor szükségszerűen őket is bevonnám valamibe, amihez semmi közük, de az új felállás okán nyilván szolidárisnak kellene lenniük irányomba/irányunkba. Ez mindenkinek egy méltatlan és kellemetlen szituáció lenne. Harmadrészt pedig a HVIM nekünk a múlt. Nem rágódunk azon, hogy mi lehetett volna másképp. Egy olyan döntést hoztunk meg, ami az egész életünket megváltoztatta, és a jelenre, illetve a jövőre kívánunk koncentrálni, nem egy múltbéli szituációba beleragadni.

A Légió Hungária vezetője Incze Béla

– Miért Légió Hungária? Honnan jött az elnevezés?

Több variáció is felmerült, és azért erre esett a választásunk, mert a legionárius szellemiség olyan alapvető értékeket hordoz magában, amiket időtől és tértől függetlenül meg kell jelenítenie egy jobboldali közösségnek. Ezen túl a szó hordoz magában egyfajta méltóságteljességet. A Hungária nem hiszem, hogy különösebb magyarázatra szorul.

Az új mozgalom vezetősége

– Mi pontosan a célotok a nemzeti oldalon? Miben különböztök például a HVIM-től?

Az öndefiníciónkban nem szerepel sem a „nemzeti oldal” sem a „nemzeti radikalizmus” kifejezés, így ezen a palettán nem is helyezzük el magunkat. Ennek oka, hogy mindkét jelző egy olyan időszakhoz kötődik, ami lezárult. Egy korábbi írásomban azt fejtettem ki, hogy a „nemzeti radikalizmus” betöltötte történelmi küldetését abban a pillanatban, amikor megbukott a baloldali kormány. Tulajdonképpen egyfajta ernyő volt, ami rengeteg különböző embert és csoportot egyesített annak érdekében, hogy megvalósulhasson a közös cél: Gyurcsány Ferenc bukjon meg, az MSZP-SZDSZ kormány bukjon meg. Ez teljesült, és a nemzeti radikalizmus képtelen volt újrafogalmazni önmagát, ezért hosszú évek alatt ugyan, de atomjaira esett szét. Ha ebbe az irányba kívánnánk visszafordulni, az semmi más nem lenne az égvilágon, csak nosztalgia.

A jelenben és közeljövőben egyértelműen egy önmeghatározási folyamat játszódik le. Nem véletlen, hogy több szervezet és hangadó személy is megfogalmazta, hogy eljött az ideje egy új keretrendszer létrehozásának, ami alkalmas arra, hogy korszerű formában, korszerű válaszokat adjon a kihívásokra. A Légió Hungárián belül egy külön munkacsoport lett felállítva, amelynek az a feladata, hogy ezt a kérdést vizsgálja. Az eredmények láthatóak lesznek részben gyakorlati tevékenységünk által megnyilvánulva, részben pedig tanulmányok és egyéb anyagok formájában. Ami biztos, hogy abban az értelemben a konzervativizmus útját járjuk, hogy bizonyos múltbéli értékek megőrzése, aktualizálása és továbbadása központi jelentőséggel bír, de ez a fogalom önmagában nem lenne elég ahhoz, hogy definiáljon minket, így mellécsatolhatjuk a militáns jelzőt is, hiszen nem passzív szobafilozófusok vagyunk, akik elefántcsonttornyukba zárkózva szemlélik a világot, hanem világnézeti harcosok, akik tesznek is meggyőződésük érvényre juttatásáért.

– Milyen filozófia, világszemlélet kíséri küldetésetek?

A web-oldalunkon (legiohungaria.org) elérhető egy Világnézet című menüpont, ahol három fő alappillért fektettünk le. Hierarchikusan egymás alá és fölé rendeződve az alábbi sorrendben:

Hagyomány: Harcot hirdetünk a világot átjáró ateista és gyakorlati-materialista szemléletmód ellen, mely mindent elszakít gyökereitől.
2. Öntudat: Mind tágabb hazánk Európa, mind szűkebb, a Kárpát-medence védelmében síkra szállunk. Nem csupán fizikai valóságként tekintünk nemzetre és hazára, hanem elvont fogalomként is, hiszen kultúránk, identitásunk köt minket ide, és kötelez harca védelmében.
3. Közösség: Erős bennünk a felelősségérzet szűkebb és tágabb világnézeti közösségünk iránt egyaránt. Továbbá hisszük és valljuk, hogy a hagyományos család az egészséges társadalom legkisebb organikus egysége. Napjainkban mind világnézeti közösségünk, mind a család intézménye támadás alatt állnak, így harcot hirdetünk fizikai és szellemi védelmük érdekében egyaránt.

– Kiket tartotok szövetségeseteknek ezen az úton?

A Légió Hungária szűk egy hónapja létezik, így jelen pillanatban deklarált szövetségesünk nincs. Átvitt értelemben azonban természetes szövetségesei vagyunk minden olyan jobboldali erőnek, melyekkel egy irányba haladunk.

– Hogyan és milyen feltételekkel jelentkezhetnek hozzátok a fiatalok?

Az [email protected] e-mail címen lehet jelezni a csatlakozási szándékot, életkortól függetlenül. Személyes ismeretség megléte esetén hamar kezdetét veheti a tagjelölti időszak, ennek hiányában azonban egy hosszabb procedúra veszi kezdetét, aminek célja, hogy kialakuljon egy személyes kontaktus mielőtt megnyílnak a közösség kapui. Nem célunk a tömegmozgalommá válás, így nem is fogunk bárkit felvenni sorainkba. Egy stabil és megbízható maggal jelen pillanatban is rendelkezünk, a létszámunk így is kielégítő ahhoz, hogy akár nagyobb volumenű utcai demonstrációkat bonyolítsunk le, tehát semmi nem indokolja, hogy felduzzasszuk a tagságot. Ha valaki személyesen szeretné felvenni velünk a kapcsolatot, akkor az október 23-i felvonulásunkon teheti ezt meg.

Az alakuló gyűlésünket még a nyár folyamán megtartottuk, de az egy zártkörű összejövetel volt. Szeptember elején léptünk videónkkal a nyilvánosság elé, de ez mindössze egy virtuális bemutatkozás volt. Egy mozgalom természetes élettere azonban nem a titkos gyűlések és az internet „valóságában” van, még akkor sem, ha ezek elkerülhetetlen dolgok, hanem az utcán. Az utcán, ahol a világnézeti tézisek a valósággal találkoznak, így pedig bizonyosságot nyerhet létjogosultságuk.

– Terveztek esetleg más országban is hasonló Légiókat (testvérszervezeteket) létrehozni a jövőben?

Számos külföldi bajtársunkkal felvettük a kapcsolatot a megalakulás óta. Büszkén mondhatom, hogy Európának nem nagyon van olyan régiója, ahonnan ne érkezett volna bátorító üzenet. Ezekről rövidesen be is fogunk számolni. Egy új nemzetközi hálózat létrehozása azonban jelen pillanatban nincs tervben.

– Mit gondoltok a Betyárseregről?

Személy szerint én a megalakulás pillanatától kezdve figyelemmel kisérem a Betyársereg tevékenységét, számtalan esetben került sor együttműködésre is. Tyirityán Zsolttal bajtársi, sőt baráti viszonyt ápolok, de a szervezet több tagjához is hasonló személyes kapcsolat fűz. Ahogy azt fentebb már említettem a Légió Hungária egyelőre nem épített ki szövetségi viszonyt egyetlen más csoporttal sem, de úgy gondolom, a teljes közösségünk nevében mondhatom, hogy a BS és az LH kapcsolata bajtársi, hiszen a céljaink azonosak az út pedig, amin haladunk gyakran szintén azonos.

„Két út, egy cél.” – Incze Béla és Tyirityán Zsolt

 

Végezetül megragadom a lehetőséget, és köszönetet mondok mind a Betyárseregnek, mind Zsoltnak, amiért ezzel az interjúval támogatjátok Mozgalmunk ismertté válását. Köszönjük!

(Betyársereg)

spot_img
spot_img

Kapcsolódó cikkeink

Friss cikkeink