12.8 C
Budapest

Betyárok összefogása a leégett iskoláért

A tavaly ősszel tűzkárt szenvedett nagykátai katolikus általános iskola javára szervezett egy jótékonysági alkalmat a Kóbor Betyárok csapata. Ebben társszervezőként a Betyársereg is részt vett, több más nemzeti mozgalommal karöltve. A nagysikerű rendezvény, melyen Nagykáta polgármestere és a régió parlamenti képviselője is tiszteletét tette, eredményesen zárult: szép összeget vehetett át a megjelentek jóvoltából az iskola igazgatója.

Mozgalmunk a tavalyi I. Ne Bántsd a Magyart Családi Hétvégén barátkozott össze a Kóbor Betyárok csapatával, így természetesen örömmel mondtunk igent a jótékonysági rendezvény ötletére. A Jászsági Klán mellett a budapesti, esztergomi, óbudai és szolnoki klánok, valamint a Motoros Klán is képviseltette magát. Emellett hagyományőrző betyárokat és a Magyar Önvédelmi Mozgalom tagjait is üdvözölhettük köreinkben.

A programok javarésze a nagykátai piactéren zajlott, a házigazda szerepét a Betyár Tanya étterem vállalta. Már kora reggel nagy volt a nyüzsgés, hiszen a szervezők egy aznap hajnalban levágott sertésből készült finomságokkal várták az érkezőket. Ráadásul a hurka, kolbász és frissensült mellett füstölt disznóságok is sorakoztak a tálakon. Az egybegyűltek először Herbály András betyár hagyományőrző előadását hallgathatták meg a korabeli fegyverekről. A különböző fokosok, pisztolyok, buzogányok alapos és szórakoztató ismertetése után nemcsak megnézni lehetett ezeket az eszközöket, de kézbe is lehetett venni őket.

Oláh Sándor rendhagyó történelemórájára is sokan voltak kíváncsiak. A tanár úr a magyar történelem érdekesebb pillanataiból kötött csokrot hallgatóságának. Tanulságos mondanivalóját természetesen ő is eredeti betyárruhába öltözve adta elő. Eközben a piactéren folyamatos volt a csergetés a híres – hírhedt karikás ostorokkal, valamint a hagyományőrző betyárok korabeli pisztolyokkal adtak le díszsortüzeket.

Az étterem nagytermében Dorner Gábor polgármester és Czerván György parlamenti képviselő urak mondtak köszöntő beszédet, valamint ajándékkal köszönték meg a főszervezőnek, Szekeres Sándornak az alkalmat.

Mindeközben szólt a zene, fogyott az étel és persze az ital is. Mindenki jól érezte magát, nem csoda tehát, hogy szépen teltek az iskolának szánt pénzek részére kihelyezett dobozok. Az összegyűlt adományt a megjelentek közösen vitték át az általános iskolához átadásra. A nagylétszámú vonulásnak figyelemfelhívó jellege is volt, ugyanis korábban a helyi művelődési ház egyik hölgy dolgozóját támadták meg kiilleszkedett életmódot folytató senkiháziak.

Az erődemonstráció nekik is szólt: ne bántsd a magyart, mert pórul jársz! A katolikus általános iskola vezetősége hálás volt a közösen összeadott 620 ezer forint adományért. Ez a pénz az általános iskola kárát fogja enyhíteni, hogy az ott tanuló gyerekek ismét méltó körülmények között gyarapodhassanak lelkiekben és testiekben egyaránt. Mi pedig ismét megmutattuk, milyen a betyárvirtus, a magyar összefogás.

A Betyársereg következő nagy eseménye a II. Ne Bántsd a Magyart Családi Nap lesz, mely augusztus 12- én kerül megrendezésre Esztergomban. Ott találkozunk!

Betyársereg

spot_img
spot_img

Kapcsolódó cikkeink

Friss cikkeink